Reklama

Reklama

Prokletý klub

  • Velká Británie The Damned United (více)
Trailer

Film Klub prokletých vypráví temně humorný a konflikty nabitý příběh Briana Clougha (Michael Sheen) a jeho nešťastné 44 dní dlouhé trenérské mise u tehdejších anglických fotbalových mistrů: Leeds United. Bez svého věrného asistenta Petera Taylora (Timothy Spall) po boku a s šatnou plnou hráčů, kteří – zdá se – spíše podporují jeho konkurenta Dona Revieho (Colm Meaney), projde Clough během pouhých 44 dní nečekanou zkouškou agresivity a geniality. Taková jsou fakta příběhu. Příběhu Klubu prokletých. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (353)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Dost bylo fair play a týmového ducha! Sportovní film potřebuje ve svém čele arogantního nadaného hajzlíka sršícího charismatem s přenádherným ostrovním přízvukem (jak od Pythonů), jehož sebevědomí je přebujelé jak černobylské dýně. Ať pak klidně dostane přes držku, ať se chová jako malý fracek a debil. Jen když se naň báječně kouká. To je on, jeden z nejsympatičtějších drzounů filmového plátna. Silné ***. ()

Molly 

všechny recenze uživatele

Kdepak by mě napadlo, že filmu s fotbalovou tématikou napálím plné skóre... i když, pravda, ono to o té kopané zase tolik není. The Damned United je vůbec sportovním snímkem naruby - klasického schématu "jak se z outsiderů stanou šampióni" jsme ušetřeni (je nám nabídnuto pouze retrospektívně) a hlavní postavu poznáváme na vrcholu, odkud, jak víme, většinou vede cesta už jenom dolů. Nene, tady opravdu nejde o to porazit soupeře a fanouškům na pár pomíjivých chvil vehnat slzy do očí a zavdat důvod k pocitu hrdosti. Tady se svádí litá bitva na hřišti ryze soukromém: jeden arogantní nadutec bude muset překročit svůj stín a uvědomit si, že užírat se krátkým okamžikem z minulosti není nejlepší pohnutkou. Jeho vítězství je pak cennější pěti titulů... Hooperův snímek je ukázkou krásné týmové práce a já, člověk fotbalu neholdující, s radostí křičím góóóóól! Tohle byla akce jedna báseň. ()

Reklama

mm13 

všechny recenze uživatele

Michael Sheen to má v raketovej rýchlosti namierené na herecký Olymp, no švihli sa aj Morgan (scénar) s Hooperom (Tomom, nie Tobeom). Za týchto podmienok je jasné, že to potom maže komplet celému tímu a výsledkom je také chutné sústo, že mu za posledné mesiace(!) ťažko hľadať páru. Na takto vyrozprávaný príbeh Briana Clougha nikdy nezabudnem, niekoľkokrát si ho ešte s obrovskou chuťou pustím a keď o tom celom objavím knihu, tak si ju kúpim. A to viem o futbale len čo sa dozviem od kamarátov, asi v živote som nesledoval čo i len jediný zápas komplet celý. Tu sa ale jedná o PRÍBEH, nie o futbal, môžete mi veriť! (obligátna "recenzentská poznámočka" na záver o fanúšikoch, ktorí si do celkového hodnotenia môžu rovno pricapiť aj piatu hviezdičku nesmie chýbať) [90%] ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Anglický fotbal zbožňuju, pro své tradice, pro atmosféru, která vládne na stadionech, kvůli lidem kteří jím žijí celou svou duší. O jednom takovém člověku nebo spíše o dvou je tento film. Michael Sheen překvapil, nejenže sem jej nepoznal ale když jsem se na závěr v titulcích dozvěděl že Briana Cloughe hrál tentýž herec co se objevoval ve slátanině Underwordu, málem sem dostal infarkt. Na závěr snad jen napíšu že Damned United je zatím nejlépe zfilmované dílo o kopané co jsem měl možnost vidět. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Výtečný fotbalový film, jehož jedinou slabůstkou je to, že se příliš drží skutečných událostí, které jej inspirovaly, čímž možná trochu ztrácí na samotné stavbě dramatu, což je zřejmé zejména v samotném závěru, kterému chybí očekávaná gradace a razance. Jde-li o příběh, měla by pravda někdy poodstoupit stranou. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (17)

  • Filmovalo sa na autentických miestach, a to v meste Leeds, Chesterfield, Scarborough, Wakefield či na španielskom ostrove Mallorka. (MikaelSVK)
  • Když manažer Brian Clough ve filmu přemlouvá k přestupu do Derby veterána Davea Mackaye, představí se větou "Hrál jsem proti tobě za Anglii". Nic takového se ale ve skutečnosti stát nemohlo: Mackay byl totiž Skot a Clough během své hráčské kariéry reprezentoval Anglii pouze dvakrát, v zápasech proti Walesu a Švédsku v říjnu 1959. (curfew77)
  • S vydavateli knižní předlohy k filmu se úspěšně soudil irský záložník a bývalý hráč Leedsu Johny Giles - novela podle něj zobrazuje "spoustu věcí, které se ve skutečnosti nikdy nestaly". (curfew77)

Reklama

Reklama