Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Král Přemysl Otakar II. se navzdory slibu nemůže zúčastnit zásnub Beneše z Dubé a Ludmily z Vartemberka, které mají zažehnat vleklé spory mezi dvěma mocnými rody na severu Čech. Vyšle proto svého vyšetřovatele a správce hradu Bezděz Oldřicha z Chlumu jako svého zástupce. Cestou Oldřich se svým panošem a pomocníkem Otou narazí na stopy přepadení a objeví mrtvoly kupce a jeho vozky. Zatímco Oldřich pokračuje v cestě, velitele Diviše a Otu vyšle po stopách lapků, kteří kočár přepadli. Marktvart z Vartemberka a jeho syn Marek hosta přivítají, netají se však nelibostí nad tím, že nepřijel král osobně. Ota s Divišem objeví stopy, které spojují přepadení kupce s hradem Vartemberků. Při večeři obviní loutnista Arnošt purkrabího Jošta z pokusu o znásilnění jeho dívky a ještě téhož večera je Jošt zavražděn. Beneš obviní ze zločinu Arnošta, Oldřich však trvá na důkladném vyšetřování a pustí se s Otou do pátrání. Téže noci však dojde k další vraždě, jejíž obětí se stane hradní pán Markvart z Vartemberka. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (346)

Morholt 

všechny recenze uživatele

Jak stopáží, tak celkovým zpracováním je to vyloženě televizní záležitost. Zápletka je v zásadě jednoduchá, kdo je vrah víme od samotné vraždy a stejně tak to, kdo za vrahem stojí. K smíchu jsou úlety jako pokus s pytlem nebo prořeknutí vraha. Herecké výkony, kromě Karla Rodena, stály za starou bačkoru, což by se dalo nejlépe demonstrovat na případu Hrubešová. Ale i přes to všechno se mi tenhle malý český historický film docela líbil a i i když tu nedostatky bily do očí, tak je tohle podle mě cesta, kterou by se tenhle žánr u nás mohl vydat. 55% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

A já říkám, že se nafukuje bublina z mnohem větších kravin. Jako detektivka je to velmi dobré, byť divákovi není poskytnuta možnost nějak předlouho o vinících zločinu pochybovat. Menší výprava, typické dobové interiéry, česká herecká špička, film bez ambicí, který ale bavil od začátku až do konce. Umím si to představit i jako pilotní film k detektivnímu historickému seriálu. Ohne sranda. ()

Reklama

Expendable 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem byl v kině dne 12.8.2009.Byl to zajímavý zážitek v kině jsem naposledy byl na Lovcích dinosaurů, kteří nebyli nic moc.Ale Jménem krále je příjemná dektiv story odehrávající se za Přemysla Otakara II.Roden mi znovu dokázal, že je pro mě nejlepším českým hercem a i Lukáš Vaculík mě překvapil, ale přišlo mi, že toho ve filmu dost chybělo,hlavně konec byl divný když se Vaculík a Kanyza domlouvali, že budou zase přátelé. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Nechápu, co se tady všem těm pisálkům na ČSFD na tomto historickém dramatu nelíbí. Ať si "kafrá" kdo chce, co chce já hodnotím za čtyři. Mám cilný pocit, že mnozí již předem, při prvních krocích do kina, aniž by viděli jedno jediné filmové políčko, mají jasno v hodnocení. Jsme prostě takoví světoví! Cokoliv ze světa, chápejte toho západního, je lepší než to tuzemské. , a dokonce z TV produkce. No to už přece vůbec! ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Tolik českých herců v jednom filmu jsem snad ještě neviděla, ale to, bohužel film neudrželo. Nebylo to špatné, jenže díky stopáži filmu a častému stříhání scén se jen těžko hledají nějaké herecké výkony, i přesto, že jsou tu výrazné tváře. Dost mi řešení vraždy připomnělo Jméno Růže, jako zkouška pytle hozeného z okna. Zápletka byla celkem zajímavá, kdo za to mohl, bylo ale předvídatelné. Celý film držel především obličej Karla Rodena. Film měl ale pomalé tempo, tudíž tím ztrácel na kouzlu. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (9)

  • Snímek Jménem krále byl podle všeho pilotní díl seriálu, který však nikdy nespatřil světlo světa a v rámci ekonomického zhodnocení zamířil z televize do kin. Pikantní je, že ani sami herci netušili, že účinkují ve snímku směřujícím do přítmí kinosálů, a ono zjištění je notně překvapilo. [Zdroj: Cinema] (hippyman)
  • Autor předlohy Vlastimil Vondruška nebyl spokojen s hradem Točník jakožto s filmovou lokalitou, neboť byl vystavěn později, než je rok, ve kterém se příběh odehrává. Producentům navrhoval jiné hrady, ovšem nebyl vyslyšen, neboť Točník je blízko Prahy, což bylo vyhovující pro filmový štáb. (JT19)
  • Film byl natočen podle příběhu Osudný turnaj z knihy Vlastimila Vondrušky "Vražda v ambitu". (Mytologie)

Související novinky

Zemřel herec Martin Štěpánek

Zemřel herec Martin Štěpánek

16.09.2010

Narodil se jako nejstarší syn z druhého manželství herce Zdeňka Štěpánka. V mládí k herectví neinklinoval a v nultém ročníku se připravoval na studium medicíny. Odtud ale nakonec přešel na DAMU. Od… (více)

Reklama

Reklama