Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 1
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (179)

heyda 

všechny recenze uživatele

V originále by to bylo asi lepší, ale přežil jsem i dabing. No s filmem spokojený nejsem. Tématiku holocaustu mám ve filmech rád a jsem docela náročný co se zpracování týče. Tenhle film naprosto nesmyslně celou látku nadlehčuje, ty komické scény převažují nad vážnými a film tak působí dojmem, že to vlastně byla během transportů celkem švanda. Hudba nebyla v některých pasážích vhodně zvolena, chybí tam znatelně emoce i napětí. Hitler i celá ta jeho vložka je taky divná. Z vojáků nejde strach, spíš působí jak exoti. No asi to nejlepší na celém filmu je Mélanie Laurent. Za ní ty 2 hvězdičky dám, ale doufám, že příště uvidím na tuto tématiku výrazně kvalitnější film. ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Ostudná kapitola francouzských dějin zpracovaná hodně uhlazeně. Necítila jsem z filmu beznaděj, strach, špínu, bolest a smrad, kterou Židé zavření pět dnů ve velodromu cítili...navíc přehnaně melodramatická hudba tomu také moc nepřidala. Příběh pojednává o hrozivých událostech, ale dalo se to zpracovat o hodně lépe, procítěněji a povedeněji. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nevím, co si o tomhle filmu myslet. U nás se točí válečná dramata, kde se český národ šíleným způsobem shazuje a ve Francii se ve stejném roce natočil naprosto opačný příběh, kde se francouzský národ, konkrétně Pařížané ukazují v tom nejlepším možném světle. Nicméně aby to nevypadalo blbě, řada z nich si na Židy taky zanadává, zahází shnilý rajčata a div je neukamenuje. Ale pořád je v hercích vidět ta hrdost a to včetně naprosto nevýrazných táborů, kam Židy z Paříže nakonec strčili. Na druhou stranu nedokážu přesně posoudit jak to v tehdejší době bylo a je jasné, že ne vždycky je dobré kritizovat a Francouzi si opravdu neradi něco přiznají. Přesto je Odsun dobrým filmem...zajímavým, s originálním námětem, kde jediná věc mi kříží v tom, abych filmu dal plný počet...a to ta, že ani jedna scéna nebyla tak dobrá, aby se vyrovnala například o dva roky staršímu válečnému dramatu Chlapec v pruhovaném pyžamu. Film tak vůbec ničím nepřekvapí. Naopak představí nám hrdý francouzský národ v té nejsvětlejší podobě. Přičemž mu ale stejně nebudu věřit, že myšlenky jednoho národa šli takovým hrdinským směrem a přeskakovali ze dne na den, podle toho, jak se Charles de Gaulle na frontě zrovna vyspal. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Ten přídomek "Válečný" je tam daný tak možná proto, že se odehrává v době války. Celou (docela dlouhou) dobu jsem čekal na něco zajímavého, emotivního, nebo překvapivého, ale nakonec jsem se vlastně ničeho nedočkal. Není to vůbec špatný film, ale tváří se úplně jinak, než jak pak vyzní. Nebyl to špatný zážitek, ale na druhou stranu jsem byl docela zklamaný. 70% ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Zkuste se při sledování tohoto snímku vžít do těch židovských rodin z pohledů dětí i rodičů...Že je to nepředstavitelné, resp. že je to tak otřesná představa, že veškeré myšlenky na tuto problematiku rychle zapudíte? Pak si uvědomme, že tohle se vskutku dělo. Zátah/Odsun je řemeslně velmi dobře zpracovaný a téma, které rozebírá, by nemělo být nikdy zapomenuto a veškeré filmy a knihy by se měly stát velikým mementem pro budoucí generace. Tento snímek byl opravdu příjemným překvapením. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Na boku francúzskych vagónov, do ktorých sa nakladajú Židia z Velodrómu, je napísané: HOMMES - 40, CHEVAUX - 8. Toto označenie sa používalo aj v 1. svetovej vojne na obmedzenie preťaženia. Znamenalo to, že vagón unesie buď 40 mužov, alebo 8 koní. (Arsenal83)
  • Film byl částečně natáčen v Maďarsku (15.5 do 13.8.2009), kde byla rekonstruována část stadionu Vélodrome d'Hiver, který byl po válce zničen. (Lucas87)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama