Reklama

Reklama

Odsun

  • Česko Zátah (více)
Trailer 1
Francie / Německo / Maďarsko, 2010, 120 min

Režie:

Rose Bosch

Scénář:

Rose Bosch

Kamera:

David Ungaro

Hrají:

Jean Reno, Mélanie Laurent, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Oliver Cywie, Sylvie Testud, Anne Brochet, Denis Ménochet, Roland Copé (více)
(další profese)

Obsahy(1)

6. června 1942 vstupuje v platnost nové nařízení francouzské vlády namířené proti židovskému obyvatelstvu. Jedenáctiletý Joseph Weismann proto odchází do školy se žlutou hvězdou na hrudi. Přesto žijí Weismannovi v přesvědčení, že mají stále důvody k radosti. Ale jen do úsvitu dne 16. července 1942, kdy do bytu vtrhnou muži v černých uniformách. Budí celou Josephovu rodinu a ženou je do autobusu… Po největší razii v dějinách lidstva, která proběhla pod taktovkou francouzské policie, se v pařížské cyklistické aréně tísní na třináct tisíc Židů. Pět dní bez vody, bez jídla a bez zdravotní péče. Dr. Sheinbaum (Jean Reno) internovaný spolu s ostatními dělá, co může. Intenzita rasismu šířeného zdejší kolaborantskou vládou hluboce zasahuje mimo jiné také sestru Červeného kříže Anette Monod (Melanie Laurent). (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (179)

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Silné téma, průměrné zpracování. Byla zde spousta výborných a opravdu silných filmů na téma židů za druhé světové války ale také spousta průměrných a obyčejných. Tento snímek se řadí do té druhé skupiny a vyloženě zajímavých scén je zde minimum. Pokud vám však nic neříkají filmy "Schindlerův seznam" nebo "Pianista" může pro vás být film zajímavý a možná i dojemný. ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

hodně (nepřirozeně) tlačící na pilu/emoce... výprava dobrá, zároveň scénář nenabízí postavy a situace, které by přinesly nosné scény...čím se blížíme ke konci, tím je patos, nepritozenost horší a horší... ještě, že jsou filmy, které druhou světovou a holokaust dokázaly ztvárnit s kvalitou, která se tato látka zaslouží. ()

Reklama

sulimo 

všechny recenze uživatele

Není uměním a asi ani velikým úsilím dojmout diváka pohledem na odtržení dětí od matek a následný odsun do koncetráku na východě. Je ovšem uměním do toho všeho zapojit dynamiku tak, aby se divák u zbytku filmu nenudil, neboť musím s lítostí konstatovat, že ten zbytek filmu mě prostě otravoval a s většinou postav jsem se za boha nedokázala sžít. Téma to je jistě závažné a tento komentář jeho závažnost nijak nezlehčuje, ba naopak, doporučuji film pro opomíjenost francouzského kolaborantství a hluboko zakořeněnho antisemitismu, ale zpracování jako takové opravdu nevystupuje z přeplněných vod filmového průměru, nehledě na závažnost tématu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Už ze své podstaty velmi silný a nepříjemný divácký zážitek pojednávající o osudech ''francouzských'' židů za přičinění francouzské kolaborantské vlády. Téma viděné již mnohokrát a nutno říci, že mnohokrát zpracováno i daleko lépe než v tom případě. Nicméně těžko se podobné filmy hodnotí. Těžko se stravuje všechna bolest a neštěstí. Takže za mě neutrální hodnocení. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Tento film má velký handicap v tom, že už jen těžko může přinést něco nového. U filmů s tematikou holocaustu je to přece jen pořád dokola, divák už vše viděl, a už ho ty hrůzy, ač to zní nepěkně, neberou tak moc, jako když to bylo poprvé, podruhé... Když se tedy objeví snímek, který přes všechnu "otrlost" dokáže diváka upoutat velmi citlivým režijním přístupem, díky vkusným a přesvědčivým hereckým výkonům donutit spoluprožívat příběh a nakonec takřka dohnat k slzám dojetí, musím konstatovat, že to je dobrý film. Domnívám se, že na celkovém výsledku má svůj velký díl skutečnost, že tento film natočila žena. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (22)

  • Film byl částečně natáčen v Maďarsku (15.5 do 13.8.2009), kde byla rekonstruována část stadionu Vélodrome d'Hiver, který byl po válce zničen. (Lucas87)
  • Jednu z dětských rolí, Noe "Nono" Zyglera, hrají ve skutečnosti dva chlapci, dvojčata Mathieu a Romain Di Concetto. (7trpasliku)

Související novinky

Depardieu jako ruský černokněžník?

Depardieu jako ruský černokněžník?

24.05.2010

Grigorij Jefimovič Rasputin, šílený mnich, léčitel, mystik, či podle některých hříšník a čaroděj, který zaprodal duši Ďáblu. Fascinující postava ruské historie se dočkala už mnoha filmových ztvárnění… (více)

Reklama

Reklama