Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Skvěle vybrané herecké obsazení (Dulava, Bareš, aj.) v čele s Trojanem, výborně k sobě padnoucí, excelentně hrající a správně vesnicky vypadající. Taktéž mě překvapila Marie Doležalová, kterou jsem od dob Pusinek, s ofinkou, brýlemi a pár kily navíc, vůbec nepoznala. Snad jsem jen podle hlasu a rysů obličeje tušila, že ji odněkud znám. Atmosféra venkova je velmi přesvědčivá, stejně tak i vtipné dialogy a celý scénář. Nápaditá hudba proplouvajíc celým filmem, mu dodává ten správně jarní, venkovský nádech. ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Scenář Epsteina čerpá z historie, dojde na kelty i druhou světovou válku, je o tolik zajímavější než je běžná hollywoodská produkce, aby nakonec sklouzl ke stejnému klišé holky, co nosí brejle a pak si jednou uvědomí, že když je sundá, tak je krásná. Proč??? Proboha proč montovat toto stokrát omleté klišé do tohoto jinak velmi povedeného dílka? Nechápu. ()

Reklama

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Balíci zůstanou i po letech pořád balíci, na vesnici se prostě staráte o 20km kolem vás a znáte tam všechny a o nich všechno - na úkor toho se ovšem velmi omezí váš ostatní rozhled a běda jak z tohohle kruhu chcete odejít, skončíte na vesnické černé listině. Film o starých křivdách a pokračující tradici, která na čas zcela ovládne dění někde, kde se jinak nic neděje. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film není ničím jiným než sondou do života současné vesnice a hlavně sondou do mužských myšlenek a pohnutek. Ve filmu jde vlastně o to, že do vesnice přijíždí po mnoha letech zdejší rodák, který je slavným televizním hercem a chlapi z jeho rodné vesnice se mu rozhodnou dokázat, že jsou lepší než on. Ivan Trojan svou roli zvládl jako vždycky perfektně, stejně tak i další herci své role zahráli uvěřitelně a se ctí. Například takový Tomáš Klus jako namakaný hezounek bez mozku byl naprosto perfektní. Dokonce i nějaká ta vtipná hláška zde zazněla, a to z úst Igora Bareše, když se ho Ivan Trojan ptá: "To se ještě na vesnici drží zvyk pálení čarodějnic?" "Samozřejmě, jak jinak by se lidi zbavili bordelu, když nám Evropská unie zatrhla skládku?" Tahle hláška mě docela rozesmála a myslím si, že se tvůrcům povedla. Celkově se mi tenhle film tedy líbil, ovšem neřadím ho rozhodně k nějakým velkým filmovým zážitkům a je vysoce pravděpodobné, ža až si za rok přečtu název filmu, tak už ani nebudu vědět, o čem to bylo. Z toho důvodu tedy hodnotím průměrně v podobě tří hvězd. ()

Vodny 

všechny recenze uživatele

Miluju české televizní produkce - jsou jednoduché, hrají v nich často úplně neznámí (o to lepší) herci a nikdo si v nich na nic nehraje. Nikdo nepřehrává a je to jako sledovat nějaký dokumentární film - věrohodné a přirozené. Škoda, že do kin se tyhle filmy nedostanou. Publikum by si určitě našly. Šejdrem je jeden z mála filmů, který mi svým stylem připomíná skvělé předrevoluční komedie. Víc takových. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • Film se natáčel v obci Sebečice. (R.Drson)
  • Týno (Ivan Trojan) přijíždí vozem Fiat Barchetta, jedná se o roadster vyráběný italskou firmou Fiat od roku 1995 do roku 2005. (sator)
  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)

Reklama

Reklama