Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je předvečer prvního máje. Na návsi malé vesničky leží veliký stožár ověnčený zeleným kruhem s barevnými pentlemi, který se jako každý rok slavnostně zvedá na počest příchodu jara. Místní chlapi tady na to už mají svůj systém – pár piv, bagr a traktor – za chvíli májka stojí a jde se slavit. Jenže letos nenadále přijel Týno, herec z Prahy (I. Trojan). Místní rodák, ale dnes už spíš místní odrodilec. Už jako kluk trochu nezapadl, byl jiný, a tak mu to kluci dávali znát. Odjel za štěstím do města a stal se známým hercem televizních seriálů. A teď se přijel podívat a zdá se, že ví nejlíp, jak postavit májku. Prý pěkně postaru, ručně, aby tradice neutrpěla. A tak se vesničtí nechali v hospodě při pivu vyhecovat. Ráno s těžkou hlavou se už nadšení pro tradice nezdá být tak veliké, ale je třeba sázku vyhrát… (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

denyny 

všechny recenze uživatele

Od filmu s Ivanem Trojanem čekám, že mě pobaví. Když přidám ještě Dulavu s Barešem, nemůže to snad být ani jinak. Některé části děje mi přišli trošku nevěrohodné, ale čert to vem,všechno ostatní ve filmu šlape. A ztvárnění vesnice i jejich obyvatel mi připomínalo vesničku tak, jak si to pamatuju z prázdnin v děství. Přesto jsem váhala, zda udělit 3 nebo 4 hvězdy. Možná jsem snadno ovlivnitelná, ale rolička Tomáše Kluse a jeho polonahé tělo mě přece jen přimělo tu hvězdičku přihodit. :) ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zcela náhodně jsem narazila na tenhle polozapomenutý český TV film a byla to trefa do černého, moc se mi to líbilo, jedná se o takový ten malý-velký film pro mě. Asi jsem měla zrovna naladěno na vlnovou délku tvůrců, určitě je to i Ivanem Trojanem, jehož herecký projev mi sedí a zřejmě ho i zcela nekriticky obdivuji, v neposlední řadě je to způsobeno scénářem, tak krásně napsaným, že nedokážu hodnotit jinak... Moc pěkný komentář uživatelka pakobylka. ()

Reklama

mi-ib 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že ČT si může dovolit z našich poplatků zaměstnat velké herce i do příběhu, který je o i ničem. Jenže všechno krom příběhu u tohoto filmu ujde. Herci jsou příjemní, vykreslení vztahů na vesnici je podle mě taky celkem přesný a vizuální působení, kdy se přechází z přítomnosti do vzpomínek a nebo do animovaného, docela fajn oživuje celkový dojem z filmu. Zápletka a příběh nic moc, ale dívat se na to dalo v pohodě. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Náš "Pražák" a naši furianti na prahu máje. Celebritní návštěvník katalyzátorem dění ve vísce svého mládí, s kterou ho minulost pojí víc, než si přiznával. Slušné režijní zvládnutí málo vídaných a velmi vyrovnaných hereckých výkonů plejády především seriálových herců ("Tady nejsi na divadle, žádný teploušský markýrování"), občas otravné jízdy kamery, nápadité stylotvorné vložky homevidea a kreslených animací, náladové černobílé retro-scény a příhodná většina ♫ kytarové části hudby. Tradice, láska a demence. 3-4* ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Scénář obsahuje (podobně jako v jiných scénářích téhož autora) určité nelogičnost a místy je poněkud naivní. To bych ovšem Marku Epsteinovi i odpustil. Co mu odpustit nemůžu je to, že napsal scénář, který televize při nejlepší vůli nedokáže zpracovat. V kombinaci s televizní produkcí, kamerou, herectvím se z příběhu stává značně nepřesvědčivý pokus, který místy i poněkud fraškovatí... 5/10 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (4)

  • V průběhu filmu mění Týnovo auto registrační značky. Zatímco při příjezdu a odjezdu je značka 5A3 9712, ve scéně u pálení čarodejnic se mění na 2H5 6470. (Mara97)
  • Slovo „šejdr“ znamená, že je něco křivé či rozdílné od toho, jak to má být „správně“. „Šejdr“ je i pracovní směna v městské dopravě rozdělená podle dopravní špičky, tzv. dělená služba, ale také přihrávka ve sportu poslána s falší. Původ slova není jasný a češtináři se neshodnou. (sator)
  • Film se natáčel v obci Sebečice. (R.Drson)

Reklama

Reklama