Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Situační komedie o tom, co všechno může způsobit nevinné "okénko" po flámu a vidina dědictví.  Roztomilý, nepraktický a života neznalý profesůrek se poprvé v životě opije a zapomene, co dělal mezi půlnocí a úsvitem. V odborné řeči pijáků se tomu říká "okno". Vše je o to složitější, že se profesor má stát dědicem a mnozí z jeho okolí chtějí jeho "okénka" zneužít. Například paní správcová mu předhodí milostnou aférku s dcerunkou. (Česká televize)

(více)

Recenze (11)

Bigrambo 

všechny recenze uživatele

Úsměvná komedie, jejíž autorkou je, jak nám název napovídá, manželka Karla Čapka Olga Scheinplugová. Sama se také chopila i jedné z rolí a musím říct, že se jí úchop velice povedl. Hlavní roli roztržitého docenta etiky Johánka, který se poprvé (a téměř jistě i naposled) seznámil se dnem láhve od whisky, skvěle ztvárnil Ladislav Lakomý! Zkrátka, jedná se o povedenou konverzační komedii s laskavým, někdy i trochu naivním, humorem, která mi zanechala úsměv na rtech! Byla by škoda, kdyby tento snímek zapadl někde v archivu, takže všem vřele doporučuji jeho zhlédnutí! Jedná se již o třetí filmové zpracování této divadelní hry. V Okénku z roku 1933 se pod taktovkou Vladimíra Slavínského představil v roli roztržitého docenta Hugo Haas, který si tuto roli střihl také na divadelních prknech. A mírně přepracovanou verzi natočil opět Vladimír Slavínský v roce 1948, tentokrát pod názvem Dnes neordinuji, když do hlavní role obsadil Jana Pivce. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Je to rozhodně rychlejší než Slavínského snímek z roku 1933. Určitě proto, že chybí celý začátek, začíná se hned buzením pana profesora. Osobně bych to dal hodnocením na stejnou úroveň, jako již řečený snímek. Zde v tomto mi dokonce více sedli herci. Takže hodnocení všech tří filmů je velmi příznivé a jako nejslabší je tedy ten druhý pokus pana Slavínského. Pokud se v tom nemůžete vyznat, budete se muset podívat kdo a kdy co natočil. ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Co je to ta etika?" "Dobrověda." "A co je to ta dobrověda?" " Nauka o dobru, mravnosti ..." "A tím se může někdo živit? To já ještě neviděla žádnou partaj, která by se živila dobrem a mravností. No vono asi nenese, že jo?!" Jak sám formát napovídá - televizní divadelní inscenace - jde o dvadlení herectví. Technická kvalita odpovídá stáří. To podstatné je ale obsah a ten se paní Čapkové povedl. Příběh je vtipný, prošpikovaný nezapomenutelnými hláškami. "Pane na nebi! V jakém světě to žiju!! Na koho se podívám všude samá lež, podvod, špinavost, úklady, vydírání ...Svou vinu bych dokázal odpykat, ale čím mohu vykoupit špatnost těch druhých?!!" " Napiš o tom knihu!" ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Olga Scheinpflugová si matku ve své vlastní divadelní komedii převedené do TV inscenace s velkou chutí užívala a jako by i ostatní strhla k velmi dobrému výkonu. Mělo to vtip i švih, zkrátka osvěžující a příjemně koukatelný kousek z TV archívu, který předčí běžný televizní průměr. Líbilo se mi to snad ještě víc než prvorepubliková filmová verze s Hugo Haasem z roku 1933. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Mně..mně je to skutečně velmi líto, pane Tondo, ale já neměl ani tušení, že račte být gauner..." A já zase neměl tušení o jak parádní televizní komedii půjde. Hlavní role by byla jistě stvořená pro Hugo Haase, kdyby byl poněkud mladší, ale Ladislav Lakomý předvedl parádní výkon a i díky němu a skvělým dialogům dávám plný počet. "Já jsem nikdy žádné podvědomí neměl..." ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama