Reklama

Reklama

Dějiny udatného českého národa

(seriál)
Česko, (2010–2012), 5 h 33 min (Minutáž: 3 min)

Režie:

Pavel Koutský

Předloha:

Lucie Seifertová (kniha)

Hrají:

Jiří Lábus
(další profese)

Série(3) / Epizody(111)

Obsahy(1)

Kreslený animovaný seriál, který vychází obsahově i výtvarně ze stejnojmenné úspěšné knihy Lucie Seifertové. Pohled na historii je úsměvný a mírně ironizující. Forma kresleného seriálu spojuje prvek informativní se zábavou. (Zlín Film Festival)

Recenze (85)

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Neberu to vážně, celý je to směšný - názvem seriálu počínaje, nulovým historickým obsahem konče. Tvůrci asi nabyli dojmu, že dělat z dětí debily a probouzet v nich nacionalismus je ten nejlepší výchovný krok. Já nevím, ale některý momenty jsou i na mě moc!! Doporučuji díl sv. Václav :D :D .. aneb jak se za tři minuty dá napáchat škody dost... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že jednoho dne uvidím něco zajímavějšího a zábavnějšího než je můj oblíbený Asterix. A je to tu... samozřejmě až na asterixovskou poetiku, která tomuto dílu chybí. Největší rozdíl vidím hlavně v tom, že si zde autoři nedělají srandu jen z historie ostatních národů (jak je tomu u Asterixe a vlastně i u všeho francouzského), ale také (či především) svého vlastního. A to ještě ke všemu velmi hezkým způsobem. Hodnotit informační stránku mi připadá zvrhlé, takže to dělat nebudu. Vždyť jde o seriál pro přiblížení krás historie nejmenším a pro pobavení velkých, ne o historický dokument... Kritika ohledně nedostatku informací mi tedy připadá poněkud... "neinformovaná". Naopak jediné, co bych seriálu vytkl, je interpretace některých historických událostí a osobností na základě ne zcela objektivních národních mýtů (což je asi nejmarkantněji patrné v případě Zikmunda Lucemburského nebo "Slavníkovců"). ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Tak, bratře, máme pokřtěnost 99,8 %." Nemám nic proti ironii a tohle je celkem hezky nakresleno, zábavně rozpohybováno, historickými údaji povrchně protnuto a dětmi bez obtíží stráveno. Jen ta udatnost mi tam nesedí, protože my jsme Češi a ti bez odporu odevzdávají své území každému, kdo se k nám vetře. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Troufám si poznamenat, že nejmenší diváky osloví zřejmě jen animace a vhodně zvolený průvodce - lev namluvený Jiřím Lábusem. Ale po té historické zkratce by to chtělo přednášku, protože třeba díl o Kosmovi připomíná řadu osobností, jednotlivé éry česko-slovenských dějin a to těžko nejmenší vstřebají. Modernizace (Kosmas u počítače, seniorát vysvětlený pohybem panovníků na pohyblivém pásu) přiměřená a účelná. Pro zasvěceného diváka celkem zajímavý "dějepis v kostce". ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

DĚJINY jsou znamenitým úvodem do dějepisného poznávání naší národní i státní historie pro děti ve věku od 5/6 do 7/9 let (záleží na vyzrálosti, inteligenci a rodinném i školském prostředí). Komiksově pojatý seriál Lucie Sifertové tu koná skutečně průkopnickou práci a byl poprávu oceněn. Zvolené metodě i jejímu praktickému provedení není skutečně co vytknout. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (2)

  • Na seriálu se odborně podílel archeolog a historik Zdeněk Dragoun. (mar48)
  • Ucho, které se objeví v závěru dílu, odkazuje na film Ucho z roku 1970, ve kterém jsou zobrazeny praktiky komunistického režimu. Ty jsou tak zde přirovnány k tomu, co se dělo během vlády Ferdinanda I. (Cheeter)

Reklama

Reklama