Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

dopita 

všechny recenze uživatele

Velice hloupá srágora o partě sourozenců, kteří bojují s vojáky o vlastní tvrz. Jeden z dětí je asi ňákej prapředek Kevina MacAlistera, protože vymejšlí „důvtipné“ vynálezy, díky nimž se partě sourozenců daří na co šáhnou. To že ony vynálezy jsou z prstu scénáristy vycucané kraviny, nad kterými zůstane rozum stát i osmiletému dítěti, je nabíledni. Celej děj je obdivuhodná snůška nesmyslů, nelogičností a těžkejch přehmatů. Herci jsou vesměs všichni tragičtí, pod úrovní ochotníků z okresního divadla. Ale ono je to těžký, když nemaj co hrát a režisér je co se týká vedení herců úplně na hovno. Toporný David Prachař a všichni dětští předsatvitelé, poprvé zoufalá (a pro děj naprosto zbytečná) Tereza Voříšková a tragicky přehrávající Pavel Kříž, kterej je trapnej až hanba. Tohle všechno musí režisér vidět, zarazit a něco s tím udělat. Janáku di se vysrat! Mezi nepovedenými filmy je tohle těžkej kalibr. Jedna hvězdička za překvapivě velice slušnou hudbu a solidní kameru. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Trošku Pán prstenů (vážně, koho to nenapadlo při dobývání tvrze?), pár špatných hereckých výkonů dětských herců, pár dobrých výkonů Prachaře a Kříže, pár vtípků, pár akčních scén, pár zamilovaných trapásků, které však místo milého pousmání vykouzlý spíš posměšný úšklebek, alespoň u mě. Není to špatný nápad, mohla to být relativně milá rytířská pohádková komedie, jen kdyby to dostal na stůl někdo jiný než idiot Janák. Takhle bohužel nic moc. Spíš nic. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Dětské filmy a filmy pro mládež byly vždy tím, čím se naše národní kinematografie mohla chlubit, tohle jsme prostě uměli. Karel Janák se rozhodl jít v těchto stopách a navíc druhou nohou měl ještě nakročeno po k západním produkcím vedoucí pěšince velkovýpravného dobrodružného filmu a seriálu. To přímé srovnání s velkými vzory ale drtí - když si už do názvu projektu dám aluzi na kultovní rodinou duchařsko-rytířskou dětskou komedii Oldřicha Lipského, musím počítat s komparací...a z ní projekt Ať žijí rytíři! vychází celkem tristně. Karel Janák tu selhává především jako scénárista, s kvalitou scénáře Zdeňka Svěráka jeho dílko srovnávat opravdu nelze. Na české poměry by ještě ušla celkem dobrá výprava a dokonce i davové scény, útok královnina vojska oplýval celkem překvapivým počtem komparzistů, chyběly ale nápady, vybroušené repliky a hlášky, humor, prostě skoro všechno, co dělá dobrou dětskou komedii dobrou dětskou komedií... Pak tu ale máme ještě ono srovnání se světovou produkcí tohoto žánru - a vezmeme-li si coby příměr třeba ,,podobný" fantasy-rytířský seriál televize HBO Hra o trůny, cílený také především na mladého diváka, náhle tu zeje neuvěřitelně obrovská kvalitativní propast. Tak nevím, je-li tohle ta pravá cesta... ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem vlastním očím. Ať žijí rytíři! jsou i přes ten příšerný plakát a pověst, která je provází, stravitelným filmem, který rozhodně neurazí. Jistě, je tu jistá předvídatelnost, ano, je to film hlavně pro menší a tomu jsou některé (pozor, ne všechny!) vtípky uzpůsobeny, ale jinak to klape vcelku krásně. Po hodně dlouhé době musím v české pohádce pochválit hudbu a lokace. Místy jsem přemýšlel i o čtvrté hvězdě, ale to bych možná až přecenil. Nicméně je třeba zopakovat fakt, že tohle není taková hrůza, jak se podle hodnocení může zdát. 60 %. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Že by to měl být pokus ukázat našim dětem, jak se žilo ve středověku? Když už ano, tak proč tak uměle? V České republice je tolik hradů, zřícenin a tolik měst má staré čtvrti, takže prostory tu jsou. Místo toho tu máme nějaký uměle vyrobené panství na obrovské louce, které stejně není ani vidět celé. Herci mluví současnou hovorovou češtinou, nic ze středověku tu takřka nemáme. Jen to oblečení, koně a pokus o to staré sídlo. Je to moderní amatérská trapnost, která je navíc ještě hodně nudná. Vždyť i těm hercům muselo být trapně při natáčení, v čem to hrají. [3730. hodnocení, 146. komentář, 51%] ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)
  • Snímek se natáčel unikátní digitální technologií 4K Red Cam srovnatelnou s klasickým 35mm filmem, která zajišťuje mimořádnou hloubku a ostrost obrazu. Pro své vysoké rozlišení je nazýváno také UHD / Ultra High Definition. Jde o první případ použití této technologie při natáčení podobného filmu v České republice. (Taninaca)
  • Lenka Krobotová, ktorá stvárnila rolu kráľovnej, bola iba mesiac po pôrode, keď jej ponúkli zahrať si vo filme. Štáb preto musel vyriešiť jej brnenie, ktoré musela mať na sebe pri natáčaní. Nedotiahli jej na ňom skrutky, aby mohla svojho potomka kojiť. (Zdroj: ceskobudejovicky.denik.cz) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama