Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pět dětí na tvrzi a zákeřný soused za branami. Vítejte v tak trochu jiném středověku! Tento napínavý film ze středověku je určen divákům, kteří mají rádi dobrodružství, romantiku, humor a to nejlépe všechno dohromady. Jeho děj začíná ve chvíli, kdy Martin z Vamberka musí na rozkaz krále odejet do války bojovat proti Saracénům a pověří ochranou své tvrze nejstaršího syna Petra. Ten se (nikoli bezdůvodně) netěší zrovna veliké popularitě u svých sourozenců a ti mu jeho novou roli rozhodně nehodlají ulehčit. Nikdo ale netuší, že si na jejich panství dělá zálusk zlotřilý soused Albrecht z Krvenos, pán sousedního hradu, který se neštítí ničeho, aby dosáhl svého. Kolem tvrze se brzy začnou dít podezřelé věci. Děti musí rychle zapomenout na rozmíšky a začít čelit hrozícímu nebezpečí. Jenže co se z počátku zdálo jednoduché, změní se postupně v boj na život a na smrt… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (154)

a4am 

všechny recenze uživatele

Ať žijí rytíři, Janákův opus s přístupností PG-2. Tři věci pohřbívají tento původně sympaticky vypadajicí pokus o středověkou verzi Sám Doma. 1. Repetivní schéma: "Musíme se dostat do hradu/z hradu, bránit hrad/bránit hrad/bránit hrad". Chce to víc nápadů na menším místě, než víc míst a méně nápadů. 2. Logické chyby, které by ani tak nevadili, kdybych se prostě v kině nenudil. A inteligenci "tiletých" bych také nepodceňoval. Film pak slouží alespoň jako kvíz, dejte dítěti blok a tužku a v kině vyzkoušejte, kdo najde víc kiksů. 3. Absence napětí aneb proč se bát o hrdiny, když vojáci jsou prostě šašci, bojicí se duchů a tříletých slečen. Navíc tam nikdo neumírá, střilejí se sice šípy, probodává se nožem, ale každý to přežije, dělá, že probodnutí je jen škrábnutí a šíp v hrudi je prostě jen hračka. Snímek pak (v mých očích) drží nad vodou aspoň šíleně přehrávajicí Kříž a tragicky nehrajicí představitel Adama (bože, co slovo, to menší záchvat smíchu v sedadle mnou obývaném). ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

(seriál) Poctivě jsem zhlédla všech sedm epizod a stále hledala vhodné měřítko. LoTR vypadl hned v traileru, Bollovo Jméno Krále po dvou epizodách a s Narnií jsem koketovala celou dobu. Ale ne. Je to přespříliš dlouhé a více než únosné množství prostoru dostává hluchá vata... Proto jsem musela pět epizod čekat na finální bitvu, která by smyla pachuť ochotnické Svaté války. Ta přišla, no skoro, i s návratem krále. Z těchto důvodů jsem poměrně zvědavá na film, který by mohl být rozhodně svižnější a akčnější. Děcka jsou poměrně sympatická a dobře typově obsazená, až na dramaturgický přešlap roku - páže Adama. Dospělí herci se pak potácejí od pokusů o civilní výkony (Prachař) až po šílené přehrávání (Kříž, Predrag). Instrumentální hudba je dobrá, ani některé písničkové věci nejsou vyloženě zlé. Jak už jsem zmínila, u filmu bych mohla i mírně přidat... EDIT: Ne, nemohla. ()

Reklama

Brouk 

všechny recenze uživatele

Vcelku sympatický počin má jednu podstatnou vadu. Zavděčit se celému spektru diváků je jistota na zadělání problémů. Už pejsek a kočička když vařili dort též přišli na to, že mnoho ingrediencí v dortu způsobí minimálně nevstřebatelnost. A tak se i toto dílko stává lehce neuchopitelným, je to škodaa, protože se jedná vcelku o sympatický počin i když milionkrát zmutovaný a obehraný. 50%. ()

Sinn 

všechny recenze uživatele

Trošku Pán prstenů (vážně, koho to nenapadlo při dobývání tvrze?), pár špatných hereckých výkonů dětských herců, pár dobrých výkonů Prachaře a Kříže, pár vtípků, pár akčních scén, pár zamilovaných trapásků, které však místo milého pousmání vykouzlý spíš posměšný úšklebek, alespoň u mě. Není to špatný nápad, mohla to být relativně milá rytířská pohádková komedie, jen kdyby to dostal na stůl někdo jiný než idiot Janák. Takhle bohužel nic moc. Spíš nic. ()

IvyH 

všechny recenze uživatele

Ať žijí rytíři odráží ve středověku ducha současnosti; chybí zde pohádkovitost, zlo má lidskou tvář a dobru musí stejně nakonec pomoct slaboši a zloději. Janák coby režisér a scenárista snímku pak skončil na půli cesty; tam, kde je výborná kamera a hudba, tam selhává příběh a herecké výkony. Možná by se proto film lépe vyjímal rovnou v nedělním programu České televize, než na plátně kin. ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • V seriálu otec dětí Martin z Vamberka (David Prachař) jede na královskou výzvu do boje proti takzvaným saracénům. Etymologie pojmu „saracén“ se dosud nepodařila spolehlivě prokázat, nicméně jedná se o středověké označení Turků či Arabů, všeobecně se míní, že pojem je odvozen z řeckého Sarakenoi, což byl řecký název pro divoký arabský kmen Saraků. V českých středověkých rukopisech se termín saracén objevuje poprvé v roce 1148, avšak sloužil k označení příslušníku pohanských etnik na východě od českých hranic. (Nick321)
  • Původní název plánovaného sedmidílného seriálu byl „Než se táta vrátí“. (Taninaca)
  • Jedná se již o druhý český historický film, který byl v roce 2009 uveden v kinech, i když se původně počítalo se seriálem pro televizní obrazovky. Oním prvním je snímek Jménem krále, což měl být původně televizní „pilot“ k seriálu. (Taninaca)

Reklama

Reklama