Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Jeden z úžasných dokumentov, ktorý vás donúti zamyslieť sa. Aký masaker dokázali Japonci tajiť pred svetom, sa nám za dramatických okolností snaží priblížiť skupinka odvážnych ochranárov. Napínavé je najmä tajné, nočné osadzovanie skrytých kamier na dobre stráženom mieste, ktoré naplno ukáže krutosť a brutalitu o ktorej nevedelo dokonca ani mnoho obyvateľov mestečka Taiji. Nikdy som v obchode delfínie mäso nevidel a ani by som si ho zo zásady nekúpil. Ak by sa takto zachoval každý, bolo by po biznise. Je dosť zdravých rýb z umelých chovov. Držať v zajatí či delfináriu delfínov, ktorí denne naplavú aj 100 km, je asi nereálne, alebo brutálne nákladné. Napriek tomu už roky snívam, že pôjdem na dovolenku na miesto, kde je aj delfinárium. Naživo som totiž tohto inteligentného tvora ešte nevidel. Je mnoho prípadov, keď delfíny zachránili ľuďom život, či už pred žralokmi alebo utopením. Zabíjať takého tvora je neodpustiteľný hriech. Počuli ste už o samovražde delfína? Tu o nej počuť budete. Najviac ma asi zabili zábery na delfinárium, ktoré sa na jednej strane prezentuje láskou k týmto tvorom a ich odvrátená strana vám v tom istom delfináriu ponúkne delfínie mäso. Jeden z mála filmov, ktorý vďaka tomu, že vznikol, pomohol niečo zmeniť. 100% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument, který spíše prezentuje nekončící moc médií, než delfíny samotné. To hlavní se mu však povedlo, zapůsobil, a to sakra intenzivně. Asi ve dvou pasážích mi naskočily zimomriavky. Odnáším si tedy z filmu jednu obrovskou životní zkušenost. Chceš - li dnes na světě něco změnit, natoč to na kameru a předej problém médiím. Potom je akci zcela jistě zaručena nějaká reakce, v případě tohoto kousku velmi výrazná reakce. Dokument je však na můj vkus příliš aktivisticky založen a nedává moc možností vyjádřit se k problému z pohledu druhé strany, i když by se dost možná jednalo jen o výkřiky do prázdna. Takový dokumentární střed. * * * ()

Reklama

boshke 

všechny recenze uživatele

Velice působivé a ač nejsem žádným zásadním fanouškem delfínů, zákonitě to mnou muselo hnout. Je to prostě a jednoduše nechutné a barbarské. Zároveň to však poukazuje na "úchvatnou" věc - že se s tím prostě stejně nic nedělá. "Japonští rybáři zakončili v úterý jejich sezónu vraždění delfínů v zátoce Taiji. Informovala Reuters" 22.1.2014. Takže snaha je, film je natočen, oceněn, svět pohoršen, každý si zanadává... a jede se dál... 80% ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Kdo má v rukou zodpovědnost, ti zlí a bezcitní Japonci nebo rodinka co si koupí lístek do aquaparku? Rybářské velkokoncerny nebo ten, kdo si právě otevřel plechovku s tuňákem? Nejhorší na tomhle skvělém dokumentu nejsou emoce které vzbuzuje, skutečnost kterou odkrývá, ale pokrytectví které po něm následuje. I tady si po přečtení některých komentářů připadám jak mezi vegetariány, co přece jedí jenom ty ryby. ()

frashmaker 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je vážně síla! I na mě to bylo trošku silné kafe a to vydržím docela dost. Film mi ukázal i skutečnost, že japonsko není možná zas až tak úplně demokratická země, i když se tváří, že jí je. Na druhou stranu to maso vzhledově vypadalo fakt dobře. Asi bych koštnul, kdyby v tom nebyli kvanta rtuti ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)
  • Dokument získal na 25. výročním filmovém festivalu Sundance, konaném v lednu 2009 v USA, Cenu diváků. Porazil tak 878 dalších přihlášených dokůmentů. (PATTXA)
  • Oscar 2009: nejlepší celovečerní dokument. (zdeny99)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama