Reklama

Reklama

Zátoka

  • USA The Cove
Trailer

Zátoka, oscarový vítěz z roku 2010 v kategorii nejlepší dokumentární film, sleduje elitní tým aktivistů, filmařů a potápěčů, kteří se vydali na tajnou misi, jejímž cílem bylo proniknout do skryté zátoky v japonském Taiji a odhalit její hrozivé tajemství. Využívali při tom speciální techniky, včetně skrytých mikrofonů a kamer ve falešných kamenech, a díky tomu odhalili, jak děsivě tato malá přímořská vesnice přispívá k obrovským ekologickým zločinům, jenž se dějí celosvětově. Výsledkem je provokativní mix investigativní žurnalistiky, eko-dobrodružství a poutavých filmových obrazů, který dohromady tvoří nezapomenutelný příběh inspirující k akci diváky po celém světě. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (401)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Dokument naprosto dokonalý, jak tématem, tak ukázkami, tak argumenty i protiargumenty, akční, lidský, krásný. 80% diváků tento dokument dojme, nebo v nich alespoň zanechá pocit hnusu a opovržení. Problém je v tom, že druhý den stejně všichni půjdou do práce a všem to bude dál u prdele. Krásně tomu odpovídá první epizoda South Parku, kde přistáli mimozemšťané a po dlouhém bádání zjistili, že na zemi je nejinteligentnější tvor, --- kráva. 90% 14.08. 2010 ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Mám k těmhle ‚mějme rádi zvířata‘ dokumentům lehkou averzi, ale The Cove funguje přesně tak, jak fungovat má. Nejde zde o dva rozdílné pohledy, které by správně nezaujatý dokument měl mít. Jde tu čistě a jen o pokání člověka, který si uvědomil, co odstartoval a teď se snaží nastalou situaci řešit aktivním bojem, čímž je mi Ric O’Barry notně sympatický. V momentě, kdy divákovi dojde, že nejde ‚ani‘ o ty peníze, musí se mu zákonitě udělat šoufl. Škoda, že aby si volání tvůrců někdo všiml, museli by svůj počin halasně avizovat rok předem a pak je naservírovat ve 3D. PS: Stejně nehezky skoná ročně x živočišných druhů (toho lidského nevyjímaje) a nikdo se jej nezastane. Ale nad zvířátky se pláče lépe… ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Ano, jednostranne az sa vam chce kricat, ale verte, ze slzy smutku a stratena viera v ludskost prekonaju vsetky vase ostatne pocity ohladom tohto dokumentu. V tomto pripade vsak existuje iba jedna jedina pravda, ziadnu dvojstranost nepotrebujem a nikdy potrebovat nebudem. SKvela hudba a ten zaver... Uf. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Být v tom Mulder se Scullyovou, tak jde o nejlepší konspirační epizodu Akt X. Takto je to v každém případě "alespoň" veskrze zajímavý dokument, u kterého do očí bíjící jednostranost není vůbec na škodu. PS: Být to třeba o podobně inteligentních, ale neroztomilých krysách, tak to s nikým nehne, ale ve jménu delfínků cokoli, že? Zajímalo by mě kolik z těch opravdu naštvaných a pohnutých diváků se bude namáhat navštívit tu stránku a zasponzorovat. ()

PauloZ 

všechny recenze uživatele

Před psaním tohohle kmentáře jsem se musel hodně zhluboka nadechnou, jinak by to tu bylo vypípané od vrchu důle. Japonsko a ta jejich rybářská komise by se měla stydět. První věc je, že na tenhle dokument se nelze dívat jako na obyčejný film, nebo hodnotit nějaké kinematogarfické kvality a obdobné kraviny, protože jsou oproti tématice naprosto nepodstatné a naivní. Musíte vnímat to, co je Vám podáno, naservírováno až pod nos a uvědomit si obrovskou snahu Rica O'Barryho ukázat tohle světu a něco s tím udělat ! Druhá věc je, že tohle je něco, co je na jednu stranu geniálním filmařským dílem ( instalace kamer načerno je naprosto adrenalinová a šílená ) a na druhou stranu k pláči a na postřílení všech lidí co dělají takové NEHORÁZNÉ PRASÁRNY! Moc bych si přál aby se to Ricovi O'Barrymu podařilo a aby se k němu připojilo co nejvíc lidí z celého světa, protože ty záběry z nainstalovaných kamer byly fakt brutální, lidská zhovadilost nezná mezí! Po tomhle filmu do zpěvu opravdu není, rozebralo mě to jak dětskou skládačku. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Herečka Hayden Panettiere zo seriálu Heroes (stvárnila Claire Bennetovú) protestovala proti zabíjaniu delfínov v Taidži už v roku 2007, keď spoločne s ďalšími piatimi surfermi vplávala do zátoky, kde lov prebieha. Herečka je tiež hovorkyňou kampane usilujúcej sa o zákaz lovu s poukázaním na krutosť a zbytočnosť zabíjania a tiež údajný fakt, že mäso delfínov obsahuje nebezpečne vysokú hladinu ortute a nie je preto vhodné na konzumáciu (Pipo83)
  • Film sa v Japonsku premieta v upravenej verzii - sú rozmazané tváre rybárov a pribudla poznámka, že panujú spory o tom, aké množstvo ortute sa nachádza v mäse delfínov, ktoré sa bežne predáva i podáva v školských jedálňach. (XR)
  • Společnost Kerner Optical, dříve Industrial Light and Magic model shop, pro natáčení vyrobila speciálně maskované kamery, které měly vzhled kamene. Tyto kamery pak pomohly zachytit utajené dění v zátoce. (PATTXA)

Související novinky

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama