Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Šerif MacKenna měl štěstí i smůlu v jediném okamžiku. Je poslední, kdo v rukou umírajícího Apače spatřil mapu legendárního Zlatého údolí. Po pokladu přitom touží bandité vedení cynickým lupičem Coloradem i řada lidí z města. Nikdo netuší, co jim jeho hledání může přinést. Když se zkušený MacKenna díky náhodě stane zajatcem banditů, zdá se, že je nic nemůže zastavit. Spojeni chamtivostí a strachem z pomstychtivých Apačů se vydávají vyzvednout obrovský zlatý poklad… Působivý western natočil režisér J. Lee Thompson, který vsadil na silný příběh, prostředí sluncem vyprahlého Monument Valley v Arizoně a Glen Canyonu v Utahu, stejně jako na herecké výkony obou hlavních hvězd – Omara Sharifa v úloze lupiče Colorada a Gregory Pecka, jenž ztělesnil šerifa MacKennu. Mohl se však opřít o propracovaný scénář producenta a scenáristy Carla Foremana, jenž je rovněž podepsán pod proslulým snímkem V pravé poledne. Svoji působivost dodnes neztratily hudba a písnička José Feliciana, stejně jako strhující a nečekaný závěr filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (155)

Wally 

všechny recenze uživatele

Na začátku to vypadalo na pohodový western, který se však časem překlopil do žánru ´Indiana Jones´ a trošku to na kvalitě ubralo...škoda.... A závěrečné efekty s pukajícími skálami? To už i Karel Zeman měl lepší efekty. tohle působilo hodně lacině... Oceňuji výkon O. Sharifa, který byl zábavný a vtipný. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Jeden z posledních klasických westernů. Možná, že už ve své době byl trochu zastaralý, na konci šedesátých let už se přece jen točilo jinak. Hodnocení trochu nadsazuju, ten film není zcela dokonalý, ale je to zkrátka pravý western se vším všudy. A když jsem ho kdysi před dlouhými lety viděl poprvé, koukal jsem s pusou otevřenou. Rád se k němu vracím. ()

Reklama

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film je pozoruhodný jen svým provedením. V dnešní době k politování. Triky byly špatné už v době vzniku. Velká část záběrů je se zadní projekcí a i běžné záběry jako je např. jízda na koni je vytvořena v ateliéru. Nenapadá mě nic jiného, než finanční úspora za drahé slavné herce, která vedla tvůrce k tomu, aby takový (snad) ambiciózní snímek vypadal jako televizní dílo. Kameraman se ani nesnaží vytvořit u bližších záběrů dotáčených v ateliéru stejnou světelnou realitu jakou má background. Polystyrénové skály, modely stromečků a zemětřesení, jaké by zvádla lépe i Hermína Týrlová v 50. letech. Scénář je ubohý až k trapnosti. Nechybí skály padající těsně za zadky koní a podobné hollywoodské speciality. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film viděl poprvé (někdy počátkem 70. let) byl jsem samozřejmě nadšen, byla to bezva napínavá podívaná, leč léty pro mne tento film ztratil na přitažlivosti. Jediné (spíš jediná), co na přitažlivosti neztratilo byla ta Gregory Peckovi nadbíhající indiánka. Už tehdy jsem často nechápal hrdiny dobrodružných příběhů, jak si vybírají partnerky. Tarzanovi nadbíhala La, kněžka Oparu, krásná a odvážná ( a majitelka pokladu), prostě správné děvče do africké divočiny, ale on si vybral nějakou bledničkovou Jane. Zde šerif MacKenna opovrhne správným děvčetem na Divoký západ, které má neuvěřitelný sex appeal, a touží po fádní blondýně. ()

Spectre 

všechny recenze uživatele

Skutočne výborný relaxačný film s nadmieru kvalitným obsadením. Pri hodnotení je dôležité uvedomiť si, čo od filmu čakám. Samozrejme, s Leoneho perlami sa to nedá porovnávať, avšak o to ani nejde, nakoľko sa jedná o odlišný subžáner. Kritika sa bude vzťahovať na scenár, ktorý nie je nič extra a má buď chyby, alebo miestami koketuje s rôznymi klišé. Čo však musím vyzdvihnúť sú vynikajúci herci, výborná panoramatická širokoúhla kamera a dobrý, dynamický, strih pri akčných scénach. Triky sú v tomto prípade kategória sama o sebe, ale platí tu to, čo poznáme zo všetkých veľkofilmov: Výborne spracované (dôstojne aj v dnešnej dobe) trikové sekvencie vyvážené úplne blbými a zbytočnými spätnými projekciami hercov "jazdiacich na koni". Napokon spomeniem hudbu... diváci, ktorí sa naladia na úvod filmu budú chrochtať blahom. Cez všetky nedostatky... tento film je kvalitný western, ktorý odporúčam zhliadnuť nielen fanúšikom žánru. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (21)

  • Film bol veľmi populárny v Indii, kde ho v kinách pre veľký záujem vysielali celý rok. Film sa neskôr dočkal aj hindskej verzie pod názvom Zalzala (1988). (Arsenal83)
  • Senátor Robert F. Kennedy navštívil scénu natáčania ako hosť hviezdneho Gregoryho Pecka, jedného z jeho najvernejších priaznivcov. Kennedyho zavraždili rok pred premiérou tohto filmu. (Arsenal83)
  • Legenda, na jejímž základě je postaven příběh filmu, vychází ze skutečného příběhu. Po ztraceném apačském zlatě se v 19. století skutečně pátralo a postava Adamse (Edward G. Robinson) opravdu existoval. [Zdroj: Cinema] (Terva)

Reklama

Reklama