Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že o Stanfordském experimentu jsem před zhlédnutím snímku slyšel asi tolik, že proběhl. Detailní průběh neznám a těžko říct, zda je vůbec někde na světě k dohledání. Každopádně věc je to zajímavá a jistě vede k pořádnému zamyšlení. Pro pořádné kapacity třeba i na několik minut. Pečlivě vybraná skvadra několika magorů uzavřených do stísněného prostoru, přičemž každý dostal svoji šanci zbavit se dočasně svých komplexů, dala vzniknout tomu, co vědátoři v koutku duše předpokládali. Nápad tedy hodnotím hrozně vysoce. Bohužel, zpracování je absolutně debilní a neposouvá snímek ani o kousek výš. Spíše filmu uděluje obrovskou ránu do koulí, kterou nelze jen tak snadno rozdýchat. Většinu stopáže jsem byl tedy donucen k nudění se. Hvězdička za obohacení mých chabých znalostí. Jinak není absolutně o co stát. ()

Reklama

MATADOR 

všechny recenze uživatele

Tohle vyzeralo na fajn psycho thriller, navíc s tahouny v obou táborech. Zápletka je jednoduchá, ale atmosféra nedokáže vtáhnout, i když jsou některé scény opravdu plné šikany, nemohu se zbavit pocitu, že tomu prostě něco chybělo. Bohužel jsem ani nepociťoval tu tísnivou atmosféru, která mohla být sakra dobrá. ()

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Jsou filmy veselé, jsou filmy smutné. A jsou filmy, které vás dokážou rozesmát a filmy, které vás hodí do hluboké deprese. Tohle je případ číslo 2. Experiment má naprosto brutální atmosféru. Prostě jsem se držel za hlavu a pořád přemýšlel, jaký bude konec. Skoro sem nemrkal, nedýchal, takhle mě to dostalo. A to co předvádí Forest, to je až nechutně brilantní. Nevidím to jinak, než za plný počet. P.S. Lidé byli, jsou a pořád budou jenom zvířata. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrné. Originál jsem neviděl, ale tento remake mi stačil. Whitaker byl dokonalý záporák, Brody už ne tak zdařilý klaďas a při sledování posledních patnácti minut jsem měl pocit, že někoho musím totálně zmlátit. Není to žádný extrémně převratný počin v historii filmu, ale jako ukázka lidské demence to postačí vrchovatě. 70% 29.08. 2010 ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Filmovanie prebiehalo v americkom štáte Iowa a na viacerých miestach v ďalekej Indii. (MikaelSVK)
  • Remake filmu založeného na knize, která byla inspirována skutečným experimentem ve vězení Stanford. (darek kartac)

Reklama

Reklama