Reklama

Reklama

Experiment

  • USA The Experiment
Trailer

V šokujícím psychologickém thrilleru si zahrál Adrien Brody a Forest Whitaker. Téma filmu se točí kolem dvaceti čtyř mužů, kteří se účastní experimentu, který má simulovat život ve státním vězení.  V šokujícím psychologickém thrilleru natočeném na základě nechvalně známého Stanfordova vězeňského experimentu si zahráli oscaroví herci Adrien Brody a Forest Whitaker. Tým vědců provádí dvoutýdenní psychologický experiment, kterého se účastní čtyřiadvacet dobrovolníků. Pravidla jsou jednoduchá: některým ze zúčastněných bude přidělena role dozorců a ostatní budou vězni. Ačkoli jsou bachaři jasně poučeni, že musejí udržet pořádek mezi vězni bez použití násilí, po vypuknutí vzpoury mezi trestanci jdou jakákoli pravidla stranou. Čím více se muži vžívají do svých rolí, tím více se o slovo hlásí moc, strach a celý experiment se dostává absolutně mimo kontrolu... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (403)

heyda 

všechny recenze uživatele

FAKT 1: Americká verze se může pochlubit mnohem lepším technickým provedením než její německý předchůdce a především se vyvarovává zbytečných nudných záběrů do světa přítelkyně. Chválím. FAKT 2: Herci jsou zde vybráni velmi dobře. FAKT 3: Ani tento remake se nedrží přesného popisu Stanfordského experimentu. Velká škoda. :-(( ... Nenudil jsem se, ale víc než 4 hvězdičky dát prostě nelze. Škoda, že opět neslyšíme vyvozený závěr, který kdysi vyřknul vedoucí experimentu - doktor Zimbardo. Za tento výrok byl Zimbardo mnohými psychology a odborníky kritizován, ale podle mě má pravdu: ´´Brutální zločiny například v době války nejsou dílem žádných psychopatů ani lidských zrůd, ale obyčejných lidí, vystavených nepřekonatelnému tlaku okolností.´´____Aneb jak říká náš doktor na studium etiky: ´´Lidská přirozenost je být dobrý, avšak špatná výchova, neetická společnost a jiné vnější negativní jevy naši přirozenost potlačují.´´ 75% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Príbeh o hraniciach ľudských schopností a možností s jednou obeťou na živote. Svojím spôsobom išlo o podobenstvo ľudských hodnôt a ich obhajobu v mimoriadne sťažených podmienkach, a to pre obe strany experimentu. Herecké výkony zaslúžia uznanie. Hodnotenie tu podľa mňa absolútne nezodpovedá skutočnosti. Film je ďaleko lepší a stopercentne stojí za pozretie. A výkon Foresta Whitakera je oscarový, v pôvodnom znení je to ešte väčší zážitok. Ako sa z ľudí môžu stať hovädá ľahko a rýchlo. Povedal by som, že sa to presne triafa do dnešnej doby, kedy prachy sú nadovšetko. ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si měl nejdřív pustit originál, ten má ale delší stopáž, do které se mi v tu chvíli nechtělo, tak jsem dal přednost tomuto remaku. Bezpochyby se jedná o zajímavý koncept inspirovaný událostmi ze 70. let. Ještě než jsem se o něčem takovém dozvěděl, tak mě samotného napadalo, že by se něco takového mohlo uskutečnit (prostě si jen tak vyzkoušet, jaký to je žít ve vězení). Na filmu je nejzajímavější právě ona myšlenka tohoto "experimentu" a studium lidského charakteru, který se může v extrémních podmínkách rapidně změnit. Napětí je taky na velmi dobré úrovni a o skvělých hereckých výkonech netřeba mluvit. Povedený film, ale můj názor na něj by byl možná jiný, kdybych viděl nejdřív origo, které si určitě nenechám ujít... 75% ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Německý originál jsem neviděl, tudíž nemohu posoudit, ale když budu mluvit jen za tento remake, tak především kladně. Film se snaží ukazovat povahy lidí na dvou rozdílných stranách barikády. Na jedné starně to jsou vězňové, kde exceluje Adrien Brody, na druhé pak dozorci, kde perlí Forest Whitaker. A tyto dvě skupiny simulují opravdové vězení. Nečekal jsem tak deprilující a místami opravdu brutální příběh. Ale vše, o čem jsem pochyboval, tady fungovalo výborně. Ke konci sice děj sklouzl a připadlo mi, že právě ten konce je uspěchaný. Na druhou stranu ale právě konec nutí k zamyšlení. Velký podíl na kvalitě a potažmo na mé hodnocení ale měli vliv právě dva zmínění herci. Takto má vypadat perfektně zahraná role, a obzvlášť Forest byl nadupanej. Jo, příjemný překvápko, který mi v paměti utkví dlouho. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Citujem zaverecne slova z filmu: "Stale si myslis, ze sme na evolucnom rebricku vyssie ako opice? Ano, pretoze veci dokazeme zmenit." Som pesimista a negativista, a preto si to nemyslim. Sme obycajne zvierata a niekedy sa spravame horsie ako oni. A na to nepotrebujeme ziaden Stanfordsky experiment, ktory v konecnom dosledku ani inak nemohol dopadnut, ako dopadol. Nie som si ista, do akej miery je nemecka ci americka verzia vierohodna, co sa reality tyka, ale kazdopadne tak ci onak, pocit moci dokaze robit zazraky. A to nemyslim ako kompliment. Prijemne herecke obsadenie, fajn atmosfera a co ma naozaj bavilo bola posledna sekvencia, kedy utekaju obidva "tabory" a do toho hra fantasticka hudba! Uzasna praca s kamerou. Ani chvilku som sa nenudila. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (6)

  • Stanfordský vězeňský experiment, který realizoval Dr. Philip G. Zimbardo, byl – stejně jako ve filmu – ukončen již po šesti dnech, a to 20. srpna roku 1971. (Vangelis)
  • Původně se počítalo s uvedením do kin. Nakonec šel snímek v USA rovnou na video a stejně tak ve většině ostatních zemí. (darek kartac)

Reklama

Reklama