Reklama

Reklama

Zakázané ovoce

  • Finsko Kielletty hedelmä (více)
Trailer

Obsahy(1)

Pohledná Maria opouští až příliš těsnou náruč své silně věřící rodiny i komunity a vydává se do velkoměsta. O poznání bojácnější Raakel ji následuje, ovšem nikoli kvůli požitkům, ale aby svou kamarádku přivedla pokud možno neposkvrněnou zpět. Kterou z dívek velký svět semele? Anebo se ukáže, že destruktivní bylo prostředí, v němž do té doby vyrůstaly? Film využívá melodramatická schémata k žánrovému uspokojení i srozumitelné problematizaci existenciálních otázek. Základním zdrojem dramatického napětí se stává střet dvou typů výchovy, z nichž ta nábožensky motivovaná navzdory planým slovům nepřeje jakékoli formě rozletu. Snímek však neidealizuje ani svět, který západní velkoměstská mládež považuje za „normální“, a svou pozornost citlivě rozděluje mezi lákavost běžných požitků i náznaky jejich nebezpečnosti. Jasně však říká – oddávat se slastem bez zlých úmyslů neznamená hřešit. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (79)

majo25 

všechny recenze uživatele

Zvláštny film. Veľmi podobný Oddeleným svetom. Aj tu sa mladý človek snaží zistiť, kto je, čo je, či je silný alebo slabý v tom, čomu verí. Uniknúť do svetského sveta plnom nástrah a pokušení alebo ostať v rodinne založenej komunite odstrihnutý od zvyšku sveta? A kde je pomyselná hranica? Predvídateľný i keď nelogický záver trochu kazí celkové dojmy. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Od té doby, co Eva otrhala všechna jablka v rajské zahradě, už žádné zakázané ovoce není. A hříchy jsou každému odpuštěny, pokud ho netrápí pocit viny. Indoktrinace dětí je špatná věc, lepší je se občas spálit. Nejsem příznivcem "co tě nezabije, to tě posílí", ale tímhle prošel skoro každý a lecjaký šrám si z toho odnesl... I hodnotu výpovědi filmu považuji za poměrně nízkou, přestože  pointu má: Kdo se neúspěšně pokusí zbavit se otroctví, dostene se do ještě většího, stejně jako ten, kdo za ní nemá čím zaplatit, protože svoboda není nikdy zadarmo. Za druhé všchny tyto sekty mají zákaz "rytmické hudby" (jsou o tom i knihy), čímž popírají kultovní obřady našich prapředků, na které stejně nevěří. Všechno se to točí kolem záhadné věty v Pater noster: "neuveď nás do pokušení". Kdo ale uvádí do pokušení, ke komu je to modlitba? ()

Reklama

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Dechberoucí snímek, který se moc slovama ani nedá popsat. Nechtěla bych být v kůži hlavních hrdinek ... Nedokážu si představit, že by mi někdo od dětství tloukl do hlavy takové nesmysly. Děj jsem hrozně prožívala a zachovala bych se úplně stejně jako hlavní hrdinka. Trochu jsem trnula, jak to celé dopadne a nakonec to dopadlo, tak jak jsem chtěla. Bez váhání dávám plný počet. Hádám, že tenhle film budu mít v hlavě ještě dlouho. ()

MartinNDL 

všechny recenze uživatele

Být či nebýt ovečka? Nejde o bůhvíjak originální příběh, dvě holky vychovávaný na pošahaný radikálně křesťanský způsob si zkusí žít chvilku moderně. Proč se na Zakázaný ovoce dívat? Jednak to téma a příběh neurazí, stopáž už vůbec ne, ale především je to dobrá šance, jak se seznámit s Domem Karukoskim, což je dosti talentovanej rejža. A když jsem u toho talentu, tak the best of movie je zcela jistě Marjut Maristo, strašně šikovná herečka. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

1307. hodnocený film: Před svatbou žádný sex, žádný alkohol a dokonce ani kouření (v obou slova smyslech). Tak tohle je taky podoba náboženství a krásná ukázka toho, jak se víra může zvrhnout v demagogické vymílání mozků mladých lidí. Když už i polibek je hříchem, jedná se o vážně nezdravou víru. Film se mi líbil moc a musím uznat, že dokázal postihnout problematiku vynikajícícm způsobem. Navíc herecké výkony obou dívek jsou skutečně dobré. 4* si film určitě zaslouží a mohu jej doporučit snad všem. 4* ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • V letech 2009 a 2010 film na pěti filmových festivalech ve Finsku, Portugalsku, Švédsku, Belgii a Kolumbii získal 6 vítězství z celkem 8 nominací. (lioncel)
  • Když Raakelina matka (Tuija Työräs) říká své dceři (Marjut Maristo): "Můžu udělat kaši.", říká tím, že jí chce připravit snídani. Ovesná kaše je totiž tradiční finská snídaně. (Facillitant)
  • Amanda Pilke získala za film cenu Jussi v kategórií Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Dome Karukoski bol nominovaný v kategórií Najlepšia réžia. (ČSFD)

Reklama

Reklama