Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 8
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Diskuze

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

berg.12

Ja si stale myslim, ze to vyjde narovnako. Nezda sa mi, zeby Bravoska banka mala nejaky extra pravny status. Kde je napisane, ze aj ona nemoze byt zlikvidovana ako templari v stredoveku? Len nech skusi nieco pozicat Dany a pytat uroky :) Otrokov bolo v stredoveku dost, aj ked je pravda ze v europe pomenej, ale v severnej afrike a arabskom poloostrove ich bolo habakuk, podobne ako v serialy.

na příspěvěk reagoval berg.12, Maerlyn0

Rami

Rami (hodnocení, recenze)

Zatím poslední díl byl v podobném duchu jako předchozí díly, jen okořeněný monologem hlavního hrdiny. To je celé. Ale i ten monolog se dal očekávat.

Já osobně fandím Svobodným (Divokým). Žádný král, žádná falešná morálka a oddanost k pánu, který si v podstatě může dělat, co se mu zlíbí. Škoda, že nemají nějakou kvalitnější bojovou strategii. Obávám se, že se jim nepovede ovládnout svět. 

K dilematu zla a dobra. Samozřejmě autor má své favority se zlou a dobrou karmou (což platí i o jednotlivé frakce). Není to ale jednoznačně černobílé (tedy kromě bílých chodců). I Svobodné můžeme brát jako lidi, co byli celou dobu utlačovaní a vraždění a už mají takového zacházení dost.

Co je dobro a co zlo, je subjektivní. Záleží na úhlu pohledu a vůči čemu je to chápáno. Když někoho zabiju, provedu zlou věc vůči zabitému, ale dobrou pro červy, kteří budou následně požírat jeho mrtvé tělo. Zároveň budu dobrým pro organismy, které by dotyčná osoba za svůj život zabila. Samozřejmě, když když budeme chápat dobro a zlo v absolutním pojetí na úrovni dokonalé lidské společnosti, tak je jednoznačné, co je dobré a co špatné. ;-)

Zpět k seriálu. Víte proč sledovanost každým dílem roste? Protože si lidé říkají, že už to teď musí konečně přijít (všechny ty zvraty, nějaký děj atp.) + nejsou ochotní opustit rozkoukaný seriál. Samozřejmě platí, že přes všechno to natahování a chyby, je Hra o trůny stále dobrý seriál.

Rozdíl oproti Vikingům je jednoznačný - výprava, typologie vybraných herců (modelové a modelky) a přílišná dokonalost. Ve Vikinzích jsou běžní lidé, co smrdí a válí se v normální špíně. Ve Hře o trůny je špína vyumělkovaná (skvrnka na dokonale nalíčeném obličeji). Plus celkové pojetí - velkolepost, jakožto marketingový tahák.

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Maerlyn0

Miešaš hrušky s jablkami - je absolútne jedno, ako bude nastavené sociálne poistenie, a aké poplatky bude zamestnávateľ odvádzať za zamestnancov - ak niekto niekoho zamestnáva, zväčša tak nečiní pre jeho dobro, ale pre svoje (tým nechcem tvrdiť že neexistujú aj kapitalisti s ľudskejším prístupom, nakoniec, filantropov je vcelku slušný počet, ale aj títo hľadia v prvom rade na svoj prospech). Je sranda, že v kultúrach ktoré považujeme za primitívne to ide aj inak - možno aj vďaka tomu v nich ťažko nájsť rôzne civilizačné javy (napr. stress, čím ďalej bežnejšiementálne poruchy, napr. kumulujúci sa výskyt panic attack). Ale ide to aj v civilizovanej spoločnosti - viď .:

http://www.csfd.cz/film/263608-o-kapitalismu-s-laskou/

na příspěvěk reagoval Vesman

Helmut02

Helmut02 (hodnocení, recenze)

berg.12

Tak pokud bychom měli někam GoT zařadit, pak by nejvíc odpovídal nějakému pozdnímu středověku. Rozdíly ve vývoji a vzhledu jednotlivých částí Evropy by v zásadě tomu světu odpovídaly. Pokud bych to měl někam zasadit, pak do období, kdy už na jihozápadě Evropy panuje renesance (svobodná města jako Bravoos, případně King's Landing/Dorne etc.) versus střední, východní, severní Evropa nebo Anglie, které jsou v této době výrazně pozadu.

Maerlyn0

Maerlyn0 (hodnocení, recenze)

Dacsus

Ty asi moc nevíš, jak ekonomika doopravdy funguje...tohle není chyba kapitalismu ani firem, ale státu, že nastavil tak vysoké sociální a zdravotní pojištění, takže zaměstnavatel na průměrným platu pro tebe přeplatí třeba 8000 kč jen státu, takže zvýšit ten plat není žádná sranda. A dělat sám na sebe taky není zrovna med, protože to, co musíš zase odvádět státu a navíc spousta regulí, například pro zemědělce, ti dost z toho užere....

na příspěvěk reagoval Dacsus

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Dacsus , misterz

misterz: Prachy se půjčovaly od chvíle co jsou, zásadní rozdíl je v tom, že ve středověku to nemohla být žádná oficiální instituce a měly nulový právní status a odvolání. Mohly mít vliv ale neměly moc. Když si král usmyslel, že dluh nevrátí nebo by se mu bohatství hodilo, řád zlikvidoval, Templáři či Hansa by mohly vyprávět. Když jsi nemohl splatit dluh Židovi, stačilo zařídit pogrom. Na otroctví středověk nefungoval, se seriálem či starověkem je to nesrovnatelné. Pravdu měl Revipup s jinými kulturami.

 

Dacsus: Je ti jasné, že s odbory a důchodem za zadkem pliveš tímhle do tváře nejen otroků, ale i všech dělníků, co ještě poznali skutečný kapitalizmus ? ;)

 

Je v knihách i nějaké místo, které je řekněme více industriální ?

na příspěvěk reagoval misterz

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Apollyon09

Ono to je trosku inak - a tesim sa ze co nevidiet si vacsina ludi uvedomi, ze naozaj nemusia na niekoho makat, a skutocne je dnes mozne zarobit si slusne prachy aj bez toho, aby som niekoho vykoristoval - a produkovat zisk na praci inych dokaze ktokolvek, len nie ktokolvek ma na to aj zaludok - tolko k tvojej otazke, preco nie kazdy to robi...

na příspěvěk reagoval Maerlyn0

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Apollyon09

Njn, iste, kapitalisti su predsaj zvacsa ludomilmi, ktori pre svojich zamestnancov aj modre z neba znesu - clovece, sa spamataj. Aky Sovietsky zvaz? Co to ma co do cinenia s tym ze kapitalizmus je proste zalozeny na vykoristovani? Alebo kapitalistovi sa zisky kopia z nicoho? No, mam stastie ze sa zivim svojou tvorivou cinnostou, ale makal som na casopise ako grafik, makal som v Cauldrone sro (pocitacove hry) - a je to vzdy o tom ze od teba sa caka maximalne vytazenie, a z toho co zarobis firme dostanes naozaj zlomok - ak to bude aspon 50%, ani nemuknem - a tych 10 druhov dani a 15 odvodov - no, ved ich teda vymenuj...

na příspěvěk reagoval Apollyon09

misterz

misterz (hodnocení, recenze)

berg.12

Banky tu uz su od staroveku. Co sa tyka stredoveku, tak uz na prelome ranneho a vrcholneho (12-13 st.) malo svoju banku kazde obchodne zdruzenie, resp. cech. A to neratam Zidov, pokial sa teda o templaroch nechces bavit (tiez bankari). Ale nieco podobne robil vlastne skoro kazdy bojovy rad, nielen templari. A otroctvo bolo v stredoveku bezna vec, dokonca aj v novoveku a prakticky je dodnes. O rytieroch snad v stredoveku nepochybujes :)

na příspěvěk reagoval berg.12

Revivup

Revivup (hodnocení, recenze)

Dacsus

otrok je člověk bez jakýchkoli osobních svobod, v podstatě majetek pána... takže myslím, že trochu přeháníš. Snad by se to dalo použít v nějakém zvláštním přeneseném významu (?), ale to je, řekl bych, zavádějící.

na příspěvěk reagoval Apollyon09

Apollyon09

Apollyon09 (hodnocení, recenze)

Dacsus

"Proletari vsetkych krajin spojte sa! So Sovietskym zvazom na vecne casy! Nech zije sudruh Lenin! Nech zije sidruh Stalin... Huraaa! Huraaa! Huraaa!" Uz ti len chyba cervena hviezda na cele, kosak a kladivo do ruky. Ja sa stale divym preco ludia u tlho sukromnika "makaju"... Ved plati asi 10 druhov dani, 15 druhov odvodov a poisteni a este dostava aj za neschopnych zamestnancov pokuty. Musi dodrziavat normy a zakony. A skvely a pracovity zamestnanec ho este okrada... Viva komunizmus! Az sa chytam za brucho! Ked je u "sukromnika" tak zle, tak preco unho ludia robia? Prosim, volny trh. Kazdy si moze otvorit vlastny podnik. Preco to ti chudaci zamestnanci nerobia? Hmmm? Preco ta leniva bagaz nezdvihne zadky, nezadlzi vlastny dom ci byt a nezacne podnikat na vlastnu past? Ved je to tak skvele, kazdy "sukromnik" doma priklada do krbu s 500€. Co tak sa ale pozriet na politicke strany, ktore si skvela robotnicma trieda voli rok co rok. Bandu tunelarov a hajzlov, co sa vozy za nase dane na limuzinach a vystupuje v oblekoch na mieru za tisice €. Kde su slubovane dialnice? ... ... ... Hura socialna demokracia...

na příspěvěk reagoval Dacsus, Dacsus

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

A v podstate cely kapitalisticky system je postaveny na otroctve - ak makas u sukromnika, moze sa sice stat ze ti plati dajme rozumnu cast z toho co si prenho zarobil, ale to je skor vynimka - realita je taka, ze zamestnavatelovi zarabas viac ako sebe - a to otroctvo proste je...

na příspěvěk reagoval Apollyon09, Revivup

Dacsus

Dacsus (hodnocení, recenze)

Otroctvo je aj dnes - ak ti niekto nasilne berie cast tvojho zarobku, sice so zasterkou ze to bude zmysluplne pouzite, avsak vacsina ide na obohatenie par jedincov - ako inak to nazvat (mam na mysli dane samozrejme)...

na příspěvěk reagoval berg.12

highsmith

highsmith (hodnocení, recenze)

tak som si pozrel zatial poslednu cast a je to uz fakt komedia, zachranil to zaverecny vystup tyrona.

A.C.C.B

A.C.C.B (hodnocení, recenze)

otroctvo v západných krajinách stále existuje... zrejme polovica všetkých prostitútok na Západe sú v podstate otrokyňe. holky  zo Slovenska, Ruska, Poľska, Ukrajiny, čo si chceli na Západe niečo pri vyrobiť, byť slávne, modelky, tanečnice... zoberú im doklady a zdrogujú ich. Si na to spomeňte, keď pôjdete napríklad po červenej ulici v Amsterdame, a tie holky u oknách na vás budú robiť tie túžobné pohľady. 

Revivup

Revivup (hodnocení, recenze)

berg.12

G. R. R. Martin o bance v Braavosu... Braavos je celkově velmi zvláštní město. Zformoval se jako osada z utečenců z nejrůznějších koutů Valyrie. Na jednom místě se tak sešli lidé nejrůznějšího náboženství a dodnes tomu tak je. V Braavosu je mnoho chrámů zasvěcených různým bohům a celkově lidé tam jsou tolerantní vůči ostatním náboženstvím. Není tam žádná převažující víra. I to umožnilo vznik banky, jestli narážíš na to, že v evropském středověku se bankovnictví s křesťanstvím neslučovalo.

Co se týče otroků, je třeba si uvědomit, že to v Martinově světě přežívá pouze daleko na východě, tisíce kilometrů od Západozemí. A například v Asii ve středověku je také otroctví celkem časté. Tatarové dělali loupeživé nájezdy, otročili obyvatelstvo a to pak prodávali do Osmanské říše. Stejně tomu je v Essosu - Dothrakové plundrují a prodávají otroky Velkým pánům z Astaporu, Yunkaje a Meereenu. Tedy prodávali, než přišla Dany :-).

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Krysopras

Krysopras: Díky, právě proto jsem o tom na začátku psal, protože mi to přijde zajímavé a ptal jsem se, jestli je to v knihách lépe propracované.

na příspěvěk reagoval Krysopras

Krysopras

Krysopras (hodnocení, recenze)

berg.12

Jinak se středověkem to má společnou akorát tak krutost a způsob vedení boje, nic moc jiného podobného tam nevidím.

Krysopras

Krysopras (hodnocení, recenze)

berg.12

Však já netvrdím, že tam má být nějaká alegorie. Je to svět sám o sobě, není to náš středověk. A je možné, že zamrzl, však v každém světě nemusí jít vývoj kupředu jako v tomhle jenom proto, že ty si nic jiného nedovedeš představit.

na příspěvěk reagoval berg.12

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

majkl44

To bylo spíš otrokářství-překupnictví, hlavně do zemích s jinou vírou. Obchod s bílým masem. Otroctví jako ekonomický či společenský systém v křesťanském středověku nikde nefungoval.

na příspěvěk reagoval Krysopras

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

(sorry tablet prostě nehází odkazy na začátek, jen na konec předchozího, musíte si dohledat, co komu patří ;) )

Perverz

Perverz (hodnocení, recenze)

Kde jste přišli na to že ve středověku nebylo otroctví? Proč píšete takové hlouposti? Lidii!! Vy si děláte srandu, ne?

Dyas

Dyas (hodnocení, recenze)

Tom Riddle

Přesně... ať tak či tak, pořád věděla, že jde proti svému otci a zradila ho a to mi nejvíce jde. Ze sobeckých pohnutek odmítla poslušnost otci a šla ho nabonzovat Cersei. 

Už to nehodlám víc rozebírat, takhle to cítím já.

A tvoje analýza mě nezajímá.

na příspěvěk reagoval Tom Riddle

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Perverz

Však ano, jak jsem psal na začátku. Pak ale veškerá alegorie padá a ten svět sám o sobě dost podivně zamrzl na jednom stupni vývoje.

na příspěvěk reagoval Krysopras

majkl44

majkl44 (hodnocení, recenze)

berg.12

Počkej.. Otroctví ve středověku fakt bylo.. Za Boleslavovské éry naše země celkem slušně prosperovala z obchodu s otroky.. Banky byly samozřejmě asi později a začaly spíš v jiné oblasti než ve střední Evropě, ale spojitost by se zřejmě našla.. Ale hlavně Píseň ledu a ohně je historické fantasy a to znamená, že si tam spisovatel může navymýšlet skoro co chce :-)

na příspěvěk reagoval Krysopras, berg.12

Související novinky

Rod draka přiletí i se třetí sérií

Rod draka přiletí i se třetí sérií

18.06.2024

Jsou zprávy, které sice nejsou nikterak překvapivé, o to víc ale potěší. Žhavými intrikami a ještě žhavějšími bitvami natřískaný Rod draka je obřím hitem - pilot první série dodnes zůstává… (více)

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama