Reklama

Reklama

Válečné ponorky - Hitlerovy žraločí smečky

(seriál)
  • Španělsko U-Boats - Hitler's Sharks
všechny plakáty
Španělsko, 2006, 3x60 min

Režie:

José Delgado

Obsahy(1)

Německé ponorkové loďstvo bylo jednoznačně nejúspěšnější složkou německého Hitlerova válečného loďstva a přes jistý odpor Adolfa Hitlera k této složce „Kriegsmarine", jak se německé válečné loďstvo jmenovalo, bylo i složkou nejefektivnější, protože poměr mezi náklady vynaloženými na jeho zřízení a škodami, které způsobilo, byl velmi příznivý.

I. díl třídílného dokumentu pojednává o jeho výstavbě ve třicátých letech, kdy se nacistické Německo postupně legálně i nelegálně zbavuje omezení, která jej postihla po prohrané 1. světové válce a začíná budovat svoje nové, moderní a účinné ozbrojené síly. V čele výstavby ponorkového loďstva je jeho velitel admirál Karl Doenitz, který v roce 1939 vydává knihu U-Bootswaffe (Ponorková zbraň), která shrnuje jeho názory na výstavbu ponorkového loďstva a na strategii a taktiku jeho bojového využití. O něco méně nadšeným příznivcem ponorek je Doenitzův nadřízený, velkoadmirál Erich Raeder. Hned na počátku války se stává z ponorek účinná zbraň, když ponorka U-47 pozdějšího ponorkového esa G. Priena pronikne na britskou námořní základnu ve Scapa Flow a úspěšně potopí bitevní loď Royal Oak, těžce poškodí letadlovou loď Pegasus a způsobí četné požáry pobřežních zařízení a naprostý zmatek v řadách britských námořníků.

Válka na moři však začala již v červenci 1939, tedy před začátkem II. světové války, když německá ponorka potápí britskou osobní loď Athenia. Počátkem léta 1940 získává Německo výborně vybavené a chráněné ponorkové základny v okupované Francii a účinně napadá námořní trasy vedoucí do Velké Británie, která je na zásobování po moři životně závislá. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi přesvědčivý dokument, zaměřený na vývoj a vliv ponorek na druhou světovou válku. Na dokumentu je vidět, že Hitler nebyl žádný velký stratég, ponorkám přičítal pouze malý význam. Třeba podotknout, že tuto myšlenku v něm silně podporoval Göring, který potřeboval peníze na mnoho svých nesmyslných projektů a zároveň podkopával Dönitzovu autoritu i válečnické schopnosti. Důsledkem chybného rozhodování Němci neovládli Atlantik, nedokázali odříznout Anglii od dodávek spojenců a nakonec jejich stále se snižující počet nestačil potápět rostoucí počet lodí Liberty Ships. Dönitz tak byl z donucení divákem decimované flotily ponorek, přestože do ponorkových soubojů přinesl nové strategické metody a změnil rigidní chápání tohoto způsobu vedení války pod hladinou. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ďalší s dobrých dokumentov, ktorý mapuje celu druhu svetovú v oceánoch a ukazuje nie len na nadvládu Kriegsmarine ale aj na dobrú taktiku Karla Doenitza, Hitlerové zle rozhodnutia až po samotný úpadok tretej ríše. 90% - 5* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad vypichnúť iba jednu zložku armády fašistického Nemecka a pokúsiť sa opísať len samu o sebe. Trochu to ale zlyháva v predávaní informácií. Tých je kvantum a sú sypané neustále, bez akejkolvek prestávky na nejakú obšírnejšiu a pohodlnejšiu interpretáciu s animáciami a pod. Celú dobu sú ukazované archívne zábery vodcov, ponoriek a vojenských akcíí, ale po čase sa vám totálne zmiešajú a pomaly nedokážete rozlíšit čo je čo. Hodnotenie: 65% ()

Reklama

Reklama