Reklama

Reklama

Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Kryšpín, Albín, Viktorín a další hrdinové senzačních příběhů dětských knížek o Mikulášovi se v hrané verzi konečně dostávají na filmová plátna. Za 50 let od vydání první knihy si Mikuláše a jeho zběsilé spolužáky oblíbily generace dětí po celém světě i u nás. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 5

Recenze (501)

claudel 

všechny recenze uživatele

Mikulášovy patálie a Mikulášovy prázdniny jsem četl hodně dávno, ale myslím si, že tenhle film se knížky nedrží úplně přesně, scénař má vytvořenu určitou kostru a do ní zapadá několik příhod zachycených i v knize. Dle mého názoru se tvůrcům podařilo vytvořit působivý a fungující celek. Maxime Godart je pro roli Mikuláše ideální a Kad Merad s Valérie Lemercier jsou vynikající komici, kteří se bezvadně doplňují. Sandrine Kiberlain považuji za velmi zvláštní herečku, která každou roli zvládá na výbornou. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jako běžný dětský film to obstojí v pohodě, ale jako zpracování nekonečně poetického a laskavého světa dvojice Goscinny-Sempé jen sotva. Škoda, že tvůrci se zasekli v půli mezi stylizací a civilností. Takhle přetrvává dojem, že by Mikuláš mnohem lépe fungoval jako postava animáku... Francouzům se zkrátka nepodařilo s dětským příběhovým pásmem to, co tvůrcům českého seriálu Bylo nás pět – najít rovnováhu mezi infantilitou a filmovým jazykem. Každopádně Mikulášovy patálie neurazí, dokonce ani člověka, který na nich vyrůstal a stále patří mezi jejich nekritické fandy. ()

Reklama

woody 

všechny recenze uživatele

Nikdo nevypadá, jak jsem si ho představoval, respektive, jak si ho představoval Sempé (přičemž nejhůře dopadl Polívka). To nic nemění na tom, že dětští i dospělí herci jsou typově přesní jak švajcarské hodinky a celý film stejně tak dobře šlape. Nejde o nic jiného než o sled scének, ať už převzatých z knížek (lékařská prohlídka, návštěva Marie-Hedviky) nebo zapracovala invence filmařů (černohumorná sekvence před věznicí). Je to však podstatně lepší než kostrbaté poslepování Asterixovských sešitů. Řekl bych, že pokud rychle natočí i druhý díl se stejným hereckým obsazením, rád se do Mikulášova světa znovu vrátím ... Takřka devadesátiletý Michel Galabru je se svým "To to bylo tak těžké?" zlatým hřebem večera. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Úspěšně jsem to dodíval do konce. A dalo to celkem práci. Fakt náročný biják s mírně vyčpělými postavami, jako jsou Mikuláš, Vendelín, Celestýn, Viktorín a já ani nevím, kdo ještě. Především osa filmu tedy nenabídla nic, co by mně připadalo jakkoliv výjimečné. Gagy byly prostinké, ale když jsem jako dítě četl knihu, tak mě to pobavilo, ale filmové zpracování už mě v ničem nedostalo a ani mě nijak "klukoviny" party malých kluků ničím výrazně neohromily. Akorát jsem po letech viděl notně zestárlou legendu francouzských komedií Michela Galabru v jedné z menších rolí. Herecké výkony všech zúčastněných byly odpovídající, knižní předloze se to bez problémů vyrovnalo, ale mě to už tolik neoslovilo a nemám potřebu tomu dávat vysoké hodnocení. Mé hodnocení: 60% ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tohle je jedna z mála komedií, u které jsem se tlemil víc než je obvyklé u ostatních komedií. Při některých situacích to byly vážně záchvaty. Skvělé dialogy a scénky. Být mi tak o 10 let míň, tak je to můj kultovní film a 5 hvězdiček by bylo v budoucnu jasných. Takhle jsem se sice bavil velmi slušně, ale chvílemi mi to přišlo slabší a pár věcí mi tam nesedělo (uklízení domu). Takže na plný počet to není, ale film můžu určitě doporučit. Především klukům se to bude určitě líbit. Mladí herci zaslouží pochvalu a četník Galabru potěšil. 80% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Natáčení probíhalo od 22. května 2008 do 11. října 2008 v belgickém hlavním městě Bruselu, ve francouzském hlavním městě Paříži a v malých francouzských obcích Nogent-sur-Marne a Saint-Ouen l'Amône. (Trajektt)
  • Režisér Laurent Tirard zhlédl kolem osmi tisíc dětí z celé Francie. (Teodorik)
  • Na place během natáčení panoval mírný chaos, děti zajímalo naprosto vše. Chvílemi dokonce okupovaly režisérskou židličku. (Sfinkter)

Reklama

Reklama