Reklama

Reklama

30 dní dlouhá noc: Doba temna

  • USA 30 Days of Night: Dark Days
Trailer

VOD (1)

Téměř rok uběhl od chvíle, kdy upíři zdecimovali obyvatelstvo aljašského města Barrow. Stella, která tenkrát přišla o manžela, od té doby cestovala po celém světě, aby ostatní přesvědčila o existenci upírů. Když jí skupinka ztracených duší nabídne uskutečnit odplatu na samotné upíří královně, Stella se vydává na misi, která má jediný úkol: Zastavit zlo dřív, než se znovu odhodlá k útoku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (226)

666teen 

všechny recenze uživatele

Tak zázrak se nekoná. I tohle pokračování trpí takřka všemi neduhy druhých (a dalších) pokračování nečekaně úspěšných filmů, snad komě Slintavky a Nadměrné kučeravosti vlny. Jen pro ukázku jsou to například: Náhrada hlavního hrdiny odpornou sockou(chronické), Nedostatek financí(léčitelné) a Scénáristický průjem(nakažlivé). Ovšem Absence charismatického záporáka je pro tohle pokračování smrtelná. Odporného hnusáka Marlowa nešťastně zesnulého na Aljašce nahradila Lilith(jak původní!), která má sice čtyřky zuby do dvojky huby, ale svým výkonem nevyděsí ani neurotickou čivavu. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Pokračování veleúspěšného upířího nářezu. Děj se z polárního kruhu přenese do Los Angeles a odehrává se přesně rok poté, co hlavní hrdinka Stella přežila masakr. A už od začátku to působilo akčním stylem, zvlášť ta scéna na přednášce, jak Stella krásně vychcala ty dva upíry (možná nejlepší sekvence filmu). Řeknu to asi takto, nebýt luxusní jedničky a kdyby se to hlavně nejmenovalo, tak jak se to jmenuje, je to nadprůměrná práce s dobrým dějem a nejakou tou nechutinkou a já dám 4*. Bohužel to odkazuje na předchozí díl, jmenuje se taky po prvním dílu (i když ani nevim proč), a jako porovnání je to mnohem horší. Stejně jako většina tady taky musím souhlasit, že Kiele Sanchez se do té role Stelly fakt moc nehodila. Když ale nejakým omylem v úvodu neuslyšíte název filmu, možná si to užijete. Já jsem se celkem bavil. ()

Reklama

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Bez chuti, bez zápachu, beze všeho. Bohužel ve všech ohledech slabší pokračování, které má svou laciností a režijní / hereckou sterilitou blíže k televiznímu Bladeovi, nežli k téměř geniálnímu prvnímu dílu. Neznalým jedničky to samozřejmě jako takové fiasko připadat nebude. Pro ty, kteří mají pod kůží výjimečné momenty z prvního dílu (a že jich nebylo málo), bude každá další scéna bez nápadu (což platí pro celý film) ostrým bodnutím do zad. Ani ti nejvěrnější by to neměli s Dobou temna zkoušet – z kterékoli úhlu nelze vyjít z tohohle boje jako vítěz. P.S. Náhrada za Melissu George je k smíchu. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

30 Days of Night z roku 2007 je bezpochyby jedným z najpozoruhodnejších hororov nového milénia, preto nie je prekvapujúce, že zanedlho vznikla aj dvojka, snažiaca sa vytĺcť ďalšie zárobky z pôvodne komiksového nápadu s hrôzu naháňajúcim upírskym klanom, schopným vymazať z mapy hoci aj celé mestá... Sequel nazvaný Dark Days nie je zďaleka takou pohromou, ako by sa podľa niektorých hodnotení mohlo na prvý pohľad zdať a prináša ďalšie hrátky s krutými upírmi, akciu a slušnú, aj keď trochu digitálne pôsobiacu porciu gore. Rozdiel medzi ním a výbornou jednotkou je však priepastný. Dvojka dopláca v prvom rade na vlastnú hlúposť - napríklad hlavní hrdinovia (rádoby zabijáci upírov) sa vyberú na dva veľké záťahy do upírskych brlohov a aj keď dobre vedia, že tam budú čeliť veľkej presile, trestuhodne si nezoberú žiaden rezervný zásobník, hoci majú plný barák bojového arzenálu a radi sa tým vystatujú. Po chvíľi im teda logicky dôjde muníca a zostanú bezmocní... Keď sa im to stane prvýkrát, tak ešte budiž, ale keď túto amatérsku chybu zopakujú aj počas záverečného, starostlivo plánovaného "veľkého útoku", je to už na pousmiatie... Nútené preobsadenie novodobej hororovej kráľovny Melissy George za anorektickú Kiele Sanchez tiež nebolo príliš šťastným ťahom a na margo iných náhradníkov za ústredné postavy z jednotky sa radšej ani nevyjadrujem... ()

demented 

všechny recenze uživatele

Na jednotku sa to samozrejme nechytá ani náhodou (to ostatne od filmu určeného priamo na DVD nikto ani nečakal). Dobrou správou je, že skuknúc sračkoidné trailery som čakal sračku oveľa väčšiu :) Predlohy sa film drží len zľahka, t.j. premisa zostala zachovaná (hon na kráľovnú upírov Lilith) ale všetko sa deje úplne inak. Zostali nám tu staré známe postavy a pár nových pribudlo. Čo je ale na veľkú škodu veci, pretože vďaka nim sa nám (dajme tomu) atmosferický horor pretransformoval na nudnú akčnú strieľačku. A tu by som rád zdôraznil slovo NUDNÝ, pretože s výnimkou pár nie príliš zručne natočených akčných scén sa vo filme naozaj nič nedeje a zúčastnení nemajú dostatočný herecký kredit na to, aby dokázali utiahnuť aj kecacie scény. Ale aspoň koniec zostal rovnaký :) Keď si ale uvedomíme, že všetko predchádzajúce dianie predlohy si tvorcovia nahradili svojou vlastnou verziou, je maximálne neopodstatnený a každý normálny človek si musí v duchu povedať (resp. skríknuť na celú miestnosť): "WTF?!" ()

Galerie (18)

Zajímavosti (8)

  • Lillith (Mia Kirshner) a její koupání v krvi odkazuje na postavu Elizabeth Bathory. (Terva)
  • Film měl nesoutěžní premiéru 23. července 2010 na festivalu San Diego Comic-Con. (Terva)

Reklama

Reklama