Reklama

Reklama

Pohřben zaživa

  • Česko Pohřbený (festivalový název) (více)
Trailer 1

170 000 čtverečních mil pouště, 90 minut kyslíku. Není cesty ven. Tvůj osud není nikdy zpečetěn… Paul Conroy je civilním pracovníkem v Iráku, kde je unesen a pohřben zaživa - tak by se dal ve stručnosti shrnout strhující thriller z dílny španělského režiséra Rodriga Cortése. Příběh muže uvězněného pod zemí, kde má k dispozici pouze mobilní telefon a pár dalších věcí, je natočen velmi sugestivním a napínavým způsobem s místy až dokumentární přesností. Zdá se, že jeho osudem je být pohřben zaživa, ale s tím se nehodlá smířit a je rozhodnut bojovat do poslední chvíle… Logika děje je zde vztažena právě k žánru thrilleru a nikoliv k tomu, zda by k takové situaci mohlo v Iráku dojít. Vynikající představitel ústřední role, Ryan Reynolds, svým výkonem dokáže hodinu a půl udržet tempo i pozornost diváka. Ve filmu se objevují i zajímavé společensko-politické otázky vybízející k reflexi ozbrojeného konfliktu nejen v této arabské zemi. Již při svém uvedení na festivalu v Sundance se filmu dostalo nadšeného přijetí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (999)

Krouťák 

všechny recenze uživatele

Reynolds u mě poslední dobou stoupá v ceně a Buried to jenom potvrzuje... Kdo by čekal, že se bude při téhle jednohubce s předvídatelným závěrem nudit, je na omylu. Čeká Vás velmi dobře rozehraná psychologická hra, odehrávající se na 3x1 metru plném nefalšované hrůzy a beznaděje - 80%. PS: Pokud trpíte klaustrofobií, nedívejte se na film v menších prostorách, protože při sledování tohoto výtvoru, se Vám udělá ouzko i na otevřeném prostranství ;). ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Telefonní budka horizontálně. Parádní thriller v němž mě z počátku štvalo, že je tolik politický, než mi došlo, že to bylo asi nejlepší možné scénaristické řešení (zkuste vymyslet dialogy, co udrží diváka u toho, aby hodinu a půl vydržel sledovat jen chlápka v bedně), následně jsem ocenila poukázání na to, jak jsou lidé z míst nejvyšších neschopní, nebo dokonce svině, co se týče pro ně bezvýznamných lidských životů. Čtvrtá hvězdička je za konec, který mě neuvěřitelně potěšil. Jinak také doporučuji film Oxygen s Adrienem Brodym, který mě svého času tak nadchl, že jsem si musela Buried sehnat co nejdřívě (holt jsem za ty roky dospěla k názoru, že několikahodinové umírání v bedně je jeden z nejdrsnějších způsobů smrti). ()

Reklama

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Ještě, že tenhle film jsem vidět teď v tomhle věku. Kdybych byl starší, tak v závěru filmu dostanu infarkt. Scénář kvalitně napsán, jen mě mrzí, že se jedná zase o další téma války v Íráku. každopádně skvělá one man show, která nenudí. Nevěřil jsem, že se na tak malém místě s "jedním člověkem" udrží tempo filmu, ale Buried mě přesvědčil o opaku. ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

Pýtam sa - keď tu u nás na Slovensku je vraj množstvo schopných tvorcov, ale nemajú dosť financií na natočenie poriadneho výpravného filmu, prečo už niekto nenatočil niečo takéto? Chce to len nápad a toto vážne nemôže stáť veľa. Mám však pocit, že tu žiadny taký tvorca nie je. Točia sa tu len dramatické filmy ,,zo života,, v ktorých hrajú stále tí istí herci a ktoré nikoho nezaujímajú. Vrátim sa opať k filmu. Musím pochváliť naozaj dobrý nápad. Zaujalo to. Prečo však dávam len 3*? Lebo ma to nedokázalo strhnúť a strácalo to tempo. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Natočit hodinu a půl dlouhý film o chlápkovi, co je pohřben zaživa a myslet si, že už jen tento vcelku originální námět stačí k ohromení diváka? Ne ne ne. Já mám rád filmy s klaustrofobickými pocity, takový Pád do tmy je v tomto ohledu skvělý, ale Buried mě docela zklamal. Nevím, nějak mě prostě režisér nedokázal přesvědčit. Pár momentů bylo sice velice povedených, ale jinak jsem to Reynoldsovi moc nevěřil. Z tohoto námětu se dalo podle mě vytěžit víc. I když se "nonstop kamera v rakvi" může zdát jako prvek, který vyšvihne atmosféru ještě o něco výš, tak na mě to působilo spíše naopak a postupem času mi ani nepřišlo, že je vlastně úplně v háji. A navíc mě taky zklamal děj a všechno kolem toho jak se tam dostal, kdo ho tam dostal, proč se tam dostal... Přestože je to prvotřídní nápad a film natočený zhruba na dvou metrech krychlových je opravdu něco co tu ještě nebylo, tak si myslím, že zpracování mělo být lepší - poutavější a údernější. A to jim ještě odpustím pár hloupostí. 60% ()

Galerie (39)

Zajímavosti (15)

  • Film byl natočen za 17 dní ve studiu v Barceloně. (CliffLee)
  • Film měl původně trvat pouhých 60 minut, ale když byla práva na film zakoupena studiem Lions Gate Entertainment, muselo se dalších pár desítek minut donatáčet. (Zdroj: Wikipedia.cz)
  • Panický strach z pohřbení zaživa se odborně nazývá tafefobie. (jenik71)

Související novinky

Nadpřirození De Niro a Weaverová

Nadpřirození De Niro a Weaverová

06.11.2010

Španěl Rodrigo Cortés si thrillerem Buried, ve kterém si Ryan Reynolds 90 minut poleží v rakvi šest stop pod zemí, udělal dobré jméno. A na dobré jméno se lepí opravdové hvězdy. V jeho mysteriózním… (více)

Reklama

Reklama