Reklama

Reklama

Těsně po zavraždění Abrahama Lincolna je zatčeno sedm mužů a jedna žena. Všichni jsou obviněni ze spiknutí za účelem atentátu na prezidenta, viceprezidenta a ministra zahraničí. Jediná obviněná žena, dvaačtyřicetiletá Mary Surratt (Robin Wright), je majitelkou penzionu, ve kterém se šestadvacetiletý John Wilkes Booth (Toby Kebbell) setkal se svými komplici a plánoval tu simultánní útoky. Ve Washingtonu, který se jen těžko vzpamatovává z občanské války, se čerstvý právník a válečný hrdina na straně Unie, osmadvacetiletý Frederick Aiken (James McAvoy), se zdráháním ujímá obhajoby obviněné ženy před vojenským tribunálem. Aiken brzy začne pochybovat o vině své klientky a věří, že byla využita jako návnada a rukojmí, aby mohl být zatčen jediný konspirátor, kterému se podařilo uniknout, její vlastní syn John (Johnny Simmons). Zatímco se celý národ obrací proti ní, Mary musí spoléhat na Aikena, že se mu podaří odhalit pravdu a zachránit jí život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (214)

Maq 

všechny recenze uživatele

Respektuji Redforda coby tvůrce, který neplácá zbytečně. I tento jeho film je pěkný, pozorně zpracovaný, ale jaksi mi nedochází, co na tomto příběhu tolik zaujalo Redforda a co nám chtěl sdělit. --- Napadá mě jen ta možnost, že jde o decentní protest proti Guantánamu. Jak známo, americká vláda tam drží jakési zajatce a těží z genia loci této vojenské základny: Amerika je a není ve válce a na Guantánamu platí a neplatí americká ústava. Nezávislé americké civilní soudy mohou jen omezeně zasahovat do toho, co americká armáda tropí na neamerickém území s neamerickými občany. Je to finta jako hrom obcházející právě ta ústavní práva, která byla v Americe definitivně potvrzena v souvislosti s událostmi, o kterých tento film vypráví. --- Pokud se s v této Redfordově motivaci nemýlím, pak nejsem cílovou skupinou, daný problém mě opravdu příliš neznepokojuje, a vlastně mám sto chutí Redfordovi vzkázat: „Vaše problémy s nedokonalou spravedlností bych chtěl mít.“ Ale Redford to samozřejmě ví i beze mne, takže si v tuto chvíli tak nějak nemáme co říct. --- ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice vydařené soudní drama díky zejména skvělé režii a výkonu Jamese McAvoye. Předloha skutečného příběhu brání udělat z vyprávění americkou pohádku, čímž film získává na síle. Z valné části se jedná o studii advokátního řemesla a obhájcovské etiky podávanou velice přesvědčivě, mnohem přesvědčivěji, než v Americe ve skutečnosti zřejmě fungují. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Už ze začátku mě zprudilo, jak se dá natočit tak vděčná scéna jako zastřelení Lincolna se vším kolem (divadlo, skok vraha před obecenstvo s rebelským heslem na rtech, nošení Lincolna přes ulici) tak nudně a neinovativně. Film však bohužel kartu neobrátí. Redfordova režie je stejně suchá jako jeho herectví a nejvýraznější scény jsou ty soudní (díky bohu jich je požehnaně), protože se v nich hodně mluví a nemusim alespoň uvažovat nad tim, proč se počtvrtý opakuje ta samá kamerová jízda. Tu vizuální nudu se pak někdo chytře snažil postprodukčně obohatit přidaným zrnem a zvýrazněním světelných zdrojů, ale to vás dvě hodiny neudrží žejo... Ideální na hodinu dějepisu, abyste si ujasnili, jak to tenkrát vlastně (nejpíš) bylo. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Redford umí. O téhle části americké historie jsem nevěděl vůbec nic. Věděl jsem, že Booth nebyl sám a že vojáci spiklence nakonec dopadli a pověsili. Že mezi nimi byla žena, jejíž účast na celém spiknutí byla mírně řečeno nepodložená řádnými důkazy jsem absolutně netušil. Je smutnou pravdou, že když řinčí zbraně, mlčí můzy a mlčí zákony. Vláda potřebovala krví zchladit vztek a žal národa (hlavně toho na severu) a tak zkrátka došlo k čemu asi dojít nemělo. Bavíme se však o konci devatenáctého století! Dnešní optikou celý proces vypadá jak justiční vražda na objednávku. Jenže tehdy bylo soudnictví i lidská práva v plenkách. Přesto všechno a možná i díky těmto excesům se soudnictví a právo jedince na spravedlivý proces posunulo správným a civilizovaným směrem... Velmi jsem ocenil preciznost s jakou bylo dbáno na každý detail ať už šlo o uniformy či samotnou postel do které byl umírající Lincoln odnesený z divadla položen. Bílý dům na holé louce i vojenská pevnost taktéž stojí za vidění. 4 fotografie. * * * * ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobre natočená verzia časti dejín, na ktorú by najradšej Američania zabudli. Prísť takým potupným spôsobom o prezidenta Lincolna bolo určite riadne frustrujúce, takže sa im ani nemožno čudovať, že v prípade úbohej majiteľky penziónu Marry Surratt obchádzali zákon ako sa len dalo. A keď to nešlo inak, tak aj s poverením prezidenta. Veľmi smutné a nespravodlivé. Presne ako bolo povedané vo filme: ... v čase vojny spravodlivosť mlčí..." O tom je i celý film. 80/100 ()

Galerie (104)

Zajímavosti (15)

  • Během scény polapení a zastřelení má J. W. Booth stále svůj pověstný knír. Skutečný Booth si ale oholil tvář bezprostředně po vraždě prezidenta, aby bylo těžší ho poznat a identifikovat. (Morien)
  • Během natáčení požádal Robert Redford Jamese McAvoye, zda-li by i mimo kameru mohl mluvit s americkým přízvukem. Důvodem byl fakt, že ve chvílích, kdy James mluvil svou rodnou skotskou angličtinu, mu Rob zkrátka nerozuměl tomu, co říká. (Ajka1)
  • Delší části filmových dialogů byly věrně okopírovány ze soudních spisů. (hellstruck)

Související novinky

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

Indy 5, Transky 3, Lincoln, Harvey

16.09.2009

Aneb „Steven Spielberg má napilno“. Pojďme popořadě – Harrison Ford pro magazín People řekl, že se Spielberg a Lucas shodli na zápletce pro Indianu Jonese 5. Už prostě vědí, co bude Indy tentokrát… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno