Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rozdílnost povah a životního stylu je jádrem úsměvné komedie Zdeňka Svěráka. Příběh dvou starších pánů začíná v nemocnici, kde jsou oba hospitalizováni. Bývalého tramvajáka, melancholika Havlíka (Vlastimil Brodský), fascinuje životní síla a nezdolný temperament nového známého Chouně (Miloš Kopecký). A když zjistí, že jeho nový přítel nemá kde bydlet, sám mu nabídne dočasný pobyt u sebe. Chouň s radostí přijímá nabídku a brzy obrátí Havlíkův spořádaný život vdovce naruby. Starý průvodčí poznává, že také může žít jinak: vesele a bezstarostně. Idyla se pokazí, když Chouň Havlíka okrade… (Česká televize)

(více)

Recenze (106)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Tolik skvělých lidí okolo...a taková nuda. 1) Příběh napsal 53letý Zdeněk Svěrák. Režíroval 59letý František Filip. Hudba je od 44letého Jaroslava Uhlíře. Hrají tu 69letý Vlastimil Brodský, 67letý Miloš Kopecký, 67letá Stella Zázvorková (sousedka), 58letá Jiřina Bohdalová (šlapka se ctí v těle) a další skvělí herci. Jak se mohlo stát, že film je tak nudný?_____ 2) Možná 50minutová verze by byla zajímavější._____ 3) Pobavil mě typicky svěrákovský vtípek. Při jednání na Veřejné bezpečnosti ukáže bývalý tramvaják (Brodský) výstřižek z novin, kde se o něm píše, jak jako člen strany (!) vrátil nalezené peníze. Příslušník VB zvedne obočí: Člen strany?, zacituje s lehkým tehdy ovšem velmi čitelným náznakem. Na to poctivý tramvaják odpoví: To je Svobodné slovo. Příslušník pokývne hlavou a výslech pokračuje._____ Pro dnešního diváka je asi třeba doplnit, že Svobodné slovo byl deník, který patřil Československé straně socialistické (vedle komunistů jedné ze čtyř povolených politických stran za socialismu) a zmínka o členovi strany tedy znamenala stranu socialistickou. Inu, už se psal rok 1989... ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Hm,...Podle mně se jedná spíš o takovou tzv. Černou komedii aneb drama s občasnými komediálními prvky. Ale i tak musím uznat,že jsem byl na film zvědavý,co jsem se o něm dozvěděl,a pak - i když mě to neurazilo - se z toho stal pro mě koukatelný průměr,protože si myslím,že označení Komedie není pro tento snímek specifické. ()

Reklama

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát bezprostředně po odkoukání tři hvězdičky, ale po krátké úvaze a malém odstupu dávám čtyři.. Cením si hereckých kreací obou pánů, jak Vlastimila Brodského, tak Miloše Kopeckého, oba byli lehce uvěřitelní a působiví.. Příběh je sice trochu kostrbatý a má své drobné mouchy, přesto na mě dýchla taková ta krásná člověčina, přátelství dvou starších mužů proti osudu a všem protivenstvím.. Možná je to i tím, že já asi také věřím na zázraky v podobě dobrých skutků.. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 8/10 Hudba 4/10 Efekty 2/10/// +výtečný Vlastimil Brodský, posledních zhruba 20 minut -má to pomalejší rozjezd, téměř bez hudby, prostředí i film působí staře/// To je neuvěřitelný. Tohle je film, který mě ze začátku nijak neohromil, ale v průběhu se mi líbil. Hlavně chemie mezi Brodským a Kopeckým byla parádní. Pozdější zvrat ve filmu mě pořádně napružil a finále je naprosto úžasné. Hodně mě to dojalo. Tehnle film sice na 4* nedosáhne (ač by si ji zasloužil), ale to jen kvůli zpracování, roku vzniku, prostředí apd. To je v tomto případě nevýhoda dílčího hodnocení. Každopádně musím říct, že to je úžasnej filmovej zážitek./// Celkem 60%/// ()

roorybacky 

všechny recenze uživatele

To, že tam je pár úsměvných scén, ještě ani zdaleka neznamená, že to je komedie (a taky že není). Popravdě jsem se velmi divil tomu, že autorem je Zdeněk Svěrák, kterého jsem měl až doteď zaškatulkovaného jako téměř ryze komediálního autora. Neuvěřitelný herecký koncert obou protagonistů ukazuje jedno neobvyklé přátelství dvou stárnoucích mužů s odzbrojující přesvědčivostí. Brodského gesto lásky a dobroty vůči kamarádovi, který jej zradil, představuje jeden z vůbec nejsilnějších a nejdojemnějších okamžiků, který jsem kdy ve filmu viděl. ()

Galerie (9)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Reklama

Reklama