Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dva vykutálení pánové Burke a Hare se chtějí dát na vysoce výdělečný byznys, který spočívá v poskytování mrtvol lékařské škole v Edinburghu, tehdejšího centra lékařského výzkumu. Jediné, co jim chybí, jsou těla. Film je inspirován skutečnými událostmi. (JayZak)

Recenze (134)

Fr 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh je založen na skutečných událostech. Až na ty části, který na nich založeny nejsou..... Edinburgh roku 1828 je plný studentů medicíny, ale trpí nedostatkem mrtvol. Dva pobudové, Hare a Burke se o své štěstí dokážou postarat sami. A člověk nemusí bejt zrovna génius, aby zjistil, co ti dva dělají. Zejména úvod mě jako milovníka černého a suchého anglického humoru neskutečně navnadil! Škoda, že zbytek filmu je jen více méně černoúsměvný. A mimo jiné vypráví o vzniku fotografie, založení ..... (ano!) či provedení několikanásobné pitvy (mrtvol bylo dost). Sympatické obsazení, ale žádná pecka. Prostě veselé vyprávění o neveselých událostech, které se stali. Nebo nestali? Kdo ví? Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Chci vidět tělo plné červů. 2.) Rád bych se dozvěděl jeden úžasný trik, který se dá udělat jazykem. 3.) Jsem student patologie a chybí mi tělo. (Mrtvý). (Cizí). PŘÍBĚH **** HUMOR ** AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale jsem drobně zklamán. Gagy byly nedotažený, prakticky jediný, kdo tu hází frky je Bill Bailey, a příběh je víceméně pitomej jak štoudef. Nezachrání to ani The Proclaimers a jejich I´am gonna be 500 miles v závěrečných titulcích. Navíc Simon Pegg je bez Nicka Frosta poloviční, protože Andy Serkis je nicka, která nemá šmrnc a táhne film ke dnu. A co si budeme povídat, John Landis už není co býval. Suma sumárum 60% čistých. ()

Reklama

Terva 

všechny recenze uživatele

Tento příběh se zakládá na pravdě. Až na ty části, které pravdivé nejsou. Anglický humor hned od samého začátku. CITÁT - Představení začíná roku 1828 ve skotském hlavním městě Edinburgh. Burkeho a Hareho potkáváme v momentě, kdy poptávka po jistém zboží převýší nabídku a oba podnikatelé se ujímají své životní šance - založit prosperující podnik. CITÁT - Je to párek podvodníků......... Podnikat v pohřebnictví a prodávat mrtvoly doktorům - Starým McDonaldem to začalo. To by nebyl britský snímek, aby se to obešlo bez Coleridgeho nebo Shakespeara - ale to jen tak okrajově. Příběh je to o mrtvolách a umění. Černého humoru habakuk, dobře se to sleduje a každý čeká, jak to dopadne. CITÁT - Neb nikdy tu nebyl příběh takové strasti, jako ten Ginny a Romea. Co by člověk neudělal pro lásku................ ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Pokud se u komedie zasmejete jen jednou, neco je spatne. Navic kdyz tam hraje Simon Pegg, to je pak tuplem neco spatne. Spatne je tu hned nekolik veci a zacnu asi hned tou nejdulezitejsi. Scenar, ktery nevi zda chce byt vtipnou variantou britskeho humoru, nebo temnou thrillerovou hrickou je asi ten nejvetsi problem a je to sakra skoda, kdyz vezmete v potaz celou plejadu perfektnich komedialnich hercu v cele s Peggem a Sarkisem. K dobru je treba pripocist vyborna dobova atmosfera spinaveho skotskeho mesta. Pribeh je vcelku originalni a divaka nenudi. Ovsem divak zhyckany slovnim britskym humorem by cekal marne, to humorno je tu pouze vyobrazeno jemnou nadsazkou ve vyhlazovani edinburgskeho obyvatelstva.... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nezdálo se mi, že by Simon Pegg dostál nějak moc veliký prostor pro své komediální řádění. Celkově film přijímám trošku vlažně, hereckých osobností se sice objevilo dost, například charismatický Tom Wilkinson. Ve mě přesto převládá pocit, že se z filmu dalo vytřískat o něco více. Pro mě zatím nejslabší Peggův film. 50% ()

Galerie (50)

Zajímavosti (2)

  • Jména v názvu filmu patřila dvěma skutečným skotským zlodějům v 19. století. Jejich specializace byla velmi zajímavá - kradli mrtvoly a prodávali je univerzitě v Edinburghu na výzkum. (Sfinkter)
  • Skutečný William Hare svědčil u soudu proti Williamu Burkemu a zatímco Hare dál kradl mrtvá těla, Burke byl odsouzen, popraven a prodán univerzitě na pitevní stůl. (korbitch22)

Reklama

Reklama