Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1911. Profesor Marie Joseph Esperandieu, odborník na starý Egypt, koná experimenty na základě své knihy o posmrtném životě. Nešťastnou náhodou se mu podaří oživit pterodaktyla, který se po 135 milionech let vyklube z vejce v Přírodovědném muzeu a uletí. Pterodaktylus napadne taxi s bývalým prefektem Raymondem Poitrenaudem, který si veze tanečnici ze šantánu. Taxi skončí v Seině. Nazítří je tisk plný zpráv o prefektovi a tanečnici i o obřím ptákovi. Vyšetřováním případu je pověřen potřeštěný inspektor Léonce Caponi, velký milovník jídla. V té době se prostořeká a svérázná cestovatelka a spisovatelka Adéla Blanc-Sec vydává do Egypta k vykopávkám. Chce uzdravit svou sestru dvojče Agátu, která je už několik let v kómatu. Při tenisu jí jehlice z kloboučku probodla lebku. Adéla hledá mumii Patmosise, největšího lékaře starého Egypta a osobního ošetřovatele faraona Ramsese II. Chce ho oživit podle Esperandieuovy knihy. Je zadržena jako vykrádačka hrobů a odsouzena k smrti. Před zastřelením se jí podaří uniknout a po dobrodružných peripetiích se s mumií vrátí domů do Paříže. Profesor Esperandieu naláká ve svém bytě pravěkého ptáka na maso. Přichází k němu Caponi a k svačině si dá vajíčko. Pterodaktylus zvyklý chránit svá vejce, je napadne, zdemoluje celý byt a uletí. Caponi nechá Esperandieua zavřít do vězení. Adéla si v novinách přečte, že je Esperandieu odsouzen k trestu smrti a rozhodne se ho v přestrojení z vězení opakovaně dostat. Nepodaří se jí to. Do Paříže je povolán z Afriky slavný lovec šelem Justin de Saint-Hubert, aby pterodaktyla zneškodnil. Šílený lovec však nadělá víc problémů než užitku. Mezitím profesor Ménard a vědec z botanické zahrady Andrej Zborowski, který je do Adély zamilovaný, objeví v muzeu zbytky vejce pterodaktyla. Zborowski v botanické zahradě naláká pterodaktyla na sezení na zbytcích skořápky jeho vejce. Adéla si ptáka ochočí a osedlá ho. Odletí na něm k popravišti, kde vyrvou Esperandieua ze spárů smrti. Lovec šelem však pterodaktyla zastřelí. Umírá i profesor Esperandieu, který s ním byl spojen. Adéla dopraví profesora rychle do svého bytu. Esperandieu z posledních sil probudí mumii Patmosise a umírá... (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (236)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet €25miliónovTržby Celosvetovo $34,522,487║ Taký fajn úlet, ktorý mal byť jednoznačne svižnejší, občas to brzdia zbytočne napchané scénky s tým opilcom a nudným detektívom. Louise Bourgoin bola príjemná Adele, akcia, triky a vtípky ušli. /55%/ ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Z dobrodružných filmových postáv uznávam len dva, ktoré majú nárok postaviť sa bok po boku jedinečnému profesorovi archeológie. Sú to Chamberlainov Allan Quatermain a Fraserov Rick O´Connell. Po úvode tohoto filmu, som k ním chcel pridať aj Bourgoininu Adèle Blanc-Sec. Lenže vynikajúce prvotné minúty vo vykopávkach sú jediným, ako takým klasickým dobrodružstvom v tomto filme. Ďalej je to len komediálny guláš, čosi ako kombinácia Sommersových Mumií a Tintinových dobrodružstiev, či lepšie povedané skôr ich paródia. Remeselne, ale na výbornej úrovni. ()

Reklama

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

S Luccem Besson to Y2K muselo udělat dost zlý věci, když po roce 2000 jeho filmy trpí značnou lobotomií. Tajemství mumie je tak strašlivý scenáristický spletenec bez jediné snahy o režijní pozvednutí utápějící se v jakési přehnané francouzské žoviálnosti, z čehož všeho si musí i letošní prvňáčci klepat na čelo. Účelový pterodaktyl, díky kterému se Besson může poměřovat s tvorbou studia Asylum (viz. jejich Sherlock s tyranosaurem), který jenom zdržuje děj stejně jako i linie s osvobozováním starého člověka - média. Krom neuvěřitelně realistických masek, které si slavná Adéla, hrdinka příběhu, zcela jistě vyrobila sama a dokázala je aplikovat stejně účinně jako maskéři Norbita, se neuvěřitelná nudnost osvobozování spočívající v natažení děje projeví tím, že při jednom neúspěšném pokusu nám ani neřeknou, proč se nepovedl, nebo když je všechno dobré, plán se zruší, protože pán odsouzený na smrt má hodně možností, a tak kvůli únavě protentokrát odmítne. Bessonova režie je tedy příšerná a "příběh" nezachraňuje ani hlavní postava reportérky Adel, která nemá žádnou zajímavou vlastnost, není výjimečná, ani vtipná, ani drsná - jenom se umí převlékat kvůli jedné scéně a létat na pterodaktylovi. Blbost, jejíž nelogičnost nemůže bavit děti, kterým se nezdá být určena, ani dospělé. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Nemůžu za to, je to legrační !! A po pěti tisíci letech se přeci můžu trochu pobavit, ne ?!" - "Jenže tohle není humor !! To je laciný vtip !!" ;) V momentě, kdy se na plátně objevuje mumie, kterou Adéle mylně pokládá za faraonova osobního lékaře, mě tahle Bessonova vpravdě béčková rádoby taškařice začíná opravdu bavit a všímám si dokonce pár vtipných replik i scének, přičemž ty úplně finální s Titanicem a odkazem na pyramidu před budovou Louvru bych označil za geniální, což však už nemůže můj dojem z Tajemství mumie příliš zlepšit, protože do titulků zbývá slabých dvacet minut a předně předcházející děj opravdu vyznívá jako laciný vtip, a jeden tak nedokáže uvěřit, že právě toto "veledílo" je spojeno se jménem francouzského šílence, v tom dobrém smyslu slova, Luca Bessona !! Stejně jako Besson mě tentokrát zklamal dokonce i Eric Serra a jeho soundtrack, ačkoliv ani ten by při vší snaze s tímto propadákem nic nezmohl !! ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

To se zas páni překladači předvedli. Kdyby se to jmenovalo v češtině třeba "Mumie v Paříži" nebylo by to daleko od pravdy. Celkově je to docela nuda, Adèle ejkejej Indiana Jones s kozama se snaží oživit faraonova lékaře, aby zachránila svou sestru, která je díky jejím profi tenisovým zkušenostem tuhá. Místo "akční" bych možná dal spíš "komedie", protože pasáže s mumiemi mne opravdu ze srdce rozesmály a neměly chybu. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (4)

  • V 11. minutě je záběr na zcela odhalenou velkou egyptskou Sfingu, která ale byla úplně vykopána až v roce 1925 a děj filmu se odehrává v roce 1911. (Petsuchos)
  • Pôvodný komiks, na základe ktorého vznikol aj film, bol v roku 1976 súčasťou obrázkovej prílohy novín SudQuest. O pár mesiacov sa z diela vykľul samostatný hodnotný komiks. (Greenpeacak)
  • V 85. minutě prochází Adéle Blanc-Sec (Louise Bourgoin) se sestrou Agáthou (Laure de Clermont) v Louvre podél slavného obrazu „Vor Medúzy“ (1818–1819) od francouzského malíře Théodora Géricaulta (1791–1824). O chvilku později kamera zabere další slavný obraz „Portrait of Madame Récamier“ (1800) autora Jacques-Louis Davida (1748–1825). (Petsuchos)

Reklama

Reklama