Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (813)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Parádní, vtipná oddechovka. Fakt jsem se gebil u těch smrtí a duo dobráckejch buranů bylo naprosto super. Nejvíc se mi líbil nevinný úprk s motorovkou před vosami :D Každopádně to má i super hlášky, třeba když hlavní teenager začne z ničeho nic nervózně rozbíjet mobily a řvát: Tyhle věci tady přece nefungujou! Nebo hláška na konci: You are a half hillbilly. No prostě príma film. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K natočení dobré parodie žánrového filmu potřebujete nadhled, důkladnou znalost žánru, výborné herce a především schopnost natočit lepší žánrovku, než z jaké si okatě střílíte. První dva předpoklady jsou splněny, další nikoliv. Průměrní herci (z šedi vyčnívá pouze Alan Tudyk) snaživě přehrávají až za hranu absurdity a filmový štáb je přesvědčený, že základním předpokladem úspěšné parodie je vybavit postavy davovou demencí, takže studenti amerických univerzit předvádí IQ houpacího koně. Tucker a Dale sice není (vyloženě) trapný a nevkusný film, ale zároveň ani dobrý - přinejmenším ve srovnání s tím, jak pozitivní ohlasy dokázal svého času u svého publika vyvolat. Kdyby Eli Craig nestavěl na všudypřítomné hlouposti, ale měl odvahu natočit příslušné gagy a ztřeštěné situace "na vážno", ze zábavnosti by to nic neubralo a výsledný dojem by byl daleko lepší. Celkový dojem: 40 %. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Příjemná parodie na horory, která nám ukáže, že někdy se ti tupí teenageři bojí v lesích opravdu zbytečně. Nejde sice o žádnou třeskutou srandu, při které byste se smíchy váleli po zemi. Pokud ale stejně jako já nadáváte nad tupostí dnešních hororů, tak budete ze stylu, jak si z nich dělají tvůrci srandu, nadšení. Hlavní dvojice Alan Tudyk a Tyler Labine je navíc výborně sehraná, na Katrin Bowden se příjemně kouká a potěší i celkem solidní brutalita. Jenom škoda, že ke konci už to trochu ztrácí dech a nával humorných scén už není tak enormní, jak v první hodině. I tak se ale jedná o velice příjemné překvapení.70% ()

giallo 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem si, že už to asi nikdy nenapíšu, ale Craigovi se opravdu povedlo namíchat vtipný a zároveň krvavý koktejlek. Není to sice taková prča jako Brain dead či evil dead 2, nicméně několikrát jsem se zasmál a opravdu mě to bavilo. Což se o naprosté většině novodobých horrorů říci nedá. Proto palec nahoru a doufám, že takováhle dovolená mě letos nečeká. This vacation sucks! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jaj. Já jsem se tedy velmi solidně bavil a hlasitě mnohokrát smál alespoň tedy tu první hodinku. Potom filmu jaksi došlo palivo. A až k záverečným titulkům byl (s)prostě dotlačen. Ale i přesto, že je závěr tak ubohý, tak si mě ta první část filmu získala takovým způsobem, jako se to již dlouho žádné komedii nepovedlo. Nic mi tedy nebrání udělit takové 4* z kategorie slabších. ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Dale (Tyler Labine) v jedné scéně radí Chuckovi (Travis Nelson), který drží šerifův revolver, aby před výstřelem nejprve odjistil pojistku, kterou však tato zbraň nemá. (Dr Lizal)
  • Je možné zaznamenat, že vyjma scény v nemocnici si Dále (Tyler Labine) červenou kšiltovku během celého filmu nesundal. (Rimer545)
  • Nominace na cenu Leo, v kategorii Nejlepší zvukový střih. (Čiban)

Reklama

Reklama