Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

grogodil 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ s ubúdajúcimi členmi ubúda rozumná argumentácia postáv, film sa čoraz únavnejšie naťahuje a poslednú pol hodinku už divák len čučí na odpočet časomiery, čaká na konečnú odpoveď (otázku) a dúfa, že keď niekto konečne zodvihne brýle zo zeme (to bolo okaté), tak sa pointa zvrtne v niečo úplne iné, než akým smerom sa to uberá. K pointe len toľko, že potešila a vyplatilo sa počkať. ()

M.a.t.t. 

všechny recenze uživatele

8 kandidátov, 1 miestnosť, 80 minút, 1 neznáma otázka. V jednoduchosti je často krása. Nápad s typologicky odlišnými ľudmi v jednej miestnosti síce nie je úplne nový ale spracovaním obstojí. Scenár diváka spočiatku necháva tápať a až s pribúdajúcim časom odhaľuje viac nielen o kandidátoch, ale aj o o spoločnosti, ktorá tento test pripravila, či okolistom prostredí v ktorom sa film odohráva. Postupné stupňovanie napätia tak funguje a hoci záveru chýba väčšia údernosť, zároveň je sympatické, že nehrá vyložene na efekt. Hlbšie zamyslenie nad samotným konceptom dokonca do istej miery odôvodňuje aj správanie postáv a posúva túto minimalistickú psychologickú konverzačku niekde inde.70% ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Na filmy s podobným námětem se vždy velmi těším a málokdy mě vyloženě zklamou, neboť alespoň část stopáže dokáže zajímavé téma využít snad každý z nich. Nejinak tomu bylo u Examu, první půlhodinku jsem se vyloženě bavil - postavy se chovaly, tak jak bych se v podobné situaci asi choval i já, jejich nápady měly hlavu a patu. Pak se to však zlomilo a film se vydal po strašně vykonstruované cestičce, jen proto aby měl blíže k thrilleru než k zábavnému dramatu. Geniální thriller s propracovanou psychologií postav? Možná tak prvních 30 minut, dál ani omylem. ()

rowdys 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý nápad, ale odfajčený, až je to do plaču. Myšlienkové pochody postáv sú absurdné - buď prídu na niečo, čo by vás napadlo až ako nejaké krajné riešenie, keď všetko ostatné zlyhá, alebo im uniká tá najzrejmejšia do očí bijúca skutočnosť. Navyše, ak ste videli Kocku, Saw alebo dokonca i LOST, tak vám bude hneď jasné, kto z kandidátov akú úlohu zohrá, kto kedy vypadne z hry a kto zvíťazí a tak ďalej. Jednoducho Exam je fiasko pre každého, kto od od filmu čaká aspoň štipku inteligencie. Prevedením príbehu by som to prirovnal k nedávnemu Devilovi, akurát, že tam aspoň čo-to dotvárala atmosferická kamera. Tuto si po 15 minútach začnete z filmu akurát tak uťahovať a to nie je vôbec ideálne rozpoloženie pre budovanie thrilleru. ()

Lischai 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem, že to bude na konci přepálené, ale vůbec. Lidi v místnosti zkouší normální věci, a k těm drsnějším jdou postupně a uvěřitelně, bez žádné scenáristická berličky. Konec není ani blbý, bohužel ale ani mindfuck, který by to katapultoval do kraje nezapomenutelných filmů. Rozhodně je to ale napínavé pokoukání k sobotnímu obědu, kdy se přistihnete, že jste přestali žvýkat a přemýšlíte, jak byste tu situaci řešili vy. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama