Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší Schaffnerův film, který jsem viděla. Válečné snímky nepatří mezi mé oblíbené a délka tohoto kousku mě už předem omračovala, avšak Generál Patton si mě dokázal získat. Válečné scény se střídají s těmi komornějšími a všechno dohromady tvoří působivý portrét jedné velké historické postavy. Oceňuji i edukativní potenciál, herecké výkony. Film mě bavil, nenudil, zaujal. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Básník mluvící slovníkem spodiny, geniální stratég s impulzivním jednáním a válečník, tak je v kostce vykreslen Patton. I přes poněkud delší stopáž film neztrácí na tempu, nepoužívá berličky patosu, když touží z diváka dostat emoce, zkrátka funguje přesně dle mého gusta. Vše je dokonale zahrané, zrežírované a český dabing je překvapivě dobrý především zásluhou Pavlaty. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

To Avalon820: Ano George Patton někdy byl neuvěřitelně nesympatický, někdy až protivný. Velení s ním mělo velké problémy. On byl jedním z mála kdo věděl, že rudý mor bude problém a asi i jako jediný počítal s tím, že hned jak se spojenci vypořádají s Nácky, půjde se na Rusa... Jaká propaganda? Tenhle generál uměl, byl skvělý stratég, znalec techniky a uměl ji vhodně užívat. Hnal Němce od Itálie až k Plzni. Byl to originál - tak trochu neřízení střela, nosil skutečně kolťák pětačtyřicítku s perletí vykládanou pažbou a vše bral podle staré školy. Ale taky to byl borec, voják a důstojník se vším všudy kterej se nebál. A díky jemu a dalším tu dneska nehajlujeme (pokud bychom už všichni coby Slovani neprolétli komínem hned po Židech jak měl Himmler v plánu) !!! . Je velkou škodou, že se Amíci poslušně zastavili u nás tam, kde bylo určeno dohodou na Jaltě. Třeba jsme na tom teď mohli být úplně jinak. Místo bývalého pomínku v Praze na Kinského náměstí mohl na podstavci místo ruského tanku T34 stát Sherman jako v plzeňské ZOO :-). Ten by asi na růžovo nikdo neměl potřebu přetřít. Vždyť pár lehkých obrněných jednotek amerického průzkumu do Prahy proniklo už v době povstání dávno před příchodem jednotek generála Vlasova.... Ať se to někomu líbí či nikoliv, armádní generál George S. Patton je dnes historickou legendou stejně jako Napoleon. Dokonce byl po něm pojmenován americký tank M60. Tento dvojdílný film tohoto muže důstojně představuje širší veřejnosti. * * * * * ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Opravdu máte čas na čtení Bible? - Jasně, každej zatracenej den! Tohle je jeden z multi-Oscarových filmů, které neprošly zkouškou času se ctí, ale zároveň si nezaslouží úplné zapomnění. Na základě faktografické literatury napsali Francis Ford Coppola a Edmund H. North kompaktní, ale poněkud teatrální portrét slavného generála, mimo jiné osvoboditele Plzně. Některé bojové scény působí nesmyslně (nikoliv realisticky chaoticky), Pattonovy sugestivní proklamace občas příliš strojeně a inscenovaně. Celkový portrét je však hodnověrný a to mimo jiné díky Pattonově vědomí toho, že pozemské sláva je sice pomíjivá, ale to není důvodem, proč si ji nedopřát a neužít. K dobovému přijetí snímku mohl přispět i kontext stále probíhající války ve Vietnamu. vp 19.5.2005 ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • Film je považován za symbol amerického patriotismu ve studené válce. (Kamiiik)
  • Mnoho citací ze zahajovacího projevu jsou skutečná slova George S. Pattona. Avšak ne všechny z nich byly proneseny najednou a řeč je tedy směsicí Pattonových výroků. (Herr_Flick)
  • Když se generál Patton (George C. Scott) nachází ve svém sídle v Messině, tak si divák může všimnout lamp, které se nachází na skříni. Při detailnějším pozorování vidíme, že lampy mají stínidla vytvořena z přileb německých vojáků. (Jimmy15)

Reklama

Reklama