Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Trabanty jsem se dívala tak nějak na přeskáčku, ale první díl jsem viděla naposledy, což je pro projekt samotný škoda, protože u Trabantu Hedvábnou stezkou je citelně znát, že celý tým byl na začátku, nevěděl, do čeho úplně jde... Chyběl mi humor a chyběli mi lidé, se kterými jsme se seznámili na jiných cestách. Zaměření se na země a památky místo na pocity, zážitky, byrokratické naschvály či samotná auta a strasti i radosti, které přinášejí, se mi taky úplně nepozdávalo. Tohle byla taková standardní Cestománie nebo lepší home video. Chválím nápad a uznávám tenhle film jako dílo, které to všechno odstartovalo, ale jako celek za Afrikou a bezkonkurenčním seriálem o Jižní Americe bohužel zaostává. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Odvážna expedícia posádky bakelitového auta, ktorá zachytáva ich útrapy na ceste do neznáma. Veľmi príjemný nápad a vždy som sa túžil zúčasniť niečoho podobného, takže za mňa ta pomyslená hviezdička navyše. Ako dokument to však veľkú váhu nemá a najväčšie problémy tohto snímku paradoxne neboli na ceste ale v postprodukcii. Skromná hodinka záberov na tak dlhej ceste, ktorá by mohla ukázať omnoho viac, dobrodružstvá a momenty, ktoré tuzemský divák inak nemá ako zhliadnuť, škoda, že sa s nami o ne tvorcovia nepodelili o trošku viacej. Nevadí, nabudúce si snáď zaplatia full-time-ového kameramana. 70%. ()

Reklama

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Trabanťáci začali dost nevinně a pro širokou škálu diváků, kteří je sledují dnes, zcela chápu, že i velmi nezáživně. Za to lze vinit onen hrozivý fakt, že většina dnešní české společnosti ani netuší, kudy celou historií lidstva protkaná Hedvábná stezka vlastně vede a nedokázala by ony nevinné, třebaže ohromně fascinující země zakreslit do mapy světa. Přitom tato středoasijská výprava má právě to dechberoucí kouzlo dobrodružství, které dalším komerčně zaštítěným dílům skutečně schází. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele

Připojuji se k obdobným reakcím. První z trabantích eskapád jsem viděl 'napříč Afrikou'. Následně dlouhou televizní seriálovou 'cestu napříč jižní Amerikou', která je super. A až poté tuto první expedici. V jednom filmu působí jako žalostně krátký dokument, skoro jen jako zmínka v tv zprávách bez hlubšího vcítění se do členů expedice. A v tak krátké stopáži to vypadalo skoro jako bezproblémová víkendová projížďka... 75% ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Těch 57 min. filmu je na tak dlouhou cestu žalostně málo....neživotný, špatně sestříhaný dokument, nebo kluci prostě na natáčení kašlali a jen bezduše polykali kilometry .... Škoda, myslela jsem, že by trabant mohl strčit do kapsy i to známé putování Ewana Mc Gregora a jeho kamaráda na motorkách, ale tohle je skutečně, z tak zajímavé cesty, bída. Rozhodně je neuvěřitelné, že se tam vůbec vešli.... ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Expedice urazila více než 15 000 kilometrů. (ČSFD)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)

Reklama

Reklama