Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V červenci 2007 se vydala tříčlenná expedice trabantem Hedvábnou stezkou do pouští střední Asie. Na tachometru malého žlutého trabanta se otáčí patnáctý tisící kilometr. Pod jeho koly zmizela polovina Evropy i většina států střední Asie. Po šesti týdnech strávených v jeho nerozměrných útrobách společně projeli Dan Přibáň, Vladislav Růžička a Jan Martin Kozel střední Evropu, Balkán, Turecko, Írán a Turkmenistán, aby se v uzbeckém Samarkandu jejich cesta opět zlomila na západ a přes Kazachstán, Rusko a Ukrajinu je dovedla domů. (Doc Alliance Films)

(více)

Recenze (116)

heyda 

všechny recenze uživatele

Je to těžký. Před touto úvodní expedicí s trabantem do Asie jsem viděl to druhé tažení napříč Afrikou, které mě neskutečným způsobem okouzlilo. Tohle mě v mnoha věcech spíš zklamalo, což je dané právě tím porovnáním s úžasnou Afrikou. Slabší je hudba a kamera, slabší je čtený komentář, slabší je i celkové pojetí a zpracování, stopáž je příliš malá, zajímavostí je logicky taky méně a na rozdíl od Afriky jsem se tolik nebavil..... Přesto jsem ale rád, že jsem tohle viděl. Egu mi jednoduše přirostl k srdci a fandím mu. 70% ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Na Trabanty jsem se dívala tak nějak na přeskáčku, ale první díl jsem viděla naposledy, což je pro projekt samotný škoda, protože u Trabantu Hedvábnou stezkou je citelně znát, že celý tým byl na začátku, nevěděl, do čeho úplně jde... Chyběl mi humor a chyběli mi lidé, se kterými jsme se seznámili na jiných cestách. Zaměření se na země a památky místo na pocity, zážitky, byrokratické naschvály či samotná auta a strasti i radosti, které přinášejí, se mi taky úplně nepozdávalo. Tohle byla taková standardní Cestománie nebo lepší home video. Chválím nápad a uznávám tenhle film jako dílo, které to všechno odstartovalo, ale jako celek za Afrikou a bezkonkurenčním seriálem o Jižní Americe bohužel zaostává. ()

Reklama

Gothar 

všechny recenze uživatele

Námet na cestu je to zaujímavý, ale je vidieť, že ide o prvú cestu a prvý dokument. Nevýhodou je aj to, že sa išlo iba s jedným autom a preto chýbajú dynamickejšie zábery. Na druhej strane, aj z dokumentárnej stránky je to slabšie, je tam málo stretnutí s domácimi, ktoré tradične oživia každý dokument. 70 % ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Je mi sympaticka cela tahle akce a určitě byla neuvěřitelně zajímavá, ale z dokumentu je to vidět pouze v naznacích. Je evidentní, že pořizování záběrů bylo až na druhé koleji, a na dokumentu je dost znát. A i když některé věci nejsou téměř vůbec vidět (kde spali, co jedli atd.), mohli o nich aspoň něco říct. Je to v podstatě kvalitnější domácí video, které je koukatelné jen díky tomu, že samotná cesta je dostatečně zajímavá. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Expedice byl dobrý počin... ale ten dokument už ne. Z něj bylo jasně zřetelné, že hlavního šéfa expedice zajímá víc jeho trabant, než země, kterými projíždí. Památek bylo ukázáno poskrovnu, život lidí snad vůbec ne, ale o trabantu jsem se toho dozvěděl víc než za celý můj dosavadní život. Na DVD oceňuji vcelku vyčerpávající informace o expedici, včetně poněkud směšného shrnutí nákladů. Kamera za 130 000 na amatérské video, notebook za 30 000 na ukládání fotek :-) No nebyla to příliš nezávislá expedice. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (4)

  • Cestovatelský vůz nese typové označení Trabant 601 Universal Combi. Přezdívka vozu byla Egu, což bylo první slovo dcery hlavní postavy snímku Dana Pribáně. (DruidKarel)
  • Tato tříčlenná expedice započala v červenci 2007. (ČSFD)
  • Ve stejném roce, co se vydal Dan Přibáň s trabanty kolem světa, měla stejný nápad skupina mladých německých dobrodruhů, i když jejich záměr byl pomoci kambodžským dětem. Z cesty vznikla kniha „Trabant Trek: Crossing the World in a Plastic Car“ od autora Dana Murdocha. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno