Reklama

Reklama

Banksy: Exit Through the Gift Shop

  • USA Exit Through the Gift Shop (více)
Trailer

Obsahy(1)

Legendární streetartista a graffiti writer Banksy, který ani přes nominaci na Oscara neodhalil svoji identitu, vstupuje do českých kin se svým provokativním mystifikačním dokumentem o street artové scéně. Excentrický francouzský majitel obchodu Tonny Guetta, který má stovky hodin záznamů graffiti akcí, marně pátrá po tajemném Banksym a sám se po jeho vzoru rozhodne stát kultovním umělcem. Pod pseudonymem Mister Brainwash (MBW) začíná chrlit jeden artefakt za druhým... Zábavný a vzrušující dokument o kultu pouličního umění, který tento fenomén zároveň odhaluje, zároveň jej relativizuje a sebevzhlíživost některých umělců ironicky shazuje. Stejně jako ve svém umění, i ve filmu Banksy zpochybňuje současnou pouliční výtvarnou scénu, která se stala snobským pozlátkem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (255)

genetique 

všechny recenze uživatele

Hranica, ktorá delí street-art od pravého umenia je skutočné veľmi tenká. Pre niekoho je street-art súčasťou umenia, iní ľudia v tom vidia len povrchný a nezmyselný vandalizmus. Je ťažké špecifikovať a jednoznačne oddeliť obyčajného sprayera, ktorý na verejné miesta len bezúčelne načmára nejakú machuľu a súčasne v tom vidí hlbokozmyselný odkaz. A on pritom aj sám seba a svoje výtvory môže vnímať ako súčasť moderného umenia. A potom sú tu takí, ktorých nočné výlety síce takisto zanechávajú značné stopy, ale často aj s umeleckou hodnotou. Ale aj to je vec názoru a uhla pohľadu. Keby som bol majiteľom nejakého skladu, na na ktorého steny som pred týždňom nahodil novú fasádu, asi by som sa na vec pozeral inak. Iný príklad je, keď som chodil na základnú školu, tak omietka bola natoľko zničená, že škola nemala peniaze na celú jej opravu, a tak si pozvala elitných graffiťákov nášho mesta, ktorí jednu stranu školy kompletne prerobili a z našej školy sa stala najcoolovejsšia budova v meste. :) Trošku som sa nechal uniesť pohľadom na vec, ktorý ukončím tým, že pokiaľ majú podobné obrázky, logá a symboly sebe-menšiu logiku, hĺbku, či nesú určitý odkaz, tak potom majú zmysel a spoločnosť by ich mala aspoň čiastočne akceptovať. Zákony sú ale zákony a ako trestná činnosť by tieto činy mali ostať zachované, pretože potom by bola len otázka času, kedy by sa to vymklo spod kontroly. Ale k filmu: Veľmi dobre obsahovo vyriešené, za hodinu a pol mi dal tento film skutočne veľa. Veľa informácií, vedomostí a nových pohľadov na veci, s ktorými sa bežný človek nemá šancu stretnúť. Koncept celého dokumentu je veľmi zaujímavý, štýlový, dynamický a hlavne komplexný. Nato, že tvorcovia pracovali s materiálom, ktorý zachytáva vyše desať rokov Guettovho amatérskeho nahrávania, sa im podarilo zachytiť skutočnú podstatu hlavnej myšlienky a možno samotného Guettu trošku zosmiešniť, čo mu podľa mňa právom patrí. Názor si urobte sami. 80%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Hřejivý příklad ,,mockumentary". Dokumentární revoluce už je sice dávno za námi, Banksy vlastně už točí podle zcela zajetého úzu, který spoludefinoval především Michael Moore (a jeho epigoni) a mystifikační král Sacha Baron Cohen/Borat/Bruno (kořeny jsou ale daleko hlubší), oni přišli s něčím, co by se dalo označit jako éra postmoderního filmového dokumentu - dokument je vystavěn na principu hry, objektivita vyprávění přestává být důležitá, stírá se rozdíl mezi hraným a dokumentárním filmem, sám tvůrce vstupuje a zasahuje do dokumentu a stává se hlavním aktérem dokumentovaného, dokumentární film získává nový rozměr - má bavit, tomu odpovídají také neotřelé formální prostředky (home video atd.), zajímavé, osobité propojení obrazu a hudby (francouzská harmonika...), manipulování s předkládanými fakty, mystifikování, tahání za nos... Celý dokument je vlastně jednou velkou Banksyho performancí. Jeho dokumentární film je nepokrytě umělecký, už díky své nejednoznačné interpretaci. Co je v něm vlastně pravda? Když bych si chtěl svou diváckou percepci nějak utřídit, v bodech by mi vyšlo zhruba toto - Exit Through the Gift Shop zahrnuje těchto několik významových rovin: 1. filmové dějiny street artu 2. Banksyho tvorbu samotnou 3. reflexe úlohy umění v postmoderním světě 4. postižení mělkosti a povrchnosti současnosti 5. mystifikační rozměr (Jaký je vztah mezi Banksym a Thierry Guettou alias Mr. Brainwashem? Není náhodou podobný jako mezi legendárním Andy Kaufmanem a Tony Cliftonem? Mediální sebeprezentace Thierry Guetty by tomu snad i napovídala... A co samotný Banksy? Není náhodou i on pouhou fiktivní postavou, uměleckou značkou, kterou stvořila nějaká umělacká skupina? A podobných otázek se nabízí řada...) ----- Banksy je nepochybně skutečný umělec, už jen samotný koncept tohoto dokumentu je úchvatný, i když musím přiznat, že jsem se ke konci už trochu ošíval, zvolenou stopáž se mu nepodařilo úplně maximálně naplnit, přesto jeho zkoumání vyprázdněnosti dnešní doby a kapitalismu coby řádu, který ze své podstaty komerčně zužitkuje jakýkoliv pokus o podvratnou revoltu proti němu samému, což se paradoxně stalo i Banksymu, je excelentní. Je v tom zahrnuta i paralyzující role marketingu a reklamy, bez níž dnes nelze tvořit, ba téměř ani existovat, vyprázdněnost umění a tvorby, veřejného života, politiky, médií... O uměleckém úspěchu rozhodují konexe a známosti, média slepě a tupě kodifikují nové umělecké trendy a osobnosti, u nichž už ani nejde o umění, ale jen o image, navíc zamořují veřejný prostor svou posedlostí celebritami odtrženými od reálného umu a dovedností, téměř veškeré západní umění (a vlastně i politika, veřejný život atd.) je jen jeden velký hype...bublina...nic... Řečeno slovy románu Milana Kundery ,,život je jinde"...otázkou je však kde...kde mimo život? ()

Reklama

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Bliz se k banksymu zkratka nikdo juinej nedostal... a v ten moment se da prezit i pritomnost jednoho ne moc chytryho francouzskyho Maria/Luigiho/whatever, kterej v podstate jen chtel zit druh zivota, na kterej nemel narok. Ja to beru, trebaze to je asi fakt mystifikace, cely to beru, a jestli jde navic vazne jen o Banksiho demonstraci, jak je snadny hejbat s lidma, navic se i klanim! A jestli nejde, prinejmensim se aspon potrvzuje fakt, jak moc dokaze masova a industralizovana kultura rovnat umeni do nehezky prefabrikovany late. Je to rebel:o) ()

maseer2 

všechny recenze uživatele

prvních 50 minut věnujících se street artu jako takovému (a pak i samotnému Banksymu) je výborných, zatímco ze závěrečné půlhodiny, která se blíže zaměřuje na hodně umělý (a původní myšlenku street artu dost překrucující) přerod Thierra Guetty v Mr. Brainwashe, jsem naopak poněkud rozčarován.. takže nakonec jen tak tak za 4* ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou mám pocit, že plýtvám hvězdičkama. Co ale chcete dát dokumentu, který vám do detailu ukáže atraktivní pozadí pololegálního streetartu včetně práce samotného Banksyho, poměrně uceleně představí o co se jedná, a navíc zachytí dramatickou linku zajímavého a střeleného Mr. Brainwashera? Možná hraje svou roli fakt, že mě street art vždy děsně přitahoval ale musím opět vytasit pět hvězd, protože jsem se prostě bavil. Skvělá záležitost! Uhmmm... You know... it was at that point that I realized that maybe Thierry wasn't actually a film maker, and he was maybe just someone with mental problems who happened to have a camera. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (4)

  • Po dlouhých spekulacích a fabulování i ze strany samotného Banksyho, který sváděl novináře na falešnou stopu, je údajně jeho pravé jméno Robin Gunningham. (Ukko)
  • Film obsahuje krátkou ukázku z filmu Life Remote Control, jehož autorem je právě Thierry Guetta, hlavní hrdina tohoto dokumentu. Banksy se rozhodl sestříhat z materiálů, které mu T. Guetta poskytl, vlastní dokument, protože byl nespokojen s provedením připravovaného Life Remote Control. (Rosana)
  • Název odkazuje k jednomu z Banksyho děl, kdy na idylický obraz krajinky přimaloval upozornění na východ vedoucí skrze obchod se suvenýry. (Stegman)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama