Reklama

Reklama

Chuligáni

  • Česko Neds (festivalový název) (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Neds britského režiséra, scenáristy a herce Petera Mullana se odehrává na počátku sedmdesátých let ve skotském Glasgow. Katolický chlapec John McGill je nadaný žák, který sní o studiu na univerzitě, ale pod vlivem společenských předsudků souvisejících s nízkým sociálním postavením jeho rodiny se přidá ke špatné partě a jeho nadějná budoucnost se začne ubírat úplně jiným směrem. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (28)

Anderton 

všechny recenze uživatele

V súčasnosti podľa tvorcov môžu za násilie u mladistvých povrchné vzťahy, násilné počítačové hry a nedostatok času zaneprázdnených rodičov. Kedysi to bol alkohol v rodine, alebo zlý školský systém, ktorý sa taktiež nevyhýbal násiliu. Je to trochu už klišé, ale keď to funguje a je to aj pravda, prečo nie. Ja si myslím, že aj keby John bol z usporiadanej rodiny a učitelia by mali iba také práva, ako dnes, jeho prerodu by to nemuselo nutne zabrániť. Násilní sme totiž od prírody a viac niektorých vychová ulica, ako inštitúcie typu rodina a škola. Neds by mal byť podľa témy emocionálna bomba, ale niečo mu k dokonalosti chýba. Určite to ale nie je výkon hlavného predstaviteľa. Mne sa páčili niektoré symbolické scény, ako mamča s kočíkom na moste a záverečný prechod popri kľudných levoch. Ich zmysel je jasný ba dal by sa považovať za pointu filmu. Navyše je ale snová scéna s Ježišom, ktorá dusivú atmosféru trochu rozbíja. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Trochu som tu mal problém s prerodom šprta na zmrda. Keď John robí testy na sto percent, tak nie je celkom možné, aby z neho bol nakoniec ned, teda nevzdelaný delikvent. Za všetko môže rodina alebo škola, kde každý niekoho bije? A radšej ako sa nechať zbiť bude niekoho z(a)biť a tak sa stať rešpektovanou súčasťou džungle. Scéna s Ježišom je príjemným osviežením filmu. ()

Reklama

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Tady je na těch mladejch proletářích vidět,proč je Anglie great.Šestnáctiletý smradi se honí po sídlišti s nožema šéfkuchaře a nejen honí.Francouzský puberťácí si tak maximálně řezali knoflíky a už se mi vůbec nechce hovořit o vostrejch typech ze stínadel,kerý si to rozdávali v ježcích v kleci.Dr.Martens rulezzz ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Glasgow, jak ho naštěstí neznám. (A to i přesto, že už tu pěkných pár měsíců žiju.) Pěkně syrový a realistický příběh o klukovi, který na střední sice patří mezi nejchytřejší v ročníku, ale ve stínu staršího bratra Bennyho a nakonec i kvůli sociálnímu postavení rodiny nemůže dosáhnout toho, co by pro něj s jiným zázemím bylo samozřejmostí. Jeho vizi studia na univerzitě totiž neberou vážně ani zaměstanci školy, ani rodiče přátel. A tak když John jednoho dne zjistí, že být autoritou jako Benny je pro život mnohem lepší než patřit mezi oblíbence třídního profesora, přeskočí na cestu, ze které už není návratu; na cestu, kde za sebou zanechává pobodané, okradené i mentálně zaostalé. Neds nad většinou teenagerských a nakonec i zločineckých filmů vyhrává svou špinavostí, nepředvídatelností a autentičností. (Sama žiju v nejbezpečnější čtvrti, a přesto v okolí každou chvíli někdo někoho pobodá. A to se situace od sedmdesátých let prý nesmírně zlepšila.) Pro většinu herců jsou Neds jejich první filmovou rolí, všichni však pocházejí z Glasgow nebo okolí, takže přesnější ukázku toho, jak vypadá a mluví průměrný obyvatel Glasgow, asi neseženete. Nebýt lehce surrealisticky metaforických částí v druhé polovině (Ježíš, lvi) možná bych šla s hodnocením i výše. I tak ve mně ale Neds zanechali poznatek, že skončit ve vězení může být, jak ostatně poznamenala jedna z postav ve filmu, někdy mnohem lepší než neustále utíkat. Poznámka 31. ledna 2012 / O skutečné realitě v Glasgow: Všimla jsem si, že se se některým zdají Neds přehnaní. Jakožto člověk, který posledních 18 měsíců v Glasgow žije, nicméně musím tvrdit, že je to film více než realistický. V East Endu skutečně není výjimkou, že jedenáctiletí nosí nože a čtrnáctiletí stojí před soudem kvůli tomu, že někoho pobodali. Ostatně průměrná délka života mužů v jednom "okrsku" této čtvrti je (podle statistik z roku 2008) 54 let. A to prý byla situace před 30 lety ještě mnohem horší. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Taková klasika o tom, jak mladý, nadaný, ale tradičně uťáplý kluk propadne špatným vlivům a stává se z něj obávaný násilník. Na mě to bylo příliš studené. Rozumím tomu, že spousta outsiderů sní o tom, jak někomu rozbijou držku a stanou se v partě uznávanou osobností, ale tady mi ty pohnutky nepřišly dostatečné a ten přechod na mě příliš nezapůsobil. Naopak mi sedla syrovost a brutalita, která sice nebyla tak explicitní, ale o to víc působila důvěryhodněji. Sedli mi oba představitelé Johna a i celkově se casting docela povedl. To závěrečné hledání správné cesty bych oželel, ale dalo se přežít. Škoda, že to Mullan trošku nezkrátil, ale i tak se jedná o celkem zajímavou záležitost. 60% ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama