Reklama

Reklama

Vyhnaný římský hrdina se spojí se zapřisáhlým nepřítelem, aby se pomstil městu... Moderní filmová adaptace tragédie Williama Shakespearea.. Na začátku děje je Coriolanus nejlepší bojovník, který vybojuje vlastnoručně a sám vítězství Říma nad městem Corioli, patřící  Volskům. Je to velice schopný chlapík, v rozhodujících momentech však vždy z úst vypustí něco, co by si mohl odpustit anebo neudělá to, co se udělat patří. Římané jeho upřímnost nesnesou a vyženou ho. Coriolanus odchází k nepříteli a v čele jeho vojska táhne na Řím. Dá však přednost mírové smlouvě, kterou s Ŕímem nakonec uzavřou. Jeho noví přátelé však nejsou s takovým řešením spokojeni a nazvou ho zrádcem. Najednou si vzpomenou, kolik jejich lidí zemřelo kdysi jeho rukou. Vrhnou se na něho a zabijí ho. (TV JOJ)

(více)

Videa (23)

Trailer

Recenze (120)

nirvanafan 

všechny recenze uživatele

A pak mají děti brát toho Shakespeara vážně, když Fiennes udělá z Coriolana nasíracího parchanta! Smyslem předlohy rozhodně není donutit diváka nenávidět toho uřvanýho nácka, aby v závěru jeho srdce zaplesalo, že konečně zavřel hubu. O bezduchém přehození původní látky do moderního světa ani nemluvě. Samozřejmě, že bez úprav bude řada pasáží znít směšně a bohužel se vytratila i spousta závažnějších myšlenek nebo úplně ztratila význam. Občas mívám pocit, že přesun divadla na plátno způsobuje, že film působí malinko hystericky a velkoryse to toleruji, ale co je moc, to je příliš. P.S. Ale Butler a záškodní politici jsou celkem fajn. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tak tento nápad převést drama ze starého Říma do současnosti opravdu nebyl šťastný a těžce nezafungoval. Coriolanus je také dokladem toho, že film a divadelní herectví moc nejdou dohromady a nic by na tom nezměnilo i kdyby Ralph Fiennes prskal dvojnásob. Jediné kvůli čemu jsem dokázal film shlédnout celý byla Shakespearova předloha, pro mě velká neznámá, ale ani ta zřejmě nepatří do jeho zlatého fondu. ()

Reklama

Pilda17 odpad!

všechny recenze uživatele

Od začátku nezáživné a příliš zdlouhavé. Do toho plácání jednoho nesmyslu za druhým. Žádnou myšlenku a ani napětí jsem nepocítil. Děj nebyl vůbec chytlavý a nuda provází tento "paskvil" celou dobu. V životě už nechci nic takového vidět a ani herecké výkony nemůžou tento nesmysl vyzvednout. Nejhorší věc ze všeho je, že herci plácají jeden nesmysl za druhým.. 0/10 = 5% ()

Macejko 

všechny recenze uživatele

Moderných filmových adaptácií klasických divadelných hier sme tu už mali pomerne dosť, avšak Coriolanus je snáď prvá, ktorá si zachováva úplne VŠETKY znaky originálu s výnimkou prostredia, v ktorom sa odohráva. Myslíte si, že zasadením do súčasnosti sa príbeh, postavy a ich vyjadrovanie nejako pretransformovali? Omyl! Vo filme sa to síce len hemží samopalmi, cigaretkami, LCD televízormi a kravaťákmi, z úst hrdinov však aj napriek tomu padajú kvetnaté súvetia, vzývanie prastarých rímskych božstiev a kvantá staroanglického "thee", "thou" a "thy". Práve tento fakt robí príbeh Coriolana dokonale nadživotným a vzbudzuje dojem, že film sa odohráva v nejakej inej, alternatívnej realite. A čuduj sa svete, keď si človek zvykne, tak to celkom funguje, hlavne teda vďaka perfektným hercom (Fiennes a Redgraveová sú naozaj skvostní) a parádnej Eshkeriho hudbe, ktorej ten drsný minimalizmus naozaj svedčí. Tento odvážny počin preto určite stojí za pozretie, ale šanca, že vás naserie alebo unudí k smrti, je bohužiaľ naozaj veľká. Rozhodnite sa sami. ()

3n3my 

všechny recenze uživatele

Po dlhom čase som mal problém dopozerať film. A to mám vojnové rád, aj keď sa niekedy nedržia historických udalostí. No ale čoho sa držal Coriolanus, netuším. Ralph Fiennes sa asi snažil o niečo priekopnícke, netradičné, no pre väčšinu divákov je jeho pokus zmätkom a poškvrneným mena jedného dramatika. To prevedenia a kamera - jednoducho tragédia, ktorú nedoporučujem! ()

Galerie (56)

Zajímavosti (7)

  • Scéna vyhoštění Coriolana (Ralph Fiennes) byla točena celkem 3krát. Poprvé byla přerušena výpadkem proudu, podruhé Ralph Fiennes při větě "I banish you!" omylem udeřil rukou do kamery. (Beckett51)
  • Ralph Fiennes si původně přál ztvárnit roli s delšími vlasy, ale po "oplešatění" kvůli roli Voldemorta z dvojice filmů Harry Potter a Relikvie Smrti se rozhodl, že nebude čekat, než mu vlasy dorostou. (Beckett51)
  • Názov filmu sa objaví v samom závere. (Johnny.ARN)

Související novinky

Reklama

Reklama