Reklama

Reklama

Jak jsem strávil tohle léto

  • Česko Jak jsem dopadl tohle léto (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Osamocená meteostanice uprostřed polární pustiny. Měření provádí mladý potřeštěný stážista Paša a starší, rozvážný Sergej, který se už těší, až se po dlouhé misi vrátí za rodinou. Loď Akademik Obručev se blíží, aby dvojici vyzvedla, jednotvárné dny vcelku snesitelně ubíhají. Až do chvíle, kdy Paša z vysílačky uslyší tragickou zprávu. Rozlehlé arktické pláně se rázem stávají dějištěm psychologické války, která se brzy změní v boj na život a na smrt.

Režisér Alexej Popogrebskij v sobě nezapřel vystudovaného psychologa a film postavil na jediné vyhrocené situaci, kterou rafinovaně rozvíjí. Osudový konflikt klade do kontrastu s lhostejností nádherné arktické přírody, za jejíž zachycení si kameraman Pavel Kostomarov odnesl ocenění z filmového festivalu v Berlíně (kde byli za svůj výkon Stříbrným medvědem odměněni i představitelé hlavních rolí). Popogrebskij natočil svůj třetí film na polární stanici Valkarkaj na pobřeží Čukotského moře. Napjatou a nehostinnou atmosféru filmu dotváří výrazný punkrockový soundtrack skupiny Graždanskaja oborona. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (72)

papaJA21 

všechny recenze uživatele

Už jen sledování krajiny byla nádhera. Líbí se mi tenhle mrazivý kus světa a zdejší krajina. Těžko říct jak by se kdokoli choval na tak odlehlém a specifickém místě. Mladý stážista se ve vypjaté situaci zhroutí a začne jednat paranoidně. Skvělé zahrané od obou hlavních postav. O sušených rybách si nechám zdát. Po technické stránce musím přiznat, že vůbec netuším co tam ti dva dělali. ()

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Film má výborný rozjezd a hudební doprovod u Pašových skotačin se mi moc líbil. Snímek exceluje především zachycením zpustošené a nehostinné krajiny. Příběh je už na tom bledě, respektive jeho vývoj, který se zvrhne v nepochopitelné drama a nelogické + zmatené chování hlavní postavy tomu nasazuje korunu. (6/10) [MFFKV 2010] ()

Reklama

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Ruský "dokument" á la National Geographic o rutinní a osamělé práci na metorologické stanici v pustině, kde se z naprosto hloupé až nepochopitelné příčiny rozpoutá psychologický a posléze reálný boj mezi dvěma muži...Rozvláčné tempo vyprávění bych byl ochoten tolerovat vzhledem k tomu, že může demonstrovat prvek izolace i pomalu plynoucího času v daných podmínkách, ale chování samotných postav nikoliv...V momentě, kdy se ozve první výstřel, jdou reálně budovaná atmosféra, vztahy i motivy jednoduše k čertu... ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Dvouhodinový pohled na čukotské (nebo kýho čerta) pláně. Situace na meteorologické stanici, kde pobývají dva zaměstnanci - zkušený pardál a nováček Paša. Postava Pašy je pak rozporuplná a roztáčící děj do skutečných vývrtek, aby pak všechno nějak skončilo...Moc se tu nemluví a nikdo nikam nespěchá - ale mějme na paměti, že je to ruský film. A film je to zdařilý, nevím jak to, ale i když jsem se dívala v pozdní hodinu a bylo to fakt dlouhé a děj tedy tekl velmi poooomalu, nenudila jsem se a jsem ráda za ten neotřelý pohled. Více takové syrovosti a studeného vichru. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vo filme hrajú štyri postavy. Dvaja muži, jeden ľadový medveď tu má cameo a v hlavnej úlohe sa predstaví príroda. Prepierané divné chovanie postáv sa dá vysvetliť prostredím, tým, že sa jedná o Rusov, no a ja som mal chvíĺami pocit, že sledujem ruskú variáciu na The thing a Sergeja a Pavla posadol nejaký mimozemský parazit a začalo im z toho hrabať. Možno to chcelo silnejšiu zápletku, ale asi to posledné, čo mi na filme vadilo, bola jeho dĺžka. Asi sa ešte radšej pohybujem v tomto prostredí, ako napríklad medzi palmami na exotickom ostrove. Samozrejme z prítmia kinosály alebo obývačky. Len škoda, že sa film volá Ako som dopadol toto leto a nie zimu, vtedy by to bol ten poriadny atmosférický mazec. Len to by sa už nikomu nechcelo točiť. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (6)

  • Herec Sergej Puskepalis žil 9 rokov neďaleko miesta, kde sa filmovalo. Povedal, že táto "skúsenosť ho úplne nechala splynúť s krajinou a s ľuďmi." (lepo)
  • Film má na konte Strieborného medveďa za výnimočné umelecké stvárnenie z festivalu Berlinale 2010 a na18. ročníku MFF Art Film Fest 2010 v Trenčianskych Tepliciach sa stal aj víťazom ceny Modrého anjela (za najlepší film). (MikaelSVK)
  • Keď Pavel (Grigoriy Dobrygin) na začiatku filmu meria rádioaktivitu starej atómovej batérie (dozimetrom Sosna - výroba ZSSR), z ktorej neskôr chce otráviť seba a aj sušené ryby pre Sergeja (Sergey Puskepalis), udáva hodnotu rádioaktivity v starej jednotke, a to 400 R (röntgenov). Už dávka resp. výška 500 R počas 4 hodín je pre človeka smrteľná. (lepo)

Reklama

Reklama