Reklama

Reklama

Obřad

  • USA The Rite (více)
Trailer 1

Nadpřirozený thriller, inspirovaný skutečnými událostmi, vypráví o studentu teologie (Colin O'Donoghue), který je poslán do Vatikánu studovat exorcismus, přestože o těchto kontroverzních praktikách i o své vlastní víře pochybuje. Jeho skepticismus se ale začíná rozplývat, když je přidělen k legendárnímu otci Lucasovi (Anthony Hopkins), jehož praxe zahrnuje tisíce exorcismů. Během obtížného případu, zdánlivě přesahujícího i schopnosti otce Lucase, je mladý seminarista konfrontován s fenoménem, který věda nedokáže vysvětlit ani ovládnout - a se zlem tak mocným a děsivým, že ho donutí pochybovat o všem, čemu věřil. (Magic Box)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (673)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Nuda ve Vatikánu. Natočit horor bez děsivých scén, bez napětí, bez atmosféry, bez chvilek úzkosti mi přijde jako skutečné rouhání. S mrazivým potem v zádech vzpomínám na Friedkinova Exorcistu, v němž se tu iracionální hrůzu narozdíl od Obřadu skutečně podařilo zhmotnit. Tohle je cesta pustým filmem... ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Pápež Ján Pavol II. povedal: "Boj s diablom je hlavnou úlohou svätého archanjela Michaela. Prebieha aj dnes, pretože diabol vo svete stále žije a pôsobí." Tento citát sa stal mottom filmu "The Rite" (Rituál). Okultný, religiózny, exorcistický príbeh, ktorý je inšpirovaný skutočnými udalosťami, natočil v roku 2011 talentovaný švédsky režisér Mikael Håfström. Do jednej z hlavných úloh obsadil charizmatického sira Philipa Anthony Hopkinsa. *** ()

Reklama

Faustka 

všechny recenze uživatele

Rozhodnutí v ďábla nevěřit neznamená, že ďábel neexistuje. Plamínek víry dříme v každém z nás (i když podle reakcí z kina začínám malinko pochybovat). Mikael Hafström zvolil zvolna plynoucí rozjezd a nenásilné vtažení do děje. Zlom nastává v okamžiku setkání Michaela Kovaka (jež je skeptický ke všemu nadpřirozenému – všechno má přece logické, čistě vědecké vysvětlení) a otce Lucase (nezdolného a též velmi neortodoxního exorcistu). Jedinečný A. Hopkins, který svým vnitřním nábojem, civilním projevem, a také s veškerou svou urputností využívá naplno postavy kněze, pro něhož je střet s bestiemi pekel každodenní hostií. Např. emočně vypjatá scéna náhlého skonu těhotné Rosarie, kdy zlomený otec Lucas prohrává svůj boj se zlem, nebo závěrečné vymítání démona Baala s tváří A. Hopkinse nenechá nikoho na pochybách o věrohodnosti jeho prožitků. K tomu připočtěme přitažlivé lokace, jako neustále bdělí Vatikán a hříšný Řím s jeho tajuplnými uličkami – povětšinou deštěm zkrápějícími, skrytými zákoutími a množstvím toulajících se čičinek, pro něž je Věčné město tím pravým rájem. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(60%) Dá se říci, že OBŘAD je klasický film o vymítání ďábla. Jsou podobné záležitosti, které se mi líbí víc, ale také i míň. U tohohle počinu mě nebavil začátek – asi tak ta 1/3 byla dost pozvolná, atmosféra se rozjížděla a hlavní herec Colin O’Donoghue mi přišel nevýrazný, ale neměl jsem s ním větší problém. Jakmile nastoupí Anthony Hopkins, začne mě to bavit více. Sice je zde už viditelně starší, ale to své charisma má. Líbily se mi vymítací scény a především chválím, že to nebylo přehnané. Po hororové stránce to funguje méně, ale svojí temnější atmosféru to má. Finále je takové netradiční, ale už mě moc nebavilo. Věděl jsem dopředu, jak to dopadne a tak. Hudba je vcelku kvalitní. No, na 1 vidění to bylo celkem dobré, jen bych asi ubral délku filmu a upravil scénář. Takto je to pohodový, lehký nadprůměr na 1 shlédnutí. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film, který nevyužívá potenciál toho, co se v něm děje a jede jen na půl plynu. Pokaždé dokáže navodit slušnou atmosféru před samotným vymítáním, ale jakmile dojde na vymítání, je všechen strach pryč. Ani nevím, ale mě vyděsí spíše ta atmosféra neviděného… Jinak Hopkins to vytáhl, všechna čest tomuto herci. Colin se snažil a myslím, že s lepším scénářem by z něj jednou mohl být i velice slušný herec, no a Alice Bragu mám rád už nějakou dobu. Suma sumárum - není to nejhorší, ale mohlo to dopadnout i lépe. 60 %. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (17)

  • V októbri 2016 sa podľa webu PrettyFamous umiestnil film na 74. priečke v rebríčku "Najhoršie horory všetkých čias". (ČSFD)
  • V traileru k filmu zní hudba Wojcziecha Kilara složená původně k filmu Drákula (1992), ve kterém také hraje Anthony Hopkins. (ČSFD)
  • Kňaz Lucas, ktorého stvárnil Anthony Hopkins, je exorcistom v malej dedinke blízko Florencie. Vo Florencii istý čas prebýval aj Hannibal Lecter vo filme Hannibal (2001), a tak isto si Florenciu kreslil vo svojej cele vo filme Mlčanie jahniat (1991). (STRATEGYsro)

Související novinky

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

Anthony Hopkins vymítá Ďábla

26.02.2010

Zdá se, že mu nadpřirozené zápletky zachutnaly. Momentálně se v kinech potýká s Vlkodlakem, zároveň už natáčí komiksovou adaptaci Thor, v níž hraje nejvyššího boha Odina, a mezitím podepsal smlouvu… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno