Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V hlubinách 486 metrů vysokého finského pohoří Korvatunturi se nachází nejstřeženější tajemství Vánoc. Čas vyhrabat ho právě nastal a je více než jasné, že po těchto Vánocích už nebude nikdo pochybovat o tom, že Santa Claus existuje. (Allien.9)

Videa (1)

Trailer

Recenze (180)

Nach 

všechny recenze uživatele

Pořádná ujetina. Autoři museli mít fakt koule, když s něčím takovým vyšli na trh. Nicméně snímek nepostrádá jistou severskou přírodní krásu, kterou u takovýchto filmů tolik obdivuji. I trefně zvolenou hudbu. Celkově vzato se ale nejedná o nic světoborného. Jde o film, který ani nepotěší, ale ani neurazí. Ideální na obrazovky televizí ve štědrý den. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Naprostá vánoční šílenost. Finové zůstali věrni své temné skandinávské tradici a natočili něco velmi temného a také hodně ujetého, tenhle mix pochmurné kvazinordické mytologie a vánočního dětského filmu je málokdy vídaný originál a vpravdě skutečný autorský film. Režiesér a scénárista v jedné osobě Jalmari Helander použil koncept svých úspěšných krátkometrážních filmů (Rare Exports Inc. 1 & 2) a rozvedl ho do celovečerního skandinávsky potemnělého skvostu. Je fakt, že finský humor je dosti odlišný od běžného standardu zbytku Evropy, a tedy i našeho (ale i ten má při reflexi zvenčí také svá výrazná specifika, takže co už...), kdo se však již setkal kupříkladu s Leningradskými kovboji či mlčenlivými komediemi Aki Kaurismäkiho, bude vpodstatě připraven na ten (ne)čekaný kulturní šok. Jalmari Helander je navíc schopný režisér a i při zjevně nevelkém rozpočtu vládne dobře svému řemeslu, což je obvyklá Achillova pata nízkorozpočtových (nechci v souvislosti s tímhle samorostlým snímkem použít slovo ,,béčkových") filmů. Tenhle ujetý rodinný film je prostě nadmíru osobitý, má své silné vnitřní kouzlo (stejně jako jeho vousatí podivínští hrdinové) a ve své výsledné podobě mne nadchl svou jinakostí, otravnou a vlezlou vánoční atmosféru dokáže prosvítit jako máloco jiného... :-) ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

I když rozumím tomu, že je tento film potřeba brát s nadhledem a severská exotika mě většinou baví, Rare exports mě většinu času jen a pouze nudil. Nečekejte žádný horor, i když se tak snaží tvářit. Je to jen zfilmovaná povídka, která těží z dobrého nápadu. Ano, má to pěkný look, ale většinu filmu budete čekat na něco, co nepříjde. Navíc se ani moc nezasmějete. Vtipných okamžiků je tam velmi málo...vtipný je pouze nápad dodat Santovi jinou mytologii, než jak ji známe. Pokud nejste gerontofil, neužijete si ani závěrečnou scénu, takže za mě zklamání. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Tak nám po roce opět nastaly Vánoce a jako správný hororový fanda, dávám samozřejmě přednost hororovým filmům před klasickými pohádkami, které běží v televizi pořád dokola. Dříve než ulehnu ke svým každoročním klasikám s vánoční tématikou (Gremlins, Černé Vánoce), rozhodl jsem se podívat na zoubek tomuto skandinávskému filmu. Rare Exports je směsicí všemožných žánrů (od dobrodružného, přes fantasy, rodinný film až po samotný horor). Ten zde sice figuruje trochu na jiné bázi, než je tomu u jiných severských filmů, ale má zde jistě své čestné místo. Tato směsice netradičního finského humoru a místy ponuré atmosféry mohla klidně dopadnout mnohem lépe, než se nakonec stalo. Film má několik velice zajímavých pasáží, ve kterých nechybí i napětí (příchod Santova pomocníka na scénu), ale nešlo si nevšimnout, že většina filmu se nese v hodně pomalém (místy bych řekl až uspávajícím) tempu. No a samotný závěr bych klidně vypustil. Tady už se tvůrci nechali unést až moc a já si musel poklepat na čelo. Co se týká hereckých výkonů, tak tady jsem byl docela spokojený.60% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Finsko-norsko-francouzsko-švédský snímek „Rare Exports“ je rozhodně podívanou, která dovede překvapit. Je to správně temné, jak jen severské filmy dovedou být, ale přitom je to i divácky zajímavé, ať už proto, že je zde dětský hrdina a jeho pohled, anebo proto, že to vizuálně prostě vypadá dobře a bylo vidět, že na téhle stránce si dal Jalmari Helander hodně záležet. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (4)

  • Identifikačné číslo pasu, ktorý patril vo filme Brianovi Greenovi (Jonathan Hutchings), bolo 314159265. Rovnaké číslice aké obsahuje Ludolfovo číslo známe aj ako "pí". (MikaelSVK)
  • Název filmu se objeví až chvilku před závěrečnými titulkami. (noelcoward73)

Související novinky

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

S. L. Jackson – další prezident v ohrožení?

14.05.2013

Být americkým prezidentem je prostě ta nejnebezpečnější funkce na planetě. Ale zároveň je to dobrý způsob, jak se stát akčním hrdinou. Tak to alespoň vidí Hollywood. Ani se nebudeme prohrabovat v… (více)

Reklama

Reklama