Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ve snímku Orlie pierko pokračují osudy některých protagonistů z filmu Medená veža. Správce horské chaty Valer (I. Rajniak) a jeho kolega a kamarád s přezdívkou Starec (I. Mistrík) se kvůli pašování zboží přes polskou hranici dostali do vězení. Do svého horského působiště se vracejí až po dvou letech. Podle očekávání se při první návštěvě hospody nesetkají s vlídným přijetím ostatních horalů. Udělali totiž tu hloupou chybu, že se nechali chytit. Nejvíc jim ovšem zkazí náladu policejní nadporučík Pardek (V. Müller), který je dostal za mříže. Nabízí oběma kumpánům smír, pokud nadobro přestanou s pašováním. Pro Valera je to příležitost, jak se před svými lidmi rehabilitovat. Pardekovu nabídku odmítne, a navíc přede všemi prohlásí, že bude pašovat zboží nadporučíkovi před nosem, aniž by mu Pardek mohl cokoliv dokázat… (Česká televize)

(více)

Recenze (93)

jondzavid 

všechny recenze uživatele

Dosť zbytočné pokračovanie dokonalej Medenej veže. Hrdinovia Orlieho pierka majú síce vybudované sympatie z predchádzajúceho dielu, ale druhý príbeh postráda jeho sviežosť - je to už len pesimistickejšia varianta, ktorej pôsobivosť je len nostalgiou za lepšími časmi MV. Stále však zábavnejšie ako tretí počin Stratená dolina. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Vsiml jsem si, ze v poslednich asi 80% slovenskych filmu co jsem videl, hraje Julius Vasek. Nenapadny, ale nepostradatelny chlapik SK filmu. :) Jinak teda nevim, co k tomuhle jako rict. Dva ne moc sympaticky vezni se vracej do Tater, delaj tam bordel a pak to konci. Mela to byt komedie? Nevim, prislo mio to cele nejake levne... Medena veza byla o rad lepsi. ()

Reklama

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

V Orlím pírku se vracíme do Ztracené doliny, ve které se odehrával příběh Měděné věže. Nerozluční kamarádi dostávají lekce pokory a musí si projít nejednou nesnází, aby se nějak protloukli. Poetika z prvního dílu se více či méně vytratila a zbyl jen jakýsi pokus o navázání na přetrženou nit. Na příběh, který už skončil. Snaha o komické odlehčení, které se střídá s dramatickými scénami se bohužel nevyvedla příliš dobře. Skvělé herecké výkony a silné scény, které měly svůj potenciál, byly promrhány a naředěny plytkou břečkou, která vyplnila hluchá místa. Nicméně se na to dalo koukat a konec přeci jen pohladil na duši. 70% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Orlie pierko je voči Medenej veži niečím podobným, ako Psycho 2 voči originálu. Aspoň to je môj osobný pocit. Robí mu doslova medvediu službu. Čo je proti krásnym zasneženým veľhorám a šlapaním na ich vrcholy hotelový bazén a bitka pri ňom? Dej je vycucaný z prstu, vlastne končí tam, kde začína, jedna osoba iba zmení názor na vec, čo vytuší každý "priemerne dávajúci pozor" divák. Možno to má nejaký zaujímavý nostalgický podtext ohľadom neviem čoho, (ako píše Radko) ale vôbec sa mi v prípade takéhoto nudného filmu o tom nechce rozmýšlať. Podivnosť celého projektu je zaklincovaná jeho mierne pedofilným nádychom. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímok s idylickým názvom "Orlie pierko" je volným pokračovaním filmu "Medená veža". Pod oboma tímito titulmi je podpísaný jeden z najlepších slovenských režisérov, Martin Hollý ml. Oba patria medzi to najlepšie, čo sa u nás natočilo. Ale predsa len toto pokračovanie je o poznanie slabšie ako jeho takmer dokonalý predchodca. Ivanovia, Mistrík a Rajniak, sú fajn, no Štefan Kvietik a Emília Vašáryová (Pirin a Saška) mi tam citeľne chýbali. I tak som rád zhliadol ako sa ďalej vyvýjali osudy dvoch tatranských horalov, pudového Valéra a rozvážneho R. *** ()

Galerie (23)

Zajímavosti (12)

  • Hoci sa zábery stretnutia hlavných hrdinov s Prašivcom (Július Vašek) odchádzajúcim z Tatier točili na stanici v Tatranskej Lomnici, samotný odchod vlaku bol natáčaný už 9 km vzdialenej stanici Studený Potok. Navyše vlak na zábere z Tatier neodchádza, ale naopak do Tatier prichádza. (Raccoon.city)
  • Chata v Stratenej doline bola postavená v tzv. Filmárskom žľabe (cca 10 m pod Lomnickým sedlom), čisto pre potreby natáčania a stála v tej dobe pol milióna československých korún. Ešte v roku 1974 tam chata stála. Demontovaná bola postupne. Zhotovitelia chaty dostali podmienku, že ju po skončení natáčania musia zlikvidovať. Pozostatky chaty dnes dokumentujú len železné trubky, na ktorých bola stavba upevnená. Na vrchu Lomnického sedla sa nachádza informačná tabuľa, oznamujúca, že sa tu film natáčal. (Raccoon.city)
  • Film bol nakrútený za pomoci Správy Tatranského národného parku Horskej služby vo Vysokých Tatrách a AZNP Mladá Boleslav. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama