Reklama

Reklama

Apokalypsa: 2. světová válka

(seriál)
  • Česko Apokalypsa 2. světové války (více)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Apokalypsa: 2. světová válka používá provokativní záběry pořízené amatérskými filmaři, odtajněné přísně tajné záznamy a zpravodajské záběry, které v dané době nebyly odvysílány. Tyto znovu objevené záznamy byly obarveny, aby si diváci mohli představit, jaké to bylo zažít válku zblízka. Síla tohoto pořadu spočívá ve snaze vyprávět příběh 2. světové války novým způsobem a pomocí netradičních záběrů, které diváci ještě neviděli. Například v 2. díle uvidíte záběry francouzských školáků v malé vesnici nedaleko Arden. Je to jejich poslední den ve škole, předtím než budou muset vesnici opustit a obsadí ji Němci. Diváci také uvidí strašidelné opuštěné školní třídy bez dětí. Díky těmto záběrům je snazší si představit civilní či také "každodenní" podobu války. (National Geographic)

(více)

Recenze (197)

Skratchy 

všechny recenze uživatele

Moc hezky zpracovaný dokument o druhé světové válce. Všechny hlavní události se autorům víceméně povedlo shrnout do 6 dílů, vše doprovázeno pěknými kolorovanými záběry. Trochu mi vadilo přílišné zaměření na Francii, což je na jednu stranu vzhledem k francouzskému původu dokumentu pochopitelné, ale poslouchat půl dílu o tom, jak se Francouzi "hrdinně bránili" a jak porážka FR armády byla zaviněná nedostatečným zásoboblablabla je docela otravné, prostě si nepřiznaj, že to byl debakl jak prase. Absoulutně nevýznamné Sárské ofenzívě je věnován větší prostor než bitvě v Ardenách, Market Garden není ani okrajově zmíněna. Celkově je poslední fázi války věnován malý poměrně malý prostor, ale i tak 5* ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

1. díl: Povedený "pilotní" díl do druhé světové války, který mne minimálně ze začátku až překvapoval svojí rychlostí. Vždyť neuběhne ani patnáct minut a Němci už pálí na Gdaňsk. Každopádně jsem tomuhle tempu postupně přišel na chuť, měl příležitost vychutnat si ty skvělé, obarvené a (z 90%) dosud neviděné záběry a také jsem se dozvěděl něco nového (konkrétně, že Angličané a Francouzi opravdu v září 1939 zaútočili, i když jen tak symbolicky). **** 2. díl: Druhý díl se věnuje především obsazení Francie a Bitvě o Británii. Upřímně, na rozdíl od ostatních uživatelů mi celý díl věnovaný pouze těmato dvěma událostem příliš nevadil (stejně jako mi nevadila obhajoba francouzské prohry, přeci jenom, kdo z nás by si dovolil kritizovat vlastní armádu, že! :) ). Na druhou stranu, Bitva o Británii si určitě zasloužila větší prostor než jenom desetiminutovou zmínku ve stylu "jo a mimochodem...". Tudíž hodnotím stejně jako první díl, uvidíme večer. **** 3. díl: Konečně díl, kterému můžu zcela jednoznačně udělit plný počet. Tenhle dokument se mi začíná líbit čím dál tím víc. ***** 4. díl: Jak jinak než pět hvězdiček. ***** 5. díl: Hm, nějak se s těmi pěti hvězdičkami roztrhl pytel, ale nemůžu si pomoct. Jen začínám mít pocit, že to definitivní vítězství spojenců bude pořádný kvapík :( ***** 6. díl: Mé obavy se bohužel naplnily, poslední díl a definitivní vítězství spojenců je pořádná jízda (vždyť taky zachycuje období 1944 - 1945). Je to podle mého názoru škoda, osobně si myslím, že kdyby autoři celou látku rodělili do třeba i tři dílů, vůbec by to nikomu nevadilo. Mně osobně tedy ne. **** a půl Celkové zhodnocení (průměr 4,5): Apokalypsa: 2. světová válka je bezesporu vynikající dokument, který bych doporučil opravdu každému. Jeho největší slabinou bude zřejmě stopáž, která je bohužel až příliš krátká a některé věci jsou tak ukázány jenom tak z rychlíku a nebo vůbec (třeba SNP nebo Pražské povstání, našlo by se toho určitě víc). Francouzi si však pět hvězdiček rozhodně zaslouží. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Zhuštěná encyklopedie Druhé světové. Jedná se o francouzský dokument, takže převládá francouzská - potažmo "západní" optika a východní fronta a její význam pro průběh i konečný výsledek války jsou dle mého laického pohledu poněkud upozaděny. Dalo by se říct, že tehdejšímu Sovětskému svazu je věnována největší pozornost v souvislosti s paktem Ribbentrop-Molotov, který bohužel výrazně přispěl k úspěchům nacistického Německa v začátcích konfliktu. Nicméně právě Sovětský svaz za něj následně následně zaplatil strašlivou cenu ... stejně tak jako západní mocnosti za Mnichovskou dohodu. Zaplatil celý svět, vinní i nevinní, zaplatil více než padesáti milióny mrtvých, bezpočtem navždycky poznamenaných a nedozírnými škodami - nejen materiálními - na zbídačené Zemi. P.S.: 1) "Apokalypsa: 1. světová válka" (2014) nabízí maličko ucelenější pohled i širší souvislosti - kupříkladu se podrobně zabývá i příčinami První světové. Snad proto, že si dokázala vybudovat větší odstup - odkaz v pořadí druhého celosvětového konfliktu a jeho přesah do dnešních dnů jsou daleko živější a zřetelnější a tudíž je nesmírně těžké během vlastní tvorby dokumentu zachovávat neutralitu. Apokalypsa Druhé světové se tak - možná cíleně - zaměřuje spíše na výčet faktů a unikátní, decentně kolorované dobové záběry; 2) Nevěděla jsem, že Spojené státy by se nerozpakovaly shodit jadernou bombu i na Berlín ... kdyby ji ve správný čas už měly připravenou k použití ... jen aby zabránily Rudé armádě vstoupit do hlavního města Říše. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Druhá světová válka - nejvetší konflikt v dějinách. Frantíci nám ukázali, že mají nadání nejen na filmy, ale také na dokumenty. Já, který se zajímám o tento konflikt, jsem viděl nespočet dokumentů, a abych pravdu řekl, od tohoto jsem nečekal nic jiného, než shrnutí těch nejpodstatnějších událostí. Ale po shlédnutí všech šesti dílu bylo překvapení na světě. Co se týče událostí, tak v tom dokument nekraluje, tady je to spíše viděno všechno z rychlíku, protože do šesti hodin se to fakt nevejde, něco mi tam chyblo, něco zase naopak potěšilo (hlavně některá zcela nová fakta). Pokud hledáte kvanta podrobných informací, toto asi nebude ta správná volba, i když ..... Co ale dělá tento cyklus výjmečným, je styl, jakým je to předkládáno divákům. Někdy mi přišlo, že se dívám na film. Dalším plusem byly nové archivní záběry, které jsem ještě neviděl a taky to, že se za celých šest hodin ani jeden neopakoval. Vše v barvě (myslím tím kolorizované originální černobílé sekvence) je pak jenom perlička, protože to těm záběrům dodává jiný rozměr. Navíc naprosto dokonalá hudba Kenjiho Kawaie. Asi jeden z nejlepších současných dokumentů o druhé světové, 95%. ()

HuanCraven 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší druho-válečný dokument. Nikdy bych tomu nevěřil, ale vybarvené záběry opravdu umožňují divákovi více se přiblížit událostem, než černobílé -> jako kdyby černobílý film ukazoval, že to bylo hrozně dávno, zatímco barevný se nás více týkal. V seriálu jsou navíc prezentované skutečnosti, které nejsou tak notoricky známé a viditelné v každém druhém dokumentu. A to nejen vyprávěním, ale právě také záběry, díky nimž poznáváme na válce i další "pohledy". Mimochodem nesouhlasím s tím, že by tomuto dílu ubližovalo to, že je z pohledu Francouzského tvůrce. Takže seriál určitě doporučuji každému, koho zajímá druhá světová válka a vydrží se na ni koukat - pustit si ji do obýváku. ()

Galerie (63)

Zajímavosti (3)

  • V druhém dílu dokumentárního cyklu s názvem "Zdrcující porážka" je v českém dabingu trestuhodná chyba. V části, kde je popisována kapitulace Francie v Compiègne, je řečeno: "...tentýž vagón, ve kterém bylo v listopadu 1919 podepsáno příměří stvrzující porážku Německa." Tento akt se udál v roce 1918 a tím skončila 1. světová válka. (Petronylek)

Reklama

Reklama