Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 2
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Videa (136)

Trailer 2

Recenze (402)

Mr.Ripley 

všechny recenze uživatele

1. série: Seriál se od poloviny rozhodl naprosto distancovat od brilantní předlohy, načež se osekal o tak ožehavá témata, jako je nekrofilie, násilí na dětech, rozpad rodiny, kritika fašismu/nacismu, nastolení diktátorství aj. Tvůrci zkrátka nemají dost koule na to, aby dokázali na televizní obrazovky přivést natolik propracované, provokativní dílo, jakým UTD bezpochyby je. Jediné co dokáží neustále omílat, jako vrchol kontroverze a brutality na televizních obrazovkách je rozpůlená kráva. Namátkou, v předloze je tato scéna ještě více stylovější a na místo krávy je dosazen hlodavec. Vrcholem naprosté stupidity scénáristů byly nesmyslné hrátky s postavami (Nepodstatné neumírají, zatímco podstatné buď umírají nebo mají tak málo prostoru, že o nic divák téměř nemá tušení). Změna charakteru by se dala v rámci mezi pochopit. Sic změna Juniora na dětinského parchanta, který myslí rozkrokem je příliš bolestivá, vzhledem k předloze (Ještě štěstí, že Angie zůstala stejně otravou, ba přímo ještě otravnější). Samotná funkce Kupole je více než diskutabilní. Výsledek je neoriginální, trapný, hloupý a především ubohý kopírování všeho co fungovalo všude jinde. Namátkou mně napadá třebas Lost, který zastával stejnou úlohu, jako naše Kupole. Je mi líto, takovýhle výplach a naprostou lobotomii mozku si Stephen KING nezasloužil. 45% Ze zvědavosti zkusím první část druhé řady, jen díky SK na pozici scénáristy. ()

Nautila 

všechny recenze uživatele

Klasická Kingovka podle šablony, kterou už desítky let odmítá inovovat. Overly manly šerif? Check! Paranoidní blázen roznášející paniku? Check! Tajemný frajer? Abusivní přítel? Banda balíků s homofobními problémy? Všecko, všecko, jako vždy. Proč ještě točit dále, vždyť stačí jeden díl na představení charakterů a divák si může zbytek dění pospojovat. V knihách to ještě nějak funguje díky dusný atmosféře (i když od určitý doby se taky pěkně cáká na místě), ale filmově je to čím dál horší, kór, když ani jedna z postav nedokáže vzbudit ani kapku zájmu nebo sympatií. ()

Reklama

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Předlohu jsem nečetl, takže veškeré dějové zvraty kromě toho úplně prvního (spadnutí Dómu) pro mě byly novinkou a častokrát jsem se snažil pochopit, co se vlastně děje. V první sérii to ještě celkem šlo, vše se drželo při zemi, jak co do efektů Dómu a situací ve městě, ve druhé sérii už to začínalo být trochu přitaženější za vlasy, ale hnací síla ve formě cesty z Dómu tomu dodávala celkem příjemné podtóny. Třetí série už byla paskvil nad paskvily, s přibývajícími situacemi kladoucí otazníky a zároveň snaha někdy znegovat, někdy neschopně vysvětlit. Casting se povedl. (když nepočítám 3. sérii) Postavy se chovají často zcela nelogicky, některé to nemají v hlavě v pořádku permanentně (příkladem za všechny budiž Slim Jim) a Kinship vše jen zhoršil. Postavy nemají moc hloubku, mají paměť akvarijních rybiček, kromě Joe a Rebeccy, ti by byli evidentně schopni vyřešit asi i globální oteplování, kdyby to pod Dómem nastalo. Přesto ale se v průběhu těch 39 hodiny našly momenty, kdy jsem musel milovat, ale i nenávidět, všechny postavy. Horská dráha emocí. Hrátky s časem. Today. Tomorrow. Toyota Prius. Windows Tablet. Jako oddych a taková lehká náhražka Lostu (záhady) / Walking Dead (omezené zdroje) to jde, ale bohužel to tak o jednu-dvě série přesluhovalo. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ta rozpůlená kráva se povedla. Po dvou řadách a s měsíčním odstupem mi v hlavě zůstal snad jen 25letý Alexander Koch (James "junior", syn radního Jima). 30.6.2016 konstatuji, že třetí řada je o něco lepší, i když stále zůstává směskou naivních i zajímavých dějových zvratů jak z šestákových rodokapsů. Netuším, co je z toho King a co není a nějak mě neláká to zjišťovat. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Pilot ušel zejména díky tomu, že vše začalo. Už při jeho sledování se ale vkrádala nepříjemná myšlenka, co budou jako řešit dál. Jsou uzavřený, takže nějaký vztahový dramata známý z miliardy jiných sérií? Druhý díl potvrdil, že je tomu skoro přesně tak, plus se logicky řeší nějaký praktický věci podmíněný tou kupolí, ale těch je minimum, to je jenom záštita, aby na to vůbec někdo čuměl. Já rozhodně odpadám. ()

Galerie (481)

Zajímavosti (16)

  • Když na konci dopadne mrtvý reverend na zem, má levou ruku podél těla a pravou kolmo od těla, při pohledu shora má levou ruku přes hrudník a pravou za hlavou. Při dalším pohledu z boku už má obě ruce podél těla. (BaronDevil)
  • Producenti před produkcí druhé série zmínili, že King vyjádřil zájem napsat jednu epizodu. Do té doby ponechal scénář na Bearovi a Vaughanovi s poznámkou: „Je to vaše dítě, tak si s ním pohrajte“. (zbyshek)
  • Když Joe McAlister ukazuje na smartphonu nahrávku se záchvatem, drží v ruce iPhone, lze to jednoduše poznat podle typicky hranatého boku a výřezem pro kameru a blesk. Obal je na boku černý. Drží jej spodkem do dlaně. Ukazováček má na boku. Ve chvíli, kdy je záběr na nahrávku, jde o jiný telefon, model s Windows Phone, bez obalu (je modrý), spodek směřuje směrem ven (lze vidět napájecí port a kapacitní tlačítka). Ukazováček má na zadní straně. (VinceCZ)

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama