Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 4
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Videa (136)

Trailer 4

Recenze (401)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Ta rozpůlená kráva se povedla. Po dvou řadách a s měsíčním odstupem mi v hlavě zůstal snad jen 25letý Alexander Koch (James "junior", syn radního Jima). 30.6.2016 konstatuji, že třetí řada je o něco lepší, i když stále zůstává směskou naivních i zajímavých dějových zvratů jak z šestákových rodokapsů. Netuším, co je z toho King a co není a nějak mě neláká to zjišťovat. ()

Carol Pifková 

všechny recenze uživatele

Za sebou mám prvých 7 častí. Knihu som nečítala, priznávam, ale som aj celkom rada, pretože ma to pri hodnotení nebude ovplyvňovať a nebudem tu mrnčať a sťažovať čo bolo a nebolo v knihe ako poniektorí. Teší ma, že v Under the Dome sa stále niečo deje. Vždy niekto umrie alebo sa stane niečo nové a záhadné, alebo sa skončí epizóda tak, že vás to núti pustiť si hneď ďalšiu. Asi jediná scéna, ktorú považujem za trápnu a pre mňa osobne zbytočnú, je tá v daždi s Barbiem a tou novinárkou. No ale šak kašlať na to. Zatiaľ je to u mňa seriál na 4*. Koniec 10. epizódy bol naozaj fajnový aj by som kvôli nemu zvýšila hodnotenie ale ešte počkám... Takže čo sa týka prvej série ponechávam 4* som veľmi zvedavá na druhú kedže posledná epizóda sa skončila tak ako sa skončila. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Hneď na úvod. Horor? Ale bože, to snáď nie, asi preto, že veď podľa Kinga, tak to musí byť hororové.... no nie je. Prvá séria, kde sa rieši iba prežitie, rozdeľovanie surovín, jedla.... tá bola vážne špičková. Keby tam na niektorých postoch boli lepší herci, tak možno aj na plný počet. Avšak postupne, ako sa to začalo rozuzľovať a dostalo to výraznejší sci-fi nádych, tak to už bavilo podstatne menej. Skrátka mám pocit, že sa tu z dobre našliapnutého príbehu a vynikajúcej mysterióznej atmosféry nedokázalo vyťažiť ani polovica potenciálu. A záver mi už prišiel vyslovene banálny. Priemer, škoda, malo to naviac. 60/100 ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Seriál z pohledu teenagera podobně jako třeba Heuréka – město divů. Je to všechno takové líbivé, plakátové a narozdíl od Heuréky se to snaží být dramatické, ale to je trochu ošemetná věc, do tajů scénáře je vidět jak pod onu příslovečnou kopuli. Podobností je ale víc - nevysvětlitelné jevy, hi-tech technologie, nerdi, jednota místa a času, omezená na lokalitu jednoho maloměsta, dokonce i zástupkyně šerifa města se té z Eureky vizuálně až k neuvěření podobá, a stejné je to s typologií dalších postaviček, například lze komparací zřetelně dojít k televizní autoreflexi mladé teenagerky (dcera šerifa z Eureky a dcera dvou lesbických matek z Chester's Mill). Možná jsem coby divák objevil šablonu, jak vyrobit komerčně úspěšný teenagerský seriál, který se primárně jako teenagerský netváří a je umně maskován mimikry sci-fi. Lost pro mladší a nezkušené... Série 1: 60 % ()

Foox 

všechny recenze uživatele

Největší "slabinou" ve své podstatě zůstává Kingova známá stereotypnost, v čele s korumpovaným radním. Pro jeho čtenáře či diváka filmových adaptací, není tedy bohužel žádným překvapením vývoj většiny postav na plátně. Z nedávné doby lze jmenovat například Mlhu, kde také dovádí lidi až na okraj svých možností, pozoruhodnosti chování v extrémních situací naštěstí jen tak omrzí, i když se opakují po několikáté. Sympatickým krokem je využití propracovanějších kulis místo triků, především v podobě rozpůlených domů, stromů atd. Vyhnout se nějakému tomu CGI samozřejmě nešlo a s ohledem na televizní rozpočet odvedli pánové z CBS pořádný kus práce, ale i tak by minimálně dvě pasáže (Růžové hvězdy a zatemnění) potřebovali více péče. Další větší výtkou je však trestuhodně nevyužívaný potenciál celé látky, který se mísí se značnou nevyrovnaností, ať už celých epizod, či jednotlivých scén. Vlajkovou lodí je pátý díl, když přijdou k "hranici" kupole blízcí z okolního světa za uvězněnými občany, kdy se celá skvěle vybudovaná atmosféra zahodí během pár vteřin. Z pod všech podobných momentů vykuje vynikající sci-fi seriál, který až příliš často a zbytečně sklouzává k melodramatu, místo pořádného rozbalení. Pravděpodobnou příčinou může být oznámení druhé série, do které si tvůrci chtěli schovat onen pořádný "boom". Doufám, že na druhý pokus se odkryje onen skvost, který byl už na dosah. 70% ()

Galerie (481)

Zajímavosti (16)

  • Producenti před produkcí druhé série zmínili, že King vyjádřil zájem napsat jednu epizodu. Do té doby ponechal scénář na Bearovi a Vaughanovi s poznámkou: „Je to vaše dítě, tak si s ním pohrajte“. (zbyshek)
  • Kingova kniha, která čítá více než 1 000 stran, popisuje dění během jednoho týdne. Seriál stanice CBS se tohoto času nedrží, už od desáté epizody týden přesáhne. Producenti poznamenali, že se většina epizod odehrává během jednoho dne. Vaughan řekl, že jejich počínání King podporoval a že se mu líbí odbočky od jeho vlastního příběhu. Vaughan ještě poznamenal, že když poprvé přišli za Kingem s nápadem, že by lidé mohli být pod kupolí uvězněni i několik let, řekl prý, že mohou dosáhnout toho, čeho on nikdy nemohl, a že díky tomu pak může mít seriál jiné zakončení, než jaké bylo v knize. (zbyshek)
  • V čase 10:34 je detail na tablet s Windows logem na levé straně. V dalším záběru, kdy se na něj dívá Linda Esquivel a drží jej její snoubenec, je toto logo na straně pravé. (VinceCZ)

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama