Reklama

Reklama

Pod kupolí

(seriál)
Trailer 3
Mysteriózní / Drama / Sci-Fi / Horor
USA, (2013–2015), 27 h 57 min (Minutáž: 43 min)

Tvůrci:

Brian K. Vaughan

Předloha:

Stephen King (kniha)

Hrají:

Mike Vogel, Rachelle Lefevre, Alexander Koch, Dean Norris, Mackenzie Lintz, Colin Ford, Eddie Cahill, Nicholas Strong, Aisha Hinds, Natalie Martinez (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Na americké městečko Chester's Mill se jednoho dne snese obří průhledná, ale zvukotěsná a nezničitelná kupole, která městečko odřízne od ostatního světa. Místní obyvatelé tak jsou odkázáni pouze sami na sebe a pomoc okolního světa nelze očekávat. Odkud se kupole vzala a proč tu je? Stojí za tím síly z vesmíru nebo jde o tajnou akci armády? (TV Nova)

(více)

Videa (136)

Trailer 3

Recenze (401)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Knihu jsem sice nečetl, ale podle nadšených ohlasů si asi takhle nějak představuji zbabranou adaptaci. K čemu je nápaditá premisa a nastolování rádoby záhadných otázek ala Ztraceni, když hned od druhé epizody (!!) nastupuje nudná nepodstatná vata a nezajímavé postavy se zde nechovají často moc logicky? To už vás pak žádná tajemství a prima nápad nezachrání. Obzvláště ne v tak nudném a rutinním hávu. Dokoukají jen ti nejsilnější.50% ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

1. série Největší hit letošního léta a abych byl upřímný, tak jsem výsledkem tak trochu zklamán. Faktem je, že to je pravděpodobně způsobeno mým přehnaným očekáváním. Některé postavy jsou fajn, některé jsou děsivě uvěřitelné a některé štvou člověka každým záběrem ve kterém se ukážou. Tak by to mělo být a záleží na každém, které do jaké kategorie zařadí. Věřím však, že všichni mají v kolonce mrazivě uvěřitelného, radního "velkého" Jima Rennieho. Na druhou stranu je pro mě absolutně nejotravnější postavou jeho potomek, hlavně v prvních dílech mě naprosto vytáčí. Další kdo mi úplně nesedí je policajtka/šerifka, protože ta podle mě absolutně nezvládá to, co má dělat a opravdu se kolikrát chová hloupě, například tím, že slepě plní příkazy velkého Jima. Navíc mě vytáčí nedodržováním vlastních zákazů. jako při dni návštěv. Na kladné straně, kromě nezkažených dětí, hraje prim Barbie. To je podle mě nejlepší postav, už je proto, že se chová nejreálněji, když se chce starat hlavně sám o sebe. Samozřejmě, že se postupně změní na spoluobčana, který soucítí a pomáhá, ale i tak byl nejlepší. No, jsem zvědav na to jak bude děj pod kopulí pokračovat, takže se na další díly určitě podívám, ale cítil jsem, že by to mohlo být lepší.. 70 % 2. série Pro Under the Dome hraje fakt, že jde o letní seriál a v té době není velká konkurence, takže jsem se rád podíval i na druhou sérii. Tvůrci nám samozřejmě přihodili několik nových postav, aby se některých mohli zbavit a někdo nám tam zůstal. Pravda, že v úvodu mě vcelku překvapili, když rychle odepsali hned dvojici postav. Pak však tempo polevilo a rozřazování přišlo opět až v závěru řady. V průběhu této série jsme se podívali i mimo kopuli a hlavní náplní bylo hledání cesty ven. Závěrečný díl byl vcelku zajímavý, ale doufám, že seriál se dočká prodloužení, protože nenabídl zrovna uspokojivý konec... 70 % 3. série Ono už leccos o úpadku kvality bylo naznačeno v předchozí sérii, ale ten sešup, který následoval ve třetí řadě. To bylo opravdu něco nečekaného. Nakonec tak jediná věc, která dává smysl je fakt, že se stanice rozhodla seriál ukončit. Protože tohle bylo opravdu něco. Dočkal jsem se sice odpovědi na otázku ze závěru minulé řady, ale možná bych raději byl, kdyby k tomu nikdy nedošlo. Třetí série servíruje postavy, co podstoupily lobotomii a vlastně žádnou z nich jsem nepoznal. K tomu se navrch přidá několik opravdu idiotských zvratů a dílo zkázy je dokonáno. A jo, ještě taky mimozemšťani... ()

Reklama

SallyZen 

všechny recenze uživatele

Určitě to není špatnej seriál, ale já jakožto obrovský fanoušek Kinga a díla "Under the Dome" nějak nemůžu zkousnout tohle zpracování velkolepého díla. Není zde téměř žádná podobnost, jen jména občanů Chesters Mill jsou stejný, ale ani charakteristika postav není vůbec totožná a to mě asi štve nejvíc. King vystavěl dílo především jako podobiznu Goldingových děl, aneb jak se člověk chová v nepříhodné situaci, kdy je omezován prostorem a okolnostma. Je to především o psychice a změně chování postav, o tom jaký kdo má úmysly a oč mu běží. Zde to jakž takž takovým způsobem vplácávaj do děje, ale není to určitě fungující s celým seriálem. King sám říká, že se mu líbí, že děj změnili a maj neomezenější možnosti jak s ním naložit, což je pravda, ale když už zpracovávají seriál na motivy knihy, já bych určitě rád uvítal určitou similaritu. Především Rennie mě moc moc zklamal. Dean Norris je dobrej herec, ale má špatně napsanou postavu. Ani se asi nehodlám pouště do druhé série. Určitě zklamání. 45% ()

st.ranger 

všechny recenze uživatele

Skvělá knižní předloha ustoupila a kromě názvu, několika událostí a jmen postav nemá seriál s dílem Stephena Kinga skoro nic společného. První řadu je ještě možné celkem v poklidu sledovat, ale druhá už je natolik přeplácaná, že jsem si v několika okamžicích vzpomněl na pitomé Lost. Pokud srovnám průběh děje a skutečnost, že lidé celkem rychle zapomínají nebo jednoduše prominou vraždu, zrady a lži, nemůže mít tento seriál dlouhého trvání. Přitom herecké obsazení je zvoleno velice dobře a nesympatických herců tolik není a naštěstí pro mě ta, která byla nesympatická nejvíce, byla po několika epizodách zastřelena. Doporučuji třetí řadou zakončit a už nikdy nepokračovat. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Pro mne je tento seriál naprostá ztráta času, jelikož i když jeho knižní předloha, byla naprostá bomba, tak samotný pokus o seriálovou podobu, bylo velké šlápnutí vedle. Pilotní díl byl sice dobrý, ale už tady bylo vidět, že se seriál nedrží vůbec své knižní předlohy. Nakonec se to zvrtlo v něco úplně odlišného a nudného, utahaného. Nekonečné dějové zvraty, které jsou naprosto nepochopitelné bez dalšího řešení, to je to, co sice budete ze začátku akceptovat, ale časem když se nebudete prokousávat dějem ani o milimetr dál a pořád to bude jenom protahování a prodlužování děje, který evidentně nikam nevede, ztratíte veškeré chutě dál ve sledování pokračovat. Jako už to bylo u mnoha jiných seriálů, kde padla sledovanost nebo došly peníze, konec nastal bez vysvětlení někde uprostřed. A divák se vlastně vůbec nic nedozvěděl! Rozhodně doporučuji raději přečíst knihu, tam aspoň dojdete do konce. ()

Galerie (481)

Zajímavosti (16)

  • Městečko Chester's Mill, kde se seriál odehrává, se nachází ve státě Maine. (Trajektt)
  • Kingova kniha, která čítá více než 1 000 stran, popisuje dění během jednoho týdne. Seriál stanice CBS se tohoto času nedrží, už od desáté epizody týden přesáhne. Producenti poznamenali, že se většina epizod odehrává během jednoho dne. Vaughan řekl, že jejich počínání King podporoval a že se mu líbí odbočky od jeho vlastního příběhu. Vaughan ještě poznamenal, že když poprvé přišli za Kingem s nápadem, že by lidé mohli být pod kupolí uvězněni i několik let, řekl prý, že mohou dosáhnout toho, čeho on nikdy nemohl, a že díky tomu pak může mít seriál jiné zakončení, než jaké bylo v knize. (zbyshek)
  • Seriál má s knižnou predlohou spoločné len mená hrdinov spolu s ich životmi, ďalej názov mesta a fakt, že je tam kupola. (readan)

Související novinky

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

Hráči se smrtí, kteří nenávidí ženy

01.03.2013

Dánský režisér Niels Arden Oplev má bohatou filmografii, ale u nás jej známe zejména díky původní verzi Mužů, kteří nenávidí ženy. A když natočíte film, který mnozí považují za lepší, než je… (více)

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

Tlusté bestsellery na televizních obrazovkách

04.12.2012

Když máte knižní hit o síle bezmála tisíc stránek, s filmovou adaptací může být problém. Většinou se materiál do jednoho celovečeráku prostě nevejde. A plánovat filmovou sérii, to je velké riziko.… (více)

Reklama

Reklama