Reklama

Reklama

Další rok

Trailer 1

Kolem šťastného manželského páru obíhají nešťastné a osamělé životy jejich přátel a příbuzných. Jako jejich důvěrníci vidí do jádra všech jejich zamotaných životů, do jejich přátelství a osamělosti, do naděje a zoufalství, do vzniku nového i zániku starého. A to vše by bylo v pořádku, pokud by se jedna neprovdaná kamarádka nezamilovala do jejich syna. Režisér Mike Leigh, šestkrát nominovaný na Oscara, občas přezdívaný jako "antropolog s kamerou", přichází s další skvělou studií lidských osudů. A v čase, který se odehraje ve filmu, mu na to stačí jeden rok. (Aerofilms)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (154)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Film, který stojí na úchvatných hereckých výkonech, kdy Jim Broadbent standardně dokazuje svou kvalitu, ale hlavní hvězdou je zde Lesley Manville, která naprosto skvěle ztvárnila postavu, jež jí byla nabídnuta. Dokonale zachytila ve dvou hodinách vývoj své postavy, s níž budete tesknit, stejně jako ji můžete, ale nemusíte litovat, protože to není vyloženě postava příjemná. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Tvrdý a nekompromisní příběh o lidech středního věku. Když je člověku přes čtyřicet, buď někoho má, a je relativně v pohodě, anebo nemá, a je v hajzlu. Málokdo v tomto věku řeší, jestli se k němu partner hodí, nebo ne. To se řeší v dekádě před čtyřicítkou. Nastupuje stereotyp, zvyk, děti odrůstají, samota, chlast a i jiné duhy a neduhy stáří. Není to vůbec jednoduché, kamarádi i partneři odcházejí (umírají nebo se stěhují) a jiní už se neobjevují. O tom především je tenhle film. Citlivou rukou vedená režie, pomalu a nenásilně. Samota, největší bubák středního věku. Přesto to není jen deprese, občas se jiskřička naděje objeví, ale znáte Angličany, tam je to vždycky hlavně depka...75% ()

Reklama

Tirion 

všechny recenze uživatele

Naprosto úžasně vykreslené nálady, pocity a osobnosti. Film, kde se prakticky nic nestane, ale po jeho shlédnutí o něco více porozumíte stárnutí, osamělosti a jiným motivům, které člověka v životě vedou. Ale rozhodně to není idyla, která by ukazovala nějaké krásy. Spíše se připravte na to, že takový ten obyčejný životní styl není žádný med a že lidi, které potkáváte na ulici mají své strasti mnohem častěji na denním pořádku než slasti. Alespoň tak to vypadá ve společnosti, kam vás Mike Leigh zavede. Ústřední dvojice je přesně tím typem stárnoucích manželů, kteří jsou téměř ideálem. Ale kolem nich je plno lidí, kteří svou samotu ve spojení s končící životní dráhou neberou zrovna statečně a vyrovnávají se s ní po svém (alkohol, deprese). Smutné okamžiky nás několikrát dokáží rozesmát a to je ta věc, kdy si uvědomíte, že lidskost na plátně je tak syrová až z toho běhá mráz po zádech. Skvělá režie a hlavně ústřední dvojice Jim Broadbent - Ruth Sheen. Přestože film ryze komorní, tak je to jedna z pecek roku 2011. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Koncentrovaná deprese středního věku v Británii, ale stejně tak aplikovatelná kdekoli jinde. Nepoměrně dlouhá, s absencí jakékoli dynamiky, záchytných či sympatických charakterů (kterých by se divák chytil, aby se lépe vtáhl do děje). Existenciální drama, rok oživlých chodících katastrof. Sociálně strašidelné, ale pro mě málo poutavé a extra zdlouhavé. Musím ocenit některé herecké kvality (zejména Lesley Manville jako hlavní neurotická troska). Bohužel Další rok mě jako celek nenadchnul tak, abych ho dobře ohodnotil, a také se svou přes-dvouhodinkou, to má u mě stěží za dvě hvězdičky... ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Vôbec nechápem, prečo to má aj žánrovú nálepku komédia. Dotyčný musel byť opitý. Ide o nádhernú drámu, ktorá keď sa na príbeh a na jednotlivé postavy pozrieme trochu s nadhľadom, ponúkne aj veľmi dobré filozofické pozadie daných tém. Hlavne o vzťahoch a o živote. Čo je dôležité a čo nie. Zároveň to má sugestívnu, clivú atmosféru, ktorá si diváka ľahko získa a vtiahne do deja. A tiež tu je typický britský šmrnc a užasní herci, pričom nie všetko tu stojí len na Jim Broadbentovi. Na hranici 4-5 hviezd. Do päťkového pocitu niečo chýbalo, no keby ste ma mali aj zabiť, nevedel by som povedať, že čo to je. 89/100 ()

Galerie (35)

Zajímavosti (1)

  • Celosvětová premiéra filmu proběhla 15. března 2010 na Filmovém festivalu v Cannes v rámci hlavní soutěže o Zlatou palmu. (makimarketa)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama