Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Praha - Svatý Václav, praotec Čech a Jan Amos Komenský jsou členy nebeské komise. Rozhodují o tom, kdo se dostane do nebe, a kdo ne. Když ale Komenský chce jako další členku komise prosadit Boženu Němcovou, dojde ke konfliktu. To vše se odehrává na jevišti během hry, pod kterou Jára Cimrman připsal, že je vhodná k národním oslavám 28. října. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (285)

borsalino 

všechny recenze uživatele

Svět se v podstatě dělí na cimrmanology a ty ostatní, kteří nepoznali bezbřeze vynalézavou duši a schopnosti našeho velikána Járy Cimrmana a jejich život je tak přirozeně chudší. Hra České nebe je pravděpodobně završením mapování Cimrmanova života a v podstatě také divadla jako takového. Až věděcká přednáška mě velmi bavila, jako vždy byla nabyta četnými, mnohdy šokujícími odhaleními či možná lépe řečeno vysvětleními. Samotná hra byla jako balzám, především role Husa s jeho hořlavými rčeními, včetně posměšného Zikmunda, byla dokonalá. Nezbývá než doufat, že se někde objeví další stopa génia Járy Cimrmana.____________ 5. června 2012 jsem navštívil divadlo, kam jsem měl půl roku dopředu objednané lístky. DVD je fajn, ale živé představení má jednoduše větší šmrnc... ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

„Ti hoši vyrývali nožíky do školních lavic obrazce. - Jaké obrazce? - Geometrické! A mě napadlo učit chlapce i děvčata pohromadě. A vidíte, ti chlapci s tím prostě přestali. - Tomu nevěřím. - Přestali. A když jsem se jich ptal proč, víte, co mi odpověděli? Protože zjistili, že to tak NEVYPADÁ!“ Poslední Cimrmanova hra je taková hezká tečka za tím naším případem. Ono ostatně také co dělat od tvůrců Smoljak a Svěrák že? Po léta mystifikovat národ se jim přeci příčí! Seminář plný humoru a hra plná skvělých gegů. Smál jsem se skoro od začátku do konce. Škoda, že je to poslední hra. Teď už si budeme muset vyhledávat geniální srandu jinde. „Útěk může být součástí strategie. Pro vojáka je největší hanebnost de...? - Degradace. - To taky. Ale mnohem horší je de...? – Debilita. - To taky. Ale ještě horší je... - Demokracie. - To je taky pěkný svinstvo, samozřejmě! Ale ještě něco horšího: dezerce! – Měl jsem to na jazyku.“ (80 %) ()

Reklama

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Denní mana: Polévka: rajská, hlavní jídlo: Evina jablka v županu, moučník: Biskupský chlebíček, nápoj: svěcená voda. Mistr Jan Hus: „Jen se na mne šklebí a posměšně chrastí sirkami!“ Radecký: „Toho Bůh dá nebude, aby český král z boje utíkal!“ „Útěk může být součástí strategie“. „Pro vojáka je největší hanebnost de...“ „Degradace“. „To taky“. „Ale mnohem horší je „de...“ „Debilita“. „To taky“. „Ale ještě horši je...“ „Demokracie“. „No, to je taky pěkný svinstvo! Samozřejmě, je, ale ještě něco mnohem horšího! Dezerce“. Jan Hus: „Pane Bože, copak nemáme nějaké nehořlavé úsloví???“ Nech mi bratia Česi odpustia, slovenský divák máličko tápe v tých menách historických postáv. Ale hra skvelá, zasmejete sa, nádherné dielo aj o tom, ako sa Cimrman takmer stal českým kráľom. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"A v čem vyniká ten Cimrman? - Ve všem! - A kdo to říká? - On!" České nebe asi nikdy nebude největším klenotem z dílny Svěrák - Cimrman - Smoljak, ale každý fanda DJC si musí náležitě užít objevy přednášejících i mudrování nebeské komise. Samozřejmě je mi trochu líto, že se mezi tradiční genialitu tvůrců tentokrát zatoulala netradiční špetka trapnosti ve složení slávista, Podmáslí a Krychle, ale celkové vyznění tohoto kusu ode mne neobjektivně dostává ohodnocení čtyři hvězdy a tři cípy k tomu. Takže jako vždy za pět a neřešme to. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

No... Tahle hra je dobrá podle obsazení. Se Svěrákem coby Husem je to prostě lepší, co si budeme nalhávat. Smoljak naopak zvládá seminář. I tak je ale tenhle Cimrman veskrze zbytečný, skoro neobsahuje typický humor a hlavně zabíjí skvělou symbolickou myšlenky zmizení Cimrmana spolu s první světovou válkou, která v sobě měla jediná víc síly a hlubokomyslnosti než celá tato hra, jež se skládá spíše z očividných a jednoduchých vtipů, které jsou maskovány tím, že autoři využili hodně historických postav a faktů, čímž uměle vyvolali pocit chytrosti. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (18)

  • Hra má dohromady 8 postav a dohromady je potřeba 16 herců. V pořadu Českého rozhlasu „Půlstoletí s Cimrmanem“ Ladislav Smoljak uvedl, že v době, kdy dávali dohromady obsazení, neměli k dispozici 16 herců. A tak byli povoláni kulisáci Michal Weigel, který již několik malých rolích měl, a Zdeněk Škrdlant, který do té doby pouze pracoval jako kulisák. Ladislav Smoljak vzpomíná, že jim dlouho trvalo, než se jim podařilo trefit do rytmu: „Zatímco my jsme to už uměli, tak oni v tom stále tápali, ale občas se jim to povedlo.“ (TomasSlach)
  • Ve hře původně vůbec nebyla postava Maršála Radeckého. Do hry se dostal díky tomu, že hra by bez něj byla o dost. kratší. „Ono v té hře není moc sporů při tom hlasování, takže vlastně skoro všichni se vším souhlasí. No a jednou nám ta hra skončila, tak jsme tam přidali tu pasáž s Radeckým, aby ta hra byla delší a aby tam byl záporák,“ vzpomíná Zdeněk Svěrák. (mnaucz)

Reklama

Reklama