Reklama

Reklama

O bozích a lidech

  • Francie Des hommes et des dieux (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film přináší svědectví o věrnosti mnichů, síle víry a duchovním porozumění, které se snažily šířit mezi křesťany a muslimy. (Film Europe)

Videa (1)

Trailer

Recenze (94)

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Zejména z počátku má film velmi pomalý rozjezd, postupně ale dějová linie vyplouvá na povrch. Mj. opětovně výborné užití filmové hudby - Labutí jezero od P. I. Čajkovského, jako např. v Billy Elliotovi. Bratr Amédé je ztvárněn francouzským hercem - Jacques Herlin, který je u nás znám např. ze seriálů Teta (popř. Pehavý Max a strašidlá) http://www.csfd.cz/film/70524-teta/, Dobrodružsví Viléma Tella http://www.csfd.cz/film/47916-dobrodruzstvi-vilema-tella/, a např. z fimu Šimon a Matouš (role komisaře) http://www.csfd.cz/film/41738-simon-a-matous/. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Duchovný zážitok. Obzvlášť vrcholná scéna bez slov, iba s Čajkovského hudbou. Je to scéna prijatia reality a zároveň krásna ukážka lásky a spolupatričnosti v rehoľnom spoločenstve. Presvedčivý dotyk Pravdy. Odovzdanosť, nádej, prijatie smrti a jasné zažiarenie zmyslu života. Hudba z Labutieho jazera mi v podvedomí nechtiac vyvolala spomienku na film Čierna labuť s Natalie Portman v hlavnej úlohe. Ale ako sa dá porovnať neporovnateľné?! Hudba tá istá, pocity totálne rozdielne!! ()

Reklama

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Místy brilantní a jindy zas poněkud nudné. Filosofické spirituální "drama" o víře, násilí, islámských extremistech a v neposlední řadě hlavně film o nezodpověditelných otázkách, které si kladou sami mniši. Ať už trpí misionáři či divák sledováním tohoto snímku, jednu scéna je nezapomenutelná. Jedná se o jakýsi předzávěr, kde kamera zabírá každého člena při "hostině" za doprovodu Labutího jezera, při které už jen čekáte, kdy to přijde… (6/10) [MFFKV 2010] ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus sa to až príliš vlieklo a množstvo scén pôsobilo len ako predstavenie každodenného života týchto odhodlaných mníchov. Celý film sa niesol v duchu akejsi dilemy, či je lepšie zostať alebo odísť pred blížiacou sa hrozbou ozbrojených rebelov. Miestami to pôsobilo až príliš lyricky, a to ja pri filmoch, ktoré sa snažia pôsobiť ako drámy fakt nemusím. Ale uznávam, že námetovo to bolo naozaj zaujímavé a aj sledovať tie vzájomné vzťahy mníchov a ich názorové úvahy o budúcnosti. Ten koniec prišiel tak náhle, až som bol sklamaný, že mu bolo venované toľko málo priestoru, čo je naozaj veľká škoda. No ten záverečný monológ bol naozaj silný, taká výnimočná bodka za celým tým fádnym podaním celého príbehu. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Na můj vkus přílis artový a meditativní snímek, působící místy jako dokument z křesťanské komunity. Ano, je hlubokymslný, ale myšlenky, jimiž se zabývá, bůhví jak revoluční a vyjímečné nejsou. Pro mne je největší záhadou, jak se mniši dokáží naučit tak nepravidelně neharmonické a nerytmické melodie svých náboženských básní. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Ihneď po tom, čo bol dokončený scenár, bola jeho verzia odoslaná príbuzným mníchov, aby producenti získali ich súhlas a mohlo sa začať natáčať. (MikaelSVK)
  • Zástupcovia Francúzska zvolili snímku O bohoch a luďoch (2010) ako svojho kandidáta do boja o nomináciu na Oscara v kategórii Najlepší cudzojazyčný film za rok 2010. (MikaelSVK)
  • Název filmu je odkazem na Žalm 82, 6–7, jenž se objeví též v úvodní scéně filmu: „Ač jsem řekl: ‚Jste bohové, všichni jste synové Nejvyššího,‘ zemřete též jako jiní lidé, padnete tak jako každý vladař.“ (Misericordia)

Související novinky

Zemřel herec Michael Lonsdale

Zemřel herec Michael Lonsdale

22.09.2020

Ve věku 89 let zemřel v pondělí v Paříži filmový a divadelní herec Michael Lonsdale. Informaci předala zpravodajská televize BBC s odkázáním na jeho agenta. Britsko-francouzský herec se narodil v… (více)

Reklama

Reklama