Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Henry Jekyll je úspěšný londýnský psychiatr zabývající se výzkumem lidské duše. Jeho objev látky, která dokáže v člověku potlačit nebo naopak vyvolat zlo, však vědecké kruhy zásadně odmítají. Jekyll proto musí preparát vyzkoušet nejprve na sobě. Tak vzniká pan Hyde, bezohledný sobecký násilník a ničema neštítící se dokonce ani vraždy. První, kdo podlehne kouzlu Jekylla, ale zemře rukou Hydea, je krásná barmanka Ivy Peterson… (dopitak)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (52)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Ústřední herecká trojice - Ingrid Bergman, Lana Turner a Spencer Tracy - naprosto skvělá, všichni uvěřitelní, ženy krásné a výborně pasovaly do svých rolí, no a doktor Jekyll měnící se ve své vnitřní rozervanosti v pana Hydea famózní. Z mé strany bez výhrad, mimořádně zdařilé zpracování literární klasiky, kde se vše snoubí, mrazivá atmosféra, výtečné dialogy, snové pasáže i hudba. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Stevensonova klasika tak trochu "požensku", aneb rozdvojený Spencer Tracy a jeho osudové ženy. Tracyho dvojrole naprosto excelentní, zajímavě zpracováno je i jeho proměňování. Hodně "odvážné" Hydovy fantazie - Ingrid Bergman a Lana Turner jako nahé ďáblovy kobyly. Člověk neví, kterou si vybrat. Herecky nejspíš Ingrid, o špetku přitažlivější je asi kráska Lana. ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Spencer Tracy je excelentní herec, a to jak v poloze "anděla" Jekylla, tak i "ďábla" Hydea, jenomže... Henry Jekyll má být mladý, pohledný, energický, okouzlující a dobrosrdečný chlapík, ale Tracy z něj udělal pouze hluboce lidského a hodného člověka, ani náhodou toho šviháka, kterým Jekyll má být. A to je oproti o deset let staršímu originálu a Fredriku Marchovi obrovské minus. Jinak máme ale už jen plusy - Ingrid Bergmanová se neodhaluje tolik jako Miriam Hopkinsová, ale její tragická postava mnou prošla ze všech nejhlouběji; věřil jsem jí každé slovo, trpěl s ní, litoval ji. Právě její Ivy Petersonová je největším trumfem vlastně smutného a tragického filmu. Plusem rovněž je, že i když je Hyde fyzicky nevzhledný, pořád vypadá jako člověk, což je v této adaptaci v rámci filmového jekyllohydeovského mýtu poprvé. Za zmínku stojí i surrealistické snové sekvence během přeměny Jekylla v Hydea, jejich skrytá erotičnost mě skoro zaskočila, zdaleka jsem ji nečekal takovou (Jekyllem bičované koňské dvojspřeží se promění v Beatrix a Ivy... a tak dále, nechci prozrazovat, to si zaslouží vychutnání). Suma sumárum, mám-li verze z let 31 a 41 porovnat, o maličko lépe budu hodnotit starší verzi, a to hlavně kvůli živočišnému Jekyllovi; verze mladší však má lepšího Hydea a úžasnou Ingrid Bergmanovou. Tak si vyberte. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Na zacatku 30. let vznikla v Americe asi nejslavneji adaptace Stevensonova romanu, v hlavni roli s demonickym Fredricem Marchem. K uspechu ji jiste dopomohly jak uzasne efekty, tak pomerne velka odvaha pri zobrazovani odhalenych zen. Deset let pote, v roce 1941, byl tento slavny film remakovana a slavne dvojrole se zhostil Spencer Tracy. Tato verze nebyla tak sokujici, jako original, ale prisla se sviznejsimi dialogy a lepe propracovanymi postavami. Tezko rozhodovat, ktera z nich je lepsi. Original ma atmosferu spise nemych filmu a skvelou masku, remake zas lepe zahrane rozpolceni Jekyll/Hyde. Tracyho promena sice neni tak ocividna, ale mozna o to je hruznejsi. Rozhodne stoji zato obe verze a je jen na vas, ktera vas zaujme vic. Ja se trosicku vice priklanim k remaku, ale rozdily v kvalite jsou opravdu minimalni. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Remake zpracování z roku 1931 se liší vedle několika drobností především charakterem pana Hyda. Původně neurvalý opičák se v podání Spencera Tracyho změnil na sofistikovanějšího tyrana, manipulátora. Působí tak jiný druh strachu než z Fredrica Marche, daleko hrozivější. Mimochodem používá Hopkinsem proslavené "hanibalovská" nemrkání! Tracy si navíc vystačil i se skromnější maskou, k dokonale rozdílným charakterům mu pomáhá jen nabarvené obočí a věčně opocený obličej. Jeho herecký výkon je kolosální představení, jedno z nejlepších vůbec. Dokonale tak zastiňuje ostatní kvality filmu - dvě kvalitní herečky, svižné tempo a nádhernou kameru. Zatímco jinde by vyčnívaly, vedle dechberoucího Tracyho zůstávají téměř kolikrát nepovšimnuty. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (3)

  • Beatrix Emery měla původně hrát Lana Turnerová a nevinnou dívku, snoubenku Spencera Tracyho, Ingrid Bergmanová. Bergmanová však měla zájem o roli Turnerové a tak došlo k jejich výměně. (džanik)

Reklama

Reklama