Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (110)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidně krůček po krůčku budované ticho před bouří. Jenomže ve finále ani nezahřmí. Co nezahřmí, ono se sotva zablýskne. Ono to v zásadě i tak stačí; zvlášť když se to sympaticky krom několika mála minut drží v seriózní (v moffato-gatissovském smyslu) rovině na úkor komediální (jeden by skoro bál, že to bude sitcom Sherlock a mimísek). Jede se na "bondovské" vlně. Problematické jsou však do určité míry obě stěžejní roviny. Krimi linka se nadějně rozkomíhá do dobře šesti směrů (a se Šesti Napoleony si to pohrává v duchu úvodních sérií), aby vyústila v pointu jasnou od prologu a jakkoli osobní rovina hraje prim, tak tím že je celá z pohledu Sherlocka a čistě o něm, tak se dostatečného prostoru nedostává Watsonovi, který je trestuhodně upozaděn (a přiznejme si, že Holmes je bez svého Watsona poloviční i v předlohách; natož zde). Kvůli čemuž nemá finále ten správný náboj, jaký tvůrci zamýšleli. Má však potenciál, co se zajímavě rozjetých linií pro zbytek sérii týče. Rozhodně tedy zatím nejslabší epizoda, ale nikoli vyloženě slabá či marná, byť možná až moc na hraně toho, kdyby se již měla ozvat paní Hudsonová s "Norbury". ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl čtvrté série mám za sebou. Já vám nevím, ale už mě kouzlo novodobého Sherlocka nechytlo. Děj má hlavu a patu, jako rozlučkový díl s jednou z postav budiž. Ale celé je to neslané, nemastné, trochu předimenzované hraním na efekt a celkově, osudovost, která by tu asi měla být, jak vzhledem ke konci jedné z hlavních postav, tak taky jakožto závěrečná série, tu prostě není. Nakopnutí k dalším dílům se nekoná a budu mít asi co dělat, abych Sherlocka dokoukal. Zatím mě k tomu kope jen úcta k prvním dvěma sériím (pravda třetí taky nebyla úplně k zahození). P.S. Méně je mnohdy více. R.I.P. Perfektní druhá série. 68% ()

Reklama

malylada

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak přece je to o krapet lepší rozjezd, než ve třetí sérii. Samotná podstata případu není tak geniální a určitě se nejedná o nikterak úchvatnou zápletku. Vtipkování už tolik nefunguje, neboť je to příliš zaběhnutá rutina z předchozích dílů a místy už opravdu otravovalo. Co Sherlock ztrácí po těchto stránkách, tak naopak co do vztahů mezi postavami je tento díl opravdu výborný a vývoj posledních patnácti minut jsem opravdu nečekal. Trošku jsem zlomyslný, ale jsem rád, že film opustila jedna z nejnudnějších postav a snad to Sherlockovi vrátí původní lesk......7/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Předchozí řadou mě tvůrci Sherlocka dohnali k tomu, že jim teď nic nevěřím, a to ani smrt jedné z hlavních postav. No a pokud ta smrt měla být tím nej, co se v tomto dílu stalo, tak pardon, nepovedlo se. A přitom to začínalo tak dobře, ozvěnami první řady, vypadalo to na docela pěkné pátrání, jenomže pak se všechno zkomplikovalo, překombinovalo a v závěru zmíněným zvratem zazdilo. O nejlepší scénu se nepostaral ani Sherlock, ani Watson, ale jejich půjčený pes. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po geniální třetí sérii a Přízračné nevěstě, která má do geniálnosti hodně daleko, jsem měl od čtvrté série velká očekávání. A začalo to skvěle. Sherlock, Watson i ostatní postavy perlily, bylo to vtipné, mělo to fantastické tempo, bavilo mě to, to Sherlockovo rychlořešení případů a zároveň ukazování všech jeho schopností na tomhle seriálu naprosto zbožňuju (a ten případ s autem, nebo i ten s opuštěným manželem byl parádní). Jenže v druhé polovině se to bohužel zvrhlo v klasickou moffatovinu. Vynikající první polovinu zabilo děsně přehrocené a přehnané drama, ve kterém bylo až moc Mary (která mě od té doby, co je tajná agentka neskutečně štve a snad už se tam nebude motat), až moc retardovaně se chovajícího Watsona a prakticky kompletní vyškrtnutí ostatních postav, které na začátku měli tolik prostoru (zejména v případě Lestrada je to škoda). Tenhle díl herecky táhnul zejména Freeman, ale vinou scénáře bohužel děsně přehrává... A už to nebudu více kritizovat, neb mi to nečiní vůbec žádnou radost. Takže i když jsem se docela bavil a mám radost z návratu téhle geniální a pořád skvělé série, tenhle díl je asi naprosto nejhorší ze všech (včetně Nevěsty, i když na druhou stranu i tenhle byl perfektně nahláškovaný). Doufám jen, že zbytek série se nepotáhne v obdobném duchu a že Toby Jones předvede něco pořádného a že návrat Moriartyho nejsou jen plané řeči. 80%. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, v ktorej Sherlock požiada pani Hudsonovú, aby mu pošepla meno antagonistky "Norburyová" (orig. "Norbury"), kedykoľvek sa jej bude zdať, že je namyslený či príliš sebaistý, naráža na podobnú žiadosť, ktorú dal Sherlock Watsonovi v knižnej predlohe príbehu Arthura Conana Doylea "Žltá tvár" ("The Adventure of the Yellow Face"). V nej je Norbury miesto jedného z prípadov, v ktorom zlyhali schopnosti tohto slávneho detektíva. V oboch prípadoch je to symbol Sherlockovho prenáhlenia sa a precenenia svojich schopností. (Phosphorus)

Reklama

Reklama