Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (110)

Maynard. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak na rovinu... Tohodle moderního Sherlocka sem viděl uplně 1. díl, kterej mě nenadchnul, takže sem ho dal na hezkejch pár let k ledu. A hle, myslím, že v pondělí si jen tak cvakám (žádnej film stáhnutej, takže sem byl odsouzenej sledovat to, co nám předhodí telka). Ty jo, novej Sherlock, kterej je prej hrozně moc očekávanej. A tak jo, řekl sem si, dám tomu znova šanci, páč dr. Strangeho můžu :o). Ani by mi snad nevadilo, že Sherlock datluje do mobilu jako každej 1. člověk, ani by mi snad nevadilo, že tímhle způsobem rozlouskává mraky záhad. Vlastně mě nevadilo vůbec nic na tomhle dílu, tak proč tomu dávám sakra jen 3 hvězdy a proč mě to moc neba? Jo, tak to ti nepovím :o). Asi mám prostě SH spojenýho se starým Londýnem a se starou dobou a né s tím, že každou chvíli musím číst na obrazovce nějaký zapráskaný SMSky. Dějově nikterak mysteriózní a překvapivý. Takže další díly už pravděpodobně vynechám a rači si pustím něco dobrýho, což už sem viděl... ()

Milano33 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zle prekalkulované a s výraznými nedostatkami, čo sa naratívnej logiky týka. Epizóda pomerne dosť hraje na city, ktorým sa však ja niet a niet poddať. Z najväčšej miery za to môže fakt, že postava Mary mi už vážne liezla na nervy. Jej chovanie bola z väčšiny prípadov veľmi iritujúce a miesto sĺz sa mi popravde uľavilo, že skonala. Jediné, koho mi bolo ľúto, je John, ktorý sa práve stal slobodným otcom. Avšak jeho trúchlenie sa mi vďaka nedávnej a pre dej zbytočnej afére nezdalo príliš úprimné. Len škoda, že sa Sherlock a John zase rozhádali, čo celú situáciu náramne skomplikovalo. Žiaľ, epizóda pôsobí veľmi rozpoltene, hoci nám to začne mimoriadne slušnou mysterióznou atmosférou, nakoniec sa to prepadne do predvídateľnej a umelej melodrámy. A akčnejší ráz Sherlockovi ozaj nesedí. ()

Reklama

hallelluja 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Amanda je nepochybne prudko pozitívna osoba, čo z nej ale robí veľmi slabú herečku. Vďaka dobráckeho ksichtu, nekontrolovanej mimike a celkovo spôsobom, akým sa pohybuje, je všetkým možným len nie trénovanou nájomnou vrahyňou, ktorej pracovným nástrojom má byť o.i. poker face. A nekritický fanúšik môjho typu narazil na svoj tolerančný limit - Mary musí preč... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Solidně krůček po krůčku budované ticho před bouří. Jenomže ve finále ani nezahřmí. Co nezahřmí, ono se sotva zablýskne. Ono to v zásadě i tak stačí; zvlášť když se to sympaticky krom několika mála minut drží v seriózní (v moffato-gatissovském smyslu) rovině na úkor komediální (jeden by skoro bál, že to bude sitcom Sherlock a mimísek). Jede se na "bondovské" vlně. Problematické jsou však do určité míry obě stěžejní roviny. Krimi linka se nadějně rozkomíhá do dobře šesti směrů (a se Šesti Napoleony si to pohrává v duchu úvodních sérií), aby vyústila v pointu jasnou od prologu a jakkoli osobní rovina hraje prim, tak tím že je celá z pohledu Sherlocka a čistě o něm, tak se dostatečného prostoru nedostává Watsonovi, který je trestuhodně upozaděn (a přiznejme si, že Holmes je bez svého Watsona poloviční i v předlohách; natož zde). Kvůli čemuž nemá finále ten správný náboj, jaký tvůrci zamýšleli. Má však potenciál, co se zajímavě rozjetých linií pro zbytek sérii týče. Rozhodně tedy zatím nejslabší epizoda, ale nikoli vyloženě slabá či marná, byť možná až moc na hraně toho, kdyby se již měla ozvat paní Hudsonová s "Norbury". ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TOHLE opravdu někoho šokuje, drží v napětí nebo nedej bože dojímá? To snad nemyslí(te) vážně. Už třetí řada byla - krom jakž takž ucházejícího úvodního dílu - nebezpečně sebe-parodická, ale "Šest Železných dam" to posunulo na zcela novou úroveň. Uživatel kiddo už to, jak se tak na to dívám, napsal za mě, takže jeho komentář akorát drobně poupravím: "Nekoherentní pí*oviny bez pointy. Očekávaný zvrat vypotřebovaný ještě před tím, než se cokoli rozjede, nehledě na provedení tohoto zvratku (erm, chci říci zvratu). Jedná se o ten nejtelenovelovatější, významu prostý způsob vůbec, který je navíc zastříknut až neskutečně umělým melodramatem, jenž popírá veškerou narativní logiku, předchozí vývoj i dosavadní charakterizaci." Už aby se Moffat s Gatissem chytili za ruce a vyskočili z okna. Myšleno obrazně, samozřejmě. I když, za tohle zvěrstvo snad i neobrazně... První dvě série byly chytré, Sherlock byl chytrý, neřízený a arogantní a John byl jeho kotva. Pak se ale ze Sherlocka stal iracionálně se chovající sociopat, který permanentně ohrožuje své okolí, a kterému všechno projde. Do toho přišla assassin Mary, převzala Johnovu roli a od té doby tvoří případy už jen kulisu na pozadí vztahového galimatyáše. Ale fanynky stejně učůrávají a o to přeci jde, ne?:-) Teď už tam vážně chybějí jen ti mimozemšťané; o co, že se ten WhoLock uskuteční.xD P.S.: John a Mary jsou na sociálku. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, v ktorej Sherlock požiada pani Hudsonovú, aby mu pošepla meno antagonistky "Norburyová" (orig. "Norbury"), kedykoľvek sa jej bude zdať, že je namyslený či príliš sebaistý, naráža na podobnú žiadosť, ktorú dal Sherlock Watsonovi v knižnej predlohe príbehu Arthura Conana Doylea "Žltá tvár" ("The Adventure of the Yellow Face"). V nej je Norbury miesto jedného z prípadov, v ktorom zlyhali schopnosti tohto slávneho detektíva. V oboch prípadoch je to symbol Sherlockovho prenáhlenia sa a precenenia svojich schopností. (Phosphorus)
  • Ďalším prepojením na Doyleovu "Žltú tvár" je Watsonova veta Mary: "I might not be a very good man, but I am better than you give me credit for." Túto vetu povedal pán Grant Munro jeho manželke Effie, ktorá, podobne ako Mary, pred svojím manželom niečo tajila. (Phosphorus)

Reklama

Reklama