Reklama

Reklama

Scotland Yard za Sherlockem přijde s podivným případem ministrova syna a rozbitých soch premiérky Margaret Thatcherové. (Netflix)

Recenze (110)

mortak 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock na psychoterapii? Z osobních důvodů se mi tento směr moc nelíbí. Chápu snahu autorů o posun dopředu, o hledání něčeho nového, ale kdo stojí o dospělého (či jen traumatizovaneho) Sherlocka? Co ovšem tuto epizodu sráží nejvíce dolů je pokus o osudovost. Závěr už připomínal besidku amatérského divadla. ()

Coleator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Sherlock je zpátky a už to samo o sobě je veliká událost... Jenže toho, co mám na Sherlockovi asi nejradši, tedy vzájemné špičkování mezi slavným detektivem a jeho parťákem Watsonem, je v tomto díle zatraceně málo a naopak toho, co mi na téhle adaptaci dosud vadilo asi nejvíc - superagentka Mary - tak té je zde zase víc než dost... Sherlock je taková mašina, že na svém iPhonu udílí pokyny několika vyšetřovatelům najednou a řeší jednotlivé záhady na počkání, takže pokud něco řeší delší dobu, je to v podstatě jen návrat Moriartyho - jenže Moriarty bez Moriartyho vlastně ztrácí své kouzlo a tak se tohle téma stává pomalu ale jistě otravným... Závěrečné finále v londýnském mořském světě je jedno velké zklamání, kdy si prostě myslím, že jedna stará bába s pistolkou by proti "SuperMary", Sherlockovi a snad dvěma ozbrojeným strážníkům neměla mít šanci - na druhou stranu tím odpadá výše uvedená neojtravnější stránka celé série... A to je pro dvě následující epizody zatraceně dobře... ()

Reklama

stration 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokud se příště nepodaří vrátit se alespoň většinově k detektivnímu žánru, tak už budu vážně nasranej a půjdu s hodnocením níž. Posun do melodramatické roviny tomu vůbec nesluší. Ale díky konci je tu snad příslib lepších dalších dvou dílů. Pořád je to ale proklatě geniální, promyšlené a nanejvýš zábavné. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí série byla slabší, vánoční speciál byl vyložený propadák, takže měla čtvrtá série tu nejlepší možnou premisu - už jsem se na ní jednoduše tolik netěšil, takže když jsem neměl přemrštěná očekávání, co jsem dostal? Skvělej, skvělej, přeskvělej díl a volám halejuja, hurááá, huráá kyselé zelí! Všechny roviny se krásně překrývají, tvůrci nemasturbují nad blbostmi (jako v tom poloodporném speciálu) a dávají přednost ději se zopár vtípky (chrastítko!). Někomu možná může vadit, že po většinu filmu není ústřední dvojice Holmes & Watson, nýbrž Holmes & Watsonová, což ovšem díky skvělému finále dává smysl. A ano, je tam pár chyb, ale jakékoliv naznačení by zavánělo spoileroidní kruciátou. ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První díl čtvrté série mám za sebou. Já vám nevím, ale už mě kouzlo novodobého Sherlocka nechytlo. Děj má hlavu a patu, jako rozlučkový díl s jednou z postav budiž. Ale celé je to neslané, nemastné, trochu předimenzované hraním na efekt a celkově, osudovost, která by tu asi měla být, jak vzhledem ke konci jedné z hlavních postav, tak taky jakožto závěrečná série, tu prostě není. Nakopnutí k dalším dílům se nekoná a budu mít asi co dělat, abych Sherlocka dokoukal. Zatím mě k tomu kope jen úcta k prvním dvěma sériím (pravda třetí taky nebyla úplně k zahození). P.S. Méně je mnohdy více. R.I.P. Perfektní druhá série. 68% ()

Galerie (16)

Zajímavosti (4)

  • Scéna, v ktorej Sherlock požiada pani Hudsonovú, aby mu pošepla meno antagonistky "Norburyová" (orig. "Norbury"), kedykoľvek sa jej bude zdať, že je namyslený či príliš sebaistý, naráža na podobnú žiadosť, ktorú dal Sherlock Watsonovi v knižnej predlohe príbehu Arthura Conana Doylea "Žltá tvár" ("The Adventure of the Yellow Face"). V nej je Norbury miesto jedného z prípadov, v ktorom zlyhali schopnosti tohto slávneho detektíva. V oboch prípadoch je to symbol Sherlockovho prenáhlenia sa a precenenia svojich schopností. (Phosphorus)
  • Ďalším prepojením na Doyleovu "Žltú tvár" je Watsonova veta Mary: "I might not be a very good man, but I am better than you give me credit for." Túto vetu povedal pán Grant Munro jeho manželke Effie, ktorá, podobne ako Mary, pred svojím manželom niečo tajila. (Phosphorus)

Reklama

Reklama