Reklama

Reklama

Tajemný muž

  • Kanada The Tall Man (více)
Trailer

VOD (1)

Když se jí ztratí syn, snaží se zoufalá matka rozluštit hádanku tajemného muže, který údajně unáší děti. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (488)

castor 

všechny recenze uživatele

Tajemný muž klame tělem. Tváří se jako nesmělé dítko hrající si v koutě, aby následně překvapilo svou atmosférou i řemeslným kumštem. Vizuálně oku lahodící titulky vystřídá ponurá současnost totálního zapadákova obklopeného lesy a skálami, kde místní nemají peníze, zázemí, cíle ani ideály. Zneklidňující záběry tak hned od prvních minut skládají pomocí výmluvných detailů realitu místa, kde lidé dodnes vzpomínají na pracovní příležitosti v uzavřených dolech. Nezaměstnanost vystřelila nahoru, místní nacházejí klid u lahve alkoholu, a tak trochu se tu navíc zvyšuje věkový průměr. Beze stopy tu totiž mizí děti. Lidé za vytraceným dětským smíchem vidí legendu o muži v plášti, který unáší malé děti. Takže nastávající matky by měly možná projekci vynechat, ti ostatní si můžou užít slušivý thriller, který ale nakonec sám sobě podrazí nohy. Jak už to tak bývá, ve druhé polovině totiž začnou vylézat i ne úplně uspokojivé odpovědi. K nějakému scénáristickému peklu to ale zdaleka nesklouzne, takže si dál můžeme vychutnávat velmi slušně napsanou i zahranou postavu Jessicy Biel, která (překvapivě v tomhle žánru) podává jeden ze svých nejvyrovnanějších dramatických výkonů. Divák jí onen pocit nekonečného prázdna poté bez větších obtíží uvěří. Laugier solidně manipuluje s divákovým očekáváním, vzpírá se klasickým postupům a po řemeslné stránce tlačí tuhle surovou látku do áčkových vod. Většina fíglů působí čistě, jednoduše a účinně. S ubíhajícím minutami je však stále jasnější, že scénář potřeboval o trochu lepší zacházení. V rámci žánru přesto převládá spokojenost, a i když tu divák nebude zažívat předinfarktové stavy, uhýbání do jiných žánrů neotráví. Nakonec zabrnká na sociální strunu, aneb bojujme proti zkaženým rodičům v tomhle už dávno nespravedlivém světě. Docela vyzrálý kriminální thriller. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Tall man je podobný mindfucking, ako Shyamalonova Osada. Nie je to ani tak klamstvo zvratmi a ich nečakanosťou, ale očakávaniami diváka pred návštevou kina, resp. požičaním DVD. Po onom zásadnom zvrate v polovici filmu mi začalo byť jasné, kto je onen Tall man a muselo sa mi to aj potvrdiť, aby mal film zmysel a hĺbku. Čiže otázkou zostáva (rovnako, ako aj pri Osade), či je fér balamutiť diváka žánrom, keď vyznenie filmu je úplne iné a z daného žánru nevychádza. Má na to režisér právo? Je to niečím umelecké? Mne to nevadí, pre mňa je dôležitejšie posolstvo filmu, ale taký profesor scenáristiky by mohol byť dosť naštvaný. Napísal Laugier scenár ešte pred krízou? Ak áno, tak je jeho film nečakane nadčasový. Kľudne to mohlo ísť aj do našich kín, divákov by si film určite našiel. ()

Reklama

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Tady musím plně souhlasit s *CARNIFEXem*. Osobně jsem se na to těšil proto, že to dělal někdo, kdo mě šokoval svým posledním filmem. Tall Man, The není horor, jak jsem čekal, že bude. Je to Psychologické drama, což není úplně můj šálek kafe. Hlavně mi tam docela vadila Jessica, vůbec se do této role nehodila. Ač docela nerad, musím za 2*. Pro mě osobně velká nuda. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Film je natočenej fakt dobře, kvalitně odehranej, zamotanej, takže člověk pořádně neví na čem právě je. To se mi líbilo. Atmosféra je taky více než dobrá. Tohle všechno ale zabíjí myšlenka filmu, která je prostě... nenacházím slov, no prostě na přesdržku. Jsem tím dost znechucenej, v tomto případě to prostě nejde brát jen jako na film, jako nereálnou věc. Jestli takhle tvůrci filmu uvažují, že by to třeba mohlo fungovat, tak z toho mi je fakt na nic. Filmový zpracování dobrý, obsahová stránka vzhledem k závěrečnýmu rozuzlení je pro mě odpadem! Kéž by to skončilo nějak jinak... 55% ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Veľmi pekná režijná prácička, so scenárom už som si nie taký istý. Asi dve tretiny filmu paráda, zásadný zvrat v polovici luxusný. Ku koncu to už však stráca akúkoľvek logiku a finálny twist už bol vyslovene navyše. Chápem, čo sa tvorcovia snažili povedať, ale vo finále sa im to solídne vymklo z rúk. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • Napriek tomu, že sa dej filmu odohráva v USA, tak jeho filmovanie prebiehalo v kanadskej provincii Britská Kolumbia. (MikaelSVK)
  • Film měl premiéru v roce 2012 na Filmovém a hudebním festivalu South by Southwest v Texasu. (Terva)
  • Když se Julie (Jessica Biel) umývá na toaletách, má na bradě otevřenou ránu, ovšem po opláchnutí má rázem bradu bez šrámu. (NICOTINE)

Reklama

Reklama