Reklama

Reklama

Tajemný muž

  • Kanada The Tall Man (více)
Trailer

Když se jí ztratí syn, snaží se zoufalá matka rozluštit hádanku tajemného muže, který údajně unáší děti. (Filmbox)

Videa (1)

Trailer

Recenze (485)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem leccos, ale Laugierovi se znovu podařilo překvapit. Zhruba první třetinu působí The Tall Man přesně tak, jak napovídá synopse, pak přijde žánrový veletoč a všechno je najednou jinak. Což nasere horrorfany, toužící po čisté hororové žánrovce (kterou ale paradoxně nebyli ani Mučedníci), ale já to vnímám docela pozitivně. Na jednu stranu je to úplně jiné než Mučedníci, ale z určitého úhlu pohledu se jim to dost podobá - v tom smyslu, jak snímek pracuje s diváckými očekáváními, uhýbá do jiných žánrů a předkládá témata k zamyšlení (to zní hrozně, když se to napíše! :-D). Jessica Biel v pohodě. The Tall Man je zcela jednoznačně nadprůměrný film (technická stránka bez výhrad), ale abych s jistotou řekl, "jak moc nadprůměrně" se mi líbil, ho budu muset nechat chvíli uležet, případně si dát druhou projekci. Nejsem zklamaný, nejsem nadšený. Tedy, rozumově nadšený možná ano, protože to, jak pěkně a důmyslně je ten film vystavěný, prostě musím ocenit, ale srdíčko mi nevzplálo... :-D Prozatím 8/10. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Odumierajúce mesto, kde zdochol pes. Ale len zdanlivo. Pretože onedlho sa jeden havo objaví. S riadne ostrými a vycerenými zubáľmi! Navyše v opustených budovách žije, zdá sa oveľa menej ľudí, ako celkový počet zmiznutých detí na výveske pohrešovaných ľudí. Miesto doktora zastáva sestrička, miesto nemocnice je tu opustená škola. Miesto dieťaťa z párového vzťahu: poloincestné, ledva dýchajúce bábo. A záhadný muž, nočná mora, unášajúca deti. Zdá sa, že sa pomocou nich nejako snaží znovu oživiť opustené banské chodby. A azda to je celé inak. Vyznením rozhodne zaujímavá variácia štandardného thrilleru o psychopatickom únoscovi. ()

Reklama

emma53 

všechny recenze uživatele

Tak to byl snímek, na který jsem byla opravdu docela zvědavá a nakonec se z toho vyklubal celkem dobrý thriller. Bylo tam přiměřeně dost dějových a překvapivých zvratů, ale v některých vypjatějších situacích se mi zdálo, že Laugier tlačil moc na pilu až do absurdna (pes, bahno). To všechno mohlo uškodit i na herecké přesvědčivosti Jessice Biel, která by jinak v roli hodné mladé sestřičky July obstála velmi dobře. Pro mě byla jinak zajímavá a hezky zahraná role Jenny v podání Jodelle Ferland. Jeden z filmů, na který se budu muset podívat asi ještě jednou, už jen kvůli závěru, který sám o sobě měl sice určitou myšlenku, nicméně šlo vše řešit naprosto jinou cestou, ale to by byl už asi naprosto žánrově jiný film i když tady se jich prolínalo docela dost. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

The Tall man je podobný mindfucking, ako Shyamalonova Osada. Nie je to ani tak klamstvo zvratmi a ich nečakanosťou, ale očakávaniami diváka pred návštevou kina, resp. požičaním DVD. Po onom zásadnom zvrate v polovici filmu mi začalo byť jasné, kto je onen Tall man a muselo sa mi to aj potvrdiť, aby mal film zmysel a hĺbku. Čiže otázkou zostáva (rovnako, ako aj pri Osade), či je fér balamutiť diváka žánrom, keď vyznenie filmu je úplne iné a z daného žánru nevychádza. Má na to režisér právo? Je to niečím umelecké? Mne to nevadí, pre mňa je dôležitejšie posolstvo filmu, ale taký profesor scenáristiky by mohol byť dosť naštvaný. Napísal Laugier scenár ešte pred krízou? Ak áno, tak je jeho film nečakane nadčasový. Kľudne to mohlo ísť aj do našich kín, divákov by si film určite našiel. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Zatracovat Laugiera jen proto, že nenatočil čistý horor, je stejná blbost jako nadávat na Carpentera, že natočil Starmana. Tvůrce brutálního exploiteru Martyrs tentokrát vytvořil působivé mysteriózní psychodrama, které se neopírá jen o slušné herecké výkony (osobně dávám přednost špinavé a zakrvácené Jessice Biel před tou mrtvolně bledou) a hračičkovou kameru, ale především na zajímavých twistech a ubírání se do nečekaných mezi-žánrových rovin. Pascal má tedy očividně co říct, a snaží se toho docílit i skrze negativní kritiku. Prst nahoru už jenom za tuhle odvahu. Protože zatímco ostatní remcají, já se perfektně bavil. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (7)

  • S největší pravděpodobností je film insiprován duchem jménem Slender man, který má odnášet děti a potom je jíst. (josefklimes)
  • Film měl premiéru v roce 2012 na Filmovém a hudebním festivalu South by Southwest v Texasu. (Terva)
  • V scéne, keď sestričku July (Jessica Biel) privezie polícia na policajnú stanicu, kde jej policajt príde neskôr oznámiť, že syna nenašli, je pri detailnom zábere na jej tvár vidno, že jej oko je mimoriadne napuchnuté, no v ďalšom zábere má oko normálne. (DJ Rocco iNc)

Reklama

Reklama